Haszan Naszr Alláh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haszan Naszr Alláh
حسن نصرالله
A Hezbollah 4. főtitkára
Hivatalban
Hivatalba lépés: 1992. február 16.
Katonai pályafutása
Csatái

Született1960. augusztus 31. (63 éves)
Észak-Bejrút,  Libanon
PártHezbollah

Gyermekei
  • Zainab Nasrallah
  • Muhammad Hadi Nasrallah
Foglalkozás
Iskoláiközépfokú oktatási intézmény
Vallássíita iszlám
A Wikimédia Commons tartalmaz Haszan Naszr Alláh
حسن نصرالله
témájú médiaállományokat.

Haszan Naszr Alláh (arabul حسن نصرالله – Ḥasan Naṣr Allāh, Bejrút, 1960. augusztus 30. –) libanoni arab vallástudós, politikus, a Hezbollah nevű (arab jelentése :Isten Pártja) iráni támogatású síita terrorista szervezet vezetője 1992 óta. Ismeretes, az USA, Kanada, az Arab Liga, az Öböl Menti Együttműködés országai, Izrael terrorista szervezetként kezeli a Hezbollahot, míg az EU, Nagy-Britannia és Ausztrália csupán a Hezbollah katonai szárnyát tartja terrorista szervezetnek.

Élete[szerkesztés]

Haszan Naszr Alláh Észak-Bejrútban született egy tízgyermekes libanoni család kilencedik gyermekeként. 1975-ben el kellett hagynia családjával otthonát a libanoni polgárháború miatt. Naszr Alláh az 1982-es libanoni–izraeli konfliktusnál csatlakozott a Hezbollahhoz. 1987-ben katonai kiképzésen vett részt a Hezbollah iráni bázisán. A háború alatt visszatért Libanonba, de vissza kellett mennie Iránba, hogy befejezze a kiképzését. 1991-ben hazatért és Dél-Bejrútban telepedett le, most már végleg Libanonban feleségével, Fátima Jászínnal együtt, akitől öt gyereke született. 1997. szeptember 13-án Dél-Libanonban megölték a legidősebb gyermekét izraeli katonák, aki csak 18 éves volt. Halála előtt még sikerült súlyosan megsebesítenie az összecsapásban egy izraeli katonát.

A Hezbollah vezetőjeként[szerkesztés]

1991-ben a mozgalmat vezető Abbász al-Múszavi kinevezte őt a főtitkári posztra, így ő lett Múszavi egyik lehetséges utódja. Naszr Alláh 1992-ben lett a Hezbollah elnöke, vezetője és szónoka, miután izraeliek megölték a Hezbollah második vezetőjét, és így lett a szervezet harmadik vezetője. Vezetése alatt megerősödött a Hezbollah. 2005 márciusában Naszr Alláh Bejrútban több százezres tömeg előtt „Halál Izraelre!” jelszóval elindította a Hezbollah felkészítését a háborúra. 2006. július 12-én, a Hezbollah harcosai betörtek az izraeli határövezetbe, majd megöltek nyolc katonát és kettőt foglyul ejtettek. Izrael, a katonái kiszabadításának érdekében egyre nagyobb katonai erőt volt kénytelen bevetni. Hezbollah állásait, valamint egyéb, polgári létesítményeket egész Libanon területén, az országot pedig tengeri és légi zárlat alá helyezte. Izraelnek az ún "34 napos háború" során"ugyan sikerült legyőznie a Hezbollahot, de a szokatlanul nagy veszteségeket szenvedett.* ami több, mint 4000 rakétát lőtt ki Izraelre, főleg Haifa kikötővárosára.

Haszan Naszr Alláh megosztó személyiség Libanonban, nagyon sok híve van, viszont nagyon sokan kritizálják. Február 12-én, miután megölték Damaszkuszban, Szíriában a helyettesét, Imád Fájez Mugniját, óriási tömeg előtt mondott beszédet, és a tömeg ovációval fogadta, Izraelt és Amerikát szidó, Szíriát viszont támogató beszéde alatt, és azt mondta, hogy százezrek fogják mártírként megbosszulni Izraelen a helyettes halálát. A háború alatt annyira támogatták a Hezbollah hívei, hogy őt dicsőítő dal is született Já Naszr Alláh (Ó, Naszr Alláh!) címmel.

A libanoni-izraeli konfliktus óta a Hezbollah megtízszerezte rakétái számát. Az izraeli védelmi miniszter a Hezbollah túlzott megerősödése miatt akár egy lehetséges újabb háborút is kilátásba helyezett, pedig 2006-ban elvesztették a háborút. 2008-ban merényletet kíséreltek meg élete ellen, de iráni doktoroknak köszönhetően gyorsan felépült. A 2008 végi izraeli agresszióra, a gázai övezet megtámadására, és a rengeteg civil halottra így reagált: „Minthogy nem ismerhetjük az összeesküvés nagyságát, valamennyi testvérünknek fel kell készülnie az ellenállásra!2009. január 7-én nagyszabású beszédet tartott Bejrútban, amiben üzent Ehúd Olmertnek: ha megtámadja ma a Hamászt, a következő holnap a Hezbollah lesz. Azt fejtette ki, hogy ha a Hamász után a Hezbollahot is támadás éri, Izrael nem fogja olyan könnyen megúszni, mint a Hamász megtámadását, utalva ezzel a 2006-os izraeliek által elvesztett háborúra. 2009. augusztus 14-én a Hezbollah és Izrael között kitört háború 3. évfordulóján, Nasrallah nagyszabású beszédet tartott, amit külföldi hírügynökségek is élőben közvetítettek. A Bejrút központjában levő téren több tízezren tűzijátékkal ünnepelték a Hezbollah által győztesnek kikiáltott háborút.

További információk[szerkesztés]


Elődje:
Abbász al-Múszavi
A Hezbollah vezetője
1992 –
Utódja:
(jelenleg hivatalban)