Hasely Crawford

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szerzett érmek
Atlétika
Olimpiai játékok
arany
1976, Montreal
100 m

Hasely Joachim Crawford (San Fernando, 1950. augusztus 16. –) Trinidad és Tobagó-i atléta, rövidtávfutó. Az 1976-os montreali olimpián ő szerezte hazája első és eddig egyetlen olimpiai aranyérmét.

Sportpályafutása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tizenhét éves korában kezdett versenyszerűen atletizálni. 100 méteres síkfutásban hatszoros trinidadi bajnok, 1976-ban elnyerte a bajnoki címet 200 méteren is. A nemzetközi versenyeken 1970-ben mutatkozott be: harmadik helyezést szerzett a Nemzetközösségi Játékokon, 100 méteren. Két évvel később meglepetésre a döntőbe verekedte magát a müncheni olimpián. A fináléban nem kísérte szerencse, térdszalag sérülés miatt a verseny feladására kényszerült.

1975-ben a Pán Amerikai játékokon második lett 100 méteren. Ezután az Egyesült Államok válogatottjának edzője vette át a felkészülésének az irányítását, aki remek munkát végzett. 1976-ban csak néhány versenyen indult el. A taktika bevált. Ha kevéssel is, de legyőzte a jamaicai Donald Quarrie-t, ezzel megszerezve Trinidad és Tobago első olimpiai aranyérmét. Crawford bekerült a 200 méter döntőjébe is, de sérülés miatt nem ért el eredményt. 1977-ben közép-amerikai és karibi bajnokságot nyert 100 méteren.

Crawford Trinidadot négy olimpián képviselte, indult a moszkvai és a Los Angeles-i olimpiai játékokon is, de nem jutott döntőbe. 2000-ben az évezred trinidadi atlétájának választották.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hasely Crawford című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.