Hans Leicht

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hans Leicht
1905-ben
1905-ben
Született1886. július 8.
Segesvár
Elhunyt1937. szeptember 29. (51 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásajogász, politikus, költő, műfordító
A Wikimédia Commons tartalmaz Hans Leicht témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hans Leicht (Segesvár, 1886. július 8.Budapest, 1937. szeptember 29.) erdélyi szász jogász, politikus, költő, műfordító.

Élete[szerkesztés]

A kolozsvári református kollégiumban már gyermekkorában megtanult magyarul. A kolozsvári, berlini és müncheni egyetemen tanult jogot. Az első világháborúig ügyvédként dolgozott Segesváron.

A világháború utáni zavaros időszakban megpróbálta kolozsvári kapcsolatait feleleveníteni a szász kisebbség számára elfogadható megoldások kidolgozására. A Károlyi-kormány alatt ő volt a szász kisebbség referense. A trianoni békeszerződést követően Budapestre költözött. Itt felvette a kapcsolatot Kun Bélával, aki iskolatársa volt Kolozsváron, és kisebbségi ügyekért felelős népbiztoshelyettes lett. Lépéseket tett a budapesti német színház megalapítása érdekében; ő tartotta az ünnepi beszédet a színház megnyitása alkalmából. A Tanácsköztársaság után Budapesten dolgozott ügyvédként.

Verseket, alkalmi költeményeket is írt, de elismerést inkább a magyar költők (Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály) németre fordításával szerzett.

Műfordításai[szerkesztés]

  • Ein Perlenstrauss ungarischer Dichtungen (A magyar költészet gyöngyszemei), Budapest, 1939
  • Lyrik aus Ungarn, (Magyarországi líra), Bremen 1941
  • Gedichte Zusammengestellt von Richard Ackner, Neubrandenburg, 2000

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hans Leicht című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Filipuzzi: Leicht Hans. In: Österreichisches Biographisches Lexikon 1815–1950 (ÖBL). Band 5, Verlag der Österreichischen Akademie der Wissenschaften, Wien 1972, S. 102.
  • Richard Ackner: Leicht – Thullner Familiengeschichte(n), Neubrandenburg, 1999
  • Otto Fohlbert: Tragik eines musischen Menschen – Hans Leicht, 1952

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]