Hamza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hamsadibujo.jpg

A hamza (arab.: خمسة, héber: חמסה) — tenyér formájú védelmező amulett, amelyiket az arabok és a héberek használnak. Más nevén — «isten keze». A «hamza» szó Sémi eredetű, jelentése «öt». Általában a hamza szimmetrikus, egy-egy hüvelykujjal mindkét oldalán, ezáltal nem az anatómiai tenyér mintát követi. Maga a jel máshol is előfordul, például Júdeában és a Muszlimoknál, pedig még az előtt megjelent, mint a vallásuk és összeköttetésben állt Tanit istennővel, a föníciai hold istennővel, Carthage város védnöknőjével.

Eredete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Régészeti bizonyítékok támasztják alá, hogy a lefele néző hamzát egyes területeken az emberek úgy használták, mint védő amulett még azelőtt, hogy a monoteista vallás követői tették volna. Univerzális jelképe a védelemnek, a nyitott jobb tenyér jel még a mezopotámiai műalkotásokon előfordul a Mudra-ban is. Az isteni védelemnek szimbólumai, amik a kéz jelképén alapszanak, magába foglalják Venus (vagy Aphrodité) és Mária kezét, amelyeket arra használtak, hogy megvédjék a nőket a negatív hatásoktól a növekvő termékenység, szoptatás, az egészséges terhesség és a gyenge szervezet megerősítése alatt.

Egyes területek úgy vallják, hogy Hamza és Mano Pantea «két ujj» amulettek összeköttetésben állnak, de az utóbbit főként az ősi egyiptomiak használták.

Ebben az amulettben a két ujj Íziszt és Oziriszt szimbolizálják, a hüvelykujj pedig a gyereküket. «Két ujj» a szülők szellemének előhívására volt használatos, hogy megvédjék a gyereküket. Másik feltevés szerint a hamza származási nyoma felfedezhető Carthage-ben, ahol a kéz (vagy egyes esetekben vulva) a legfőbb istenség Tanit használta a negatív hatások ellen. Bruno Barbatti szerint abban az időben ez a motívum volt a legfontosabb jele az Apotropaic magic-nak az iszlám világban, ámbár sok korabeli előadás úgy véli, hogy szex-szimbólum.

A hamza útja a héber kultúrában és az elterjedése főként a héber közösségekben (Szefárdok és Mizrahimok) figyelhető meg, hála a használatának az iszlám vallásban. A hamzát a zsidók vették fel és használták, az iszlám világban, és a keresztények között is elfogadhatóvá vált, mint szerencse hozó.

Júdeai hamza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A judaizmusban a hamza egyaránt elterjedt, mint «Ötös kéz» vagy «Miriam keze», Mózes és Áron testvére neve szerint. Úgy tartják, hogy a hamza összeköttetésben áll Tóra öt könyvével.

Arab hamza[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

COLLECTIE TROPENMUSEUM Halsketting met vijf handjes van Fatima TMnr 5070-2.jpg

Az iszlámban hamzát úgy is nevezik, mint «Fatima keze», Mohamed egyetlen lánya neve szerint, akit összeköttetésben tartanak nagyon sok csodával, például az eső előhívásával. A legenda szerint, Fatima egyszer ételt kevergetett a tűz fölött, amikor is a férje, Ali egy nővel jött haza, akit éppen most vett el. A fájdalom sújtotta Fatima beleejtette a kanalat a forró ételbe, de folytatta a keverést a saját puszta kezével, mit sem törődve a fájdalommal. Ezek után a keze szimbolizálta a türelmet és a hitet. A hamzát egyaránt tartják még az iszlám ötös oszlop szimbólumának is.

Spanyolországban, az iszlám uralkodás után, a hamza használata nagyon sokat jelentett, emiatt a Püspöki Bizottság, amit 1526-ban V. Károly hívott össze, kiadta azt a törvényt, miszerint betiltja az összes Fatima kezet és vele együtt az összes amulettet, ami arra hasonlít.

Hamza használata a védelem érdekében[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Хамса амулет - Hamsa amulet - חמסה.jpg

A hamzát használják az ördög szeme elűzésére is. A szimbólumot meg lehet találni a ház bejáratánál, a kocsiban, kulcstartókon, karkötőkön és medálok formájában is.

Gyakran fordul elő, hogy az amulettben más szimbólumok is felfedezhetőek, például szemek, halak vagy Dávid-csillaga. Úgy tartják, hogy a kék, de főként a világos kék szintén távol tartja a negatív hatásokat, emiatt általában ilyen színű hamzát szoktunk látni a legtöbbször. A judaizmusban gyakran díszítik imákkal az amuletteket, hogy védelmezze a viselőjét.

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Hamsa című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.