Hambuch Vendel

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hambuch Vendel
Dr. Hambuch Vendel
Dr. Hambuch Vendel
Született1940. december 8.
Mucsi
Elhunyt2012. július 14. (71 évesen)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségesváb
Foglalkozásaíró
újságíró
történész
nyelvész
kisebbségkutató
A Wikimédia Commons tartalmaz Hambuch Vendel témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dr. Hambuch Vendel (Wendelin Hambuch, Mucsi, 1940. december 8.Budapest, 2012. július 14.) magyarországi sváb (frank) újságíró, történész, nyelvész, kisebbségkutató, számos magyarországi német nemzetiséggel foglalkozó könyv és monográfia szerzője.

Élete[szerkesztés]

A családját 1948. január 25-én kényszerrel telepítették ki a falujukból, testvéreivel elszökött majd egy ideig bujkálni kényszerültek, amíg helyre nem állt a rend.

A szülőfalujában, Mucsiban járt általános iskolába, majd a budapesti Eötvös József Gimnáziumban tette le az érettségi vizsgát. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen német–történelem szakos hallgatóként szerzett diplomát. Az egyetemet követően egy évig tanított, majd a Magyar Rádió egyik pályázatát megnyerte, melynek köszönhetően 1964 és 2001 között munkatárs, majd főmunkatárs, a Külföldi Adások Szerkesztőségének (KAF) Német Szekciójának volt a riportere. A pártba nem lépett be, sem munkásőr, sem besúgó nem volt, a politikát kerülte. Lelkiismeretesen végezte munkáját, számos riportot készített egyszerű paraszt-, munkásemberekkel, valamint a német nyelvet jól értelmiségiekkel, ezenfelül több NSZK-beli vezető politikussal és közéleti személyiséggel (pl. Franz Josef Strauss, Willy Brandt, Helmut Schmidt).

A St. Gerhardswerk Ungarn e.V. (Szent Gellért Katolikus Egyesület), a Deutscher Kulturverin Budapest (Német Kultúregyesület – Budapest), a Terézvárosi (Budapest VI. kerület) Német Önkormányzat elnöke és a Fővárosi Német Önkormányzat tagja.

Munkássága[szerkesztés]

Szakterülete a fuldai nyelvjárás, és a fuldai apátság (Stift Fulda) területéről betelepített németség történetének és ennek a nyelvjárásnak (stifoller) a kutatása, mivel szülőfaluja, Mucsi is ebbe a nyelvjárásba tartozik. 13 megjelent könyve is ezt a témát járja körül.

1981: Legtöbbet olvasott könyve a Der Weinbau von Pusztavam/Pusstawahn – Der Wortschatz des Weinbaus in der deutschen Mundart von Pusztavam (Pusztavámi szőlőművelés – a pusztavámi szőlőművelés a német nyelvjárásban, Tankönyvkiadó) és

1989-ben a Mutsching/Mucsi in der Schwäbischen Türkei (Mucsi, egy sváb falu története, Tankönyvkiadó.

Pusztavám hagyományos szőlőműveléséről írt könyvvel doktorált 1981-ben. 

1986-ban Markáns sváb személyiségek című kötete jelent meg.

1987-ben szerkesztette a 300 éves együttélés – A magyarországi németek történetéből nevű kétkötetes művet. Szülőfalujáról, Mucsiról írt könyvével megszerezte a történettudományok kandidátusa című akadémiai fokozatot.

1989-ben megalapította közösen Dr. Glatz Ferenccel a Magyar-NSZK Baráti Társaságot

1990-ben megjelent, Magyarországi németek elhurcolása című kötetnek társszerkesztője és társírója volt.

2001-ben a millenniumi kötete jelent meg: 1100 Jahre deutsch–ungarische christliche Beziehungen.

1994-ben adták ki a Jakob Bleyerről szerkesztett könyvét.

1998-ban szerkesztette a Hazai németek az 1848/49-es forradalomban és szabadságharcban című kis könyvet.

1998: Németek Budapesten;

1999: Deutsche in Budapest;

2002: Deutsche in der Innenstadt-Leopoldstadt;

2003: Deutsche im Burgviertel.

Mindegyiknek ő volt szerkesztője és társszerzője.

Források[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]