Hajnal Géza

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hajnal Géza
Született1967. szeptember 18. (56 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásahidrogeológus,
egyetemi oktató,
író,
novellista
SablonWikidataSegítség

Hajnal Géza (Budapest, 1967. szeptember 18. –) hidrogeológus, a BME docense, emellett író, novellista.

Élete[szerkesztés]

A Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola elvégzése után 1986-ban érettségizik a Petőfi Sándor Gimnáziumban. 1989-ben házasságot köt, felesége Hajnalné Sigrai Zsuzsanna. Ebben az évben kezdik meg az önkéntes munkát a fogyatékosok között, a Conditio Humana Alapítvány (CHA) szervezésében és ezzel párhuzamosan a Ferences Világi Rend (FVR) tagjai közé lépnek.

1993-ban a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Építőmérnöki Karán építőmérnöki diplomát szerez, majd 1994-ben a BME Természet- és Társadalomtudományi Karán okleveles mérnök-tanári diplomát kap. 1993-1996 között doktorandusz a BME Mérnökgeológia Tanszékén.

1996-1999 között a Főmterv Rt. Talajmechanikai Iroda tervezője. Geotechnikai szakvéleményeket készít és megszerzi a Magyar Mérnöki Kamara szükséges tervezői, majd vezető tervezői jogosultságait.

1998-tól az Igen szerzője, majd szerkesztőbizottsági tagja 2003-ig. Ugyancsak 1998-tól állandó külső munkatársa a Bertelsmann Szakkiadónak (később Springer Média Magyarország Kft.) Rendszeresen publikál az Építőmesterben, írásai jelennek meg az Alaprajz, az Építés Felújítás című szaklapokban, szerkeszti a Profil Építőipari Hírlevelet.

1998-2001 között a CHA elnöke.

1999-től visszatér az egyetemre, az Építőanyagok és Mérnökgeológia Tanszék oktatója, előbb tanársegéd, majd 2003-tól adjunktus. Geológiát, hidrogeológiát, környezetföldtant és építőanyagokat oktat. 2002-ben megvédi doktori disszertációját, értekezésének címe: A budai Várhegy hidrogeológiája. 2003-ban megjelenik A budai Várhegy hidrológiája az Akadémiai Kiadó gondozásában.

Kollégáival az egyetemi kutatáson kívül nagyberuházások mérnökgeológiai, hidrogeológiai és környezetvédelmi előkészítését végzi.

2002-ben megjelent Szőnyi Szilárddal és Baják Gáborral készített gyűjteményes kötete Harminchárom címmel az Igen Kiadó gondozásában.

Az újonnan induló Mélyépítés című szaklap felelős szerkesztője 2003-tól 2008-ig. 2004-ben megjelenik az Építő Mesterek: Példaértékű kivitelezések 1997-2003 című gyűjteményes kötet, melyet Csontos Györgyivel közösen szerkeszt. Kétéves Bolyai János kutatói ösztöndíjban részesül, témája: Földtani üregekkel tagolt történelmi városok vízmérlegszámítása.

Három évre az FVR Szent Erzsébet közösségének vezetőjévé választják.

2005-ben megjelenik Asztalaink című kisregénye. 2006-ban a Magyar Szinergia Ház Egyesület kiadásában megjelenik A budai Várhegy hidrogeológiája angolul (Hydrogeological Study of the Castle Hill in Budapest), valamint a Papucsok című novelláskötet. 2007-ben megjelenik a Városi hidrogeológia című könyv az Akadémiai Kiadó gondozásában. 2008-ban ismét elnyeri a Bolyai János kutatói ösztöndíjat két évre.

2008 júliusától a BME Vízépítési és Vízgazdálkodási Tanszék docense.

2009-ben megjelent Újabb Papucsok című novelláskötete az Igen Kiadó gondozásában. A Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány a ferences rend 800 éves fennállása alkalmából 2009-ben megjelentette A Rózsalány című musicalt, ennek ő volt a szövegírója. Legújabb könyve a 2011-ben kiadott Nyerítő drótszamarak, melyet Sneé Gergellyel közösen írt, aki nemcsak a szövegek egy részét írta, hanem a fotókat is ő készítette.

Megjelenés[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]