Haáz Sándor (etnográfus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Haáz Sándor
Született1912. április 3.
Székelyudvarhely
Elhunyt2007. május 21. (95 évesen)
GyermekeiHaáz Sándor
SzüleiHaáz Ferenc Rezső
Foglalkozása
  • néprajzkutató
  • tervezőgrafikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Haáz Sándor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Haáz Sándor (Székelyudvarhely, 1912. április 3.2007. május 21.) erdélyi magyar etnográfus, grafikus.

Életútja[szerkesztés]

Haáz Ferenc Rezső fia, Haáz Ferenc bátyja (és Haáz Sándor karnagy apja). Hét osztályt szülővárosa Római Katolikus Főgimnáziumában végzett. Hajdúböszörményben érettségizett. 1931-ben beiratkozott a kolozsvári Belle Arte iskolába, ahol Aurel Ciupe és Romulus Ladea tanítványa volt. Később a budapesti Képzőművészeti Főiskolára került, itt 1934-től szobrászat szakon tanult Medgyessy Ferencnél, majd Kisfaludi Stróbl Zsigmondnál, akinek tanársegédje is volt. Itt szerzett rajztanári diplomát 1940-ben.

Még egyetemista korában bekapcsolódott az erdélyi fiatalok falukutató mozgalmába, s budapesti diákként megismerkedett az Országos Magyar Bokréta Szövetségen keresztül a néptáncmozgalommal. Egyetemi néptánccsoportot szervezett és irányított.

A háború kitörése után visszatért Erdélybe és tanár lett Székelyudvarhelyen, Korondon és Székelykeresztúron.

1955-ben Marosvásárhelyre került mint néptánc-szakirányító a Maros-Magyar Autonóm Tartomány központi Alkotások Házában, majd amikor 1956 októberében megalakult az Állami Székely Népi Együttes – a későbbi Maros Művészegyüttes –, őt bízták meg a tánckar megszervezésével, a táncmesteri teendőkkel. 1964-ig volt a népi együttes koreográfusa és kosztümtervezője. Ezután rajzot tanított az egyik marosvásárhelyi iskolában. 1974-ben nyugalomba vonult, ezt követően szakirodalmi és népművészeti munkásságának élt.

Néptáncmozgalmi szakdolgozatait 1954 óta közölte a Művelődés; tánc, mozgás és viselet összefüggéseit elemzezte a Korunkban (1973/7). Saját rajzaival illusztrált tanulmányokkal szerepelt a Népismereti dolgozatok 1978 és A Kis-Küküllő vidéki magyar népművészet (1978) című gyűjteményes kötetekben; rajzaival jelent meg Gazda Klára Gyermekvilág Esztelneken című munkája (1980). Hiteles írás utáni varrottasmintákkal szerepel a Cs. Gergely Gizellával közösen szerkesztett Udvarhelyi varrottasok című kötetben (1976) és Szentimrei Judit Széki iratosok című kiadványában (1982).

Kitüntetései[szerkesztés]

  • Pro Cultura Hungarica (2002)
  • Magyar Örökség díj (2003)
  • Magyar Köztársaság Érdemrendje tiszti keresztje (2004).

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Nagy Mihály: A régi székely táncok feltámadásáról. Népi Egység. 1946. okt. 9.
  • Kelemen Ferenc: Emlékek a néptáncról, a népviseletről. Interjú Haáz Sándorral. Utunk. 1974/9.
  • Jakabffy Sándor: Udvarhelyi varrottasok. Interjú Haáz Sándorral. A Hét. 1977/5.
  • Katona Szabó István: Egy élet a népművészet szolgálatában. Új Élet. 1982/12.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]