HSCS izzófejes traktor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az izzófejes traktor vázlata
HSCS G35 traktor
A traktor hátulról
HSCS GS-35 traktor

A HSCS izzófejes traktor a magyar mezőgazdaságban az 1920-as és 1950-es évek között általánosan használt vontató- és erőgép volt.

A gyár története[szerkesztés]

Az izzófejes traktor[szerkesztés]

Az 1920-as évekre a gőzhajtású mezőgazdasági gépek kora lejárt. A gőzgépek rendkívül rossz hatásfoka arra ösztönözte a gyártókat, hogy a gőzgéphez hasonló igénytelenségű és olcsó, de lényegesen gazdaságosabb üzemű megoldásokat keressenek. A HSCS a megoldást az egyhengeres, izzófejes motorral hajtott traktorban találta meg. Ezt a motort nyersolajjal lehetett működtetni, egyszerűen gyártható, kevés alkatrészből állt, kevés karbantartást igényelt és alkalmas volt a legfontosabb mezőgazdasági feladatok ellátására: a talajművelésre és stabil erőgépként cséplőgép hajtására. Az izzófejes traktort mezőgazdasági, sőt tüzérségi vontatóként is használták.

A sikeres kétütemű izzófejes traktorok között az R-20-22, R-35, majd továbbfejlesztett változata, a G-35 traktor mindenütt megtalálható volt a magyar gazdaságokban. Ez utóbbiból fejlesztett korszerűbb típus, a GS-35 már az államosított gyárban készült.

Nevét onnan kapta, hogy a traktor elején a hengerfej öntvényének alsó része izzófejnek volt kiképezve, ezt kell hevíteni indítás előtt egy benzinlámpával. Az izzítás a külső hőmérséklet függvényében több percig is eltartott. Ha a motor már járt, akkor az abban lezajló égés tartotta izzásban az izzófejet, amely meggyújtotta a ráfecskendezett üzemanyagot.

Az 1943-tól gyártott G-35 traktor acélkerekekkel ellátott szerkezet, a kormányzott első kerekek sima, a hátsó kerekek cserélhető acélkörmökkel voltak szerelve a jobb kapaszkodás céljából, ezért a köznyelv a traktort körmös Hoffernek becézte. Az acélkerekes traktort a közúti közlekedéshez gumiabroncsokkal szerelték fel, hogy a körmök ne rongálják az úttestet. Volt közúti vontató változata is, melyet gumiabroncsokkal szereltek és a közúti közlekedéshez szükséges lámpákkal is ellátták. A traktor jobb oldalán szíjtárcsa helyezkedett el, mely egyben a lendkerék feladatát is ellátta. A szíjtárcsából kihúzható fa fogantyúval lehetett a motort kézzel beindítani. Mivel a motornak hatalmas dugattyúja volt, a kézi indítás csak úgy volt lehetséges, hogy a motort be kellett lengetni, vagyis előre-hátra lendítéssel kellett fokozni a főtengely lendületét, majd ezután kellett átbillenteni a sűrítési holtponton. Ezután robbant be a beporlasztott üzemanyag, miután a traktor felszerelését képező benzinlámpával a motor izzófejét vörös izzásig felhevítették. A szíjtárcsáról lapos szíjjal lehetett más gépeket (például cséplőgépet) meghajtani. A szabadon forgó hatalmas lendkerék és a szíjhajtás balesetveszélyes volt, továbbá a traktornak nem volt semmilyen rugózása, csak a vezetőülés volt rugós felfüggesztésű. A lassú járású egyhengeres motor hangos volt és iszonyatos rezonanciával rázta a gépet és a vezetőjét.

A GS-35 traktor a G-35 továbbfejlesztett változata. Kerekein gumiabroncsok vannak és külön hajtótengelyt alakítottak ki a traktor után kötött mezőgazdasági gépek hajtására. Mindkét traktor vázát a sebességváltó erős öntvénye képezi. Ehhez csatlakozik az egyhengeres motor hengeröntvénye, mely a traktor alatt menetirányban helyezkedik el. A G-35 és GS-35 típus készült féllánctalpas kivitelben a nehéz és változó terepviszonyokon történő munkák végzéséhez.

A vízhűtő a motor felett helyezkedik el a hűtőventilátorral együtt, az áramlási irány a menetirányra merőleges.

Az 1950-es évekre a traktor elavult, gyorsjárású dízelmotoros traktorok váltották fel, melyek jobb hatásfokkal, nagyobb teljesítménnyel és ergonómiailag sokkal jobb kialakítással rendelkeztek.

Adatai[szerkesztés]

HSCS Hoffherr G-35 műszaki adatai
Megnevezés
A motor adatai Teljesítmény (szíjtárcsán, állandó) 30 LE
Teljesítmény (szíjtárcsán, átmenetileg) 35 LE
Teljesítmény vonóhorgon 18-21 LE
Furat 190 mm
Löket 240 mm
Fordulatszám 760 1/perc
Szíjtárcsa átmérője 475 mm
Szíjtárcsa szélessége 160 mm
Szíjsebesség állandó üzemre 19 m/s
Tartályok befogadóképessége Nyersolaj 62 kg
Kenőolaj 6,3 kg
Hűtővíz 40 kg
Sebességek Előre I. 3,2 km/h
Előre II. 4,3 km/h
Előre III. 5,4 km/h
Előre IV. 7,5 km/h
Hátra I. 3,5 km/h
Hátra II. 3,2 km/h
Külső méretek Hosszúság 3,05 m
Szélesség 1,75 m
Magasság (kipufogóval és légszívócsővel) 2,15 m
Magasság (a fentiek nélkül) 1,60 m
Nyomtáv 1270 mm
Tengelytáv 1900 mm
Első kerék átmérője 700 mm
Első kerék szélessége 170 mm
Hátsó kerék átmérője 1100 mm
Hátsó kerék szélessége 300 mm
A talajtól számított legkisebb magasság 240 mm
Fordulási sugár 3,5 m
Tömeg A traktor tömege kapaszkodók, szerszámok, üzemanyag és víz nélkül: 2500 kg
1 készlet (40 db) 145 mm magas tüskéskapaszkodó csavar 130 kg
1 készlet (40 db) 170 mm magas tüskéskapaszkodó csavar 160 kg
1 készlet (24 db) 100 mm magas tüskéskapaszkodó csavar 130 kg
Tartozékok 1 készlet kapaszkodó, szerszámok
1 db előmelegítő lámpa
Fogyasztás Nyersolajfogyasztás szántásnál 7-8,5 kg/h
Kenőlajfogyasztás szántásnál 0,25-0,30 kg/h

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:HSCS tractors
A Wikimédia Commons tartalmaz HSCS izzófejes traktor témájú médiaállományokat.