HBO Europe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
HBO Europe
Adatok
Indulás1991
TulajdonosWarner Bros. Discovery
OrszágMagyarország
Csehország
Románia
Lengyelország
Szlovákia
Szerbia
Horvátország
Szlovénia
Bosznia-Hercegovina
Észak-Macedónia
Montenegró
Bulgária
Svédország
Spanyolország
Portugália
Dánia
Norvégia
Finnország
SzékhelyBudapest, Magyarország
Stockholm, Svédország
London, Egyesült Királyság
Prága, Csehország
Hivatalos oldal

Az HBO Europe egy európai prémium televíziós cég, amely különböző médiaszolgáltatásokat nyújt Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Románia, Bulgária, Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Észak-Macedónia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Spanyolország, Portugália, Svédország, Norvégia, Dánia és Finnország területén.[1]

Portfóliójába tartoznak magyar, cseh, lengyel, román, bolgár, horvát, szlovén, szerb és macedón nyelvű televíziós csatornák működtetése HBO és Cinemax márkanevek alatt, valamint az összes említett országban video on demand szolgáltatások fenntartása HBO Go márkanévvel.

A cég az amerikai anyacég, az HBO regionális alvállalata, amely a Warner Bros. Discovery tulajdonát képezi.

Az összesen tizenhat lineáris televíziós csatornát működtető cég székhelye Budapesten[2] és Stockholmban található, a programmingért felelős osztály pedig Prágában.[3] Emellett lokalizációkkal foglalkozó irodák találhatóak Belgrádban, Pozsonyban, Bukarestben, Koppenhágában, Helsinkiben, Lisszabonban, Madridban, Oslóban, Varsóban és Zágrábban.[4]

Az HBO Europe a különböző tartalmak terjesztése mellett saját gyártású, eredeti sorozatok készítésével is foglalkozik, az eredeti tartalmak gyártását irányító székhelye Londonban van.

Szolgáltatások[szerkesztés]

Az HBO Europe HBO, HBO 2, HBO 3, Cinemax és Cinemax 2 néven tart fent a közép-európai országokban prémium televíziós csatornákat, amelyeken exkluzív televíziós sorozatok mellett a mozikban frissen bemutatott közönségfilmeket és művészfilmeket adnak.

2011 óta az HBO Europe az HBO Go lokalizált változatával a közép- és észak-európai streamingpiac vezető szereplője. Portfóliója Finnországgal, Dániával, Svédországgal, Norvégiával, Spanyolországgal és Portugáliával egészült ki, ahol kizárólag az HBO Go márkanévvel van jelen.

Közép-Európában üzemelő szolgáltatásain összesen több, mint 5 000 000 előfizetőt számlál, ebből közel félmillió magyarországi.

A cég alapvetően két egységre bontható, a közép-európai és portugál streamingszolgáltatásokért és lineáris csatornákért felelős budapesti és prágai irányítású médiacsoportra, és a svéd vezetésű, stockholmi székhelyűre, amely az észak-európai országok és a spanyolországi HBO Go szolgáltatásaiért felel. A két egység különböző felületeket használ, a közép-európai és portugál érdekeltségek budapesti fejlesztésű Go-applikációt használnak, a spanyolországi és skandináv felület fejlesztése pedig Stockholmban történik. Országonként az elérhető tartalmak is eltérőek, de a közép-európai országok ugyanazokon a tartalmakon osztoznak, ahogy az észak-európaiak is.

Üzemeltetett csatornák[szerkesztés]

A csatornák mindegyike a cseh médiahatóság felügyelete alatt áll. Minden csatorna elérhető HD és SD felbontásban.

HBO[szerkesztés]

  • HBO (magyar)
  • HBO (cseh)
  • HBO (lengyel)
  • HBO (román)
  • HBO (adriai - horvát/szlovén/szerb/bolgár/macedón)
  • HBO 2 (magyar/cseh/román)
  • HBO 2 (lengyel)
  • HBO 2 (adriai - horvát/szlovén/szerb/bolgár/macedón)
  • HBO 3 (magyar/cseh)
  • HBO 3 (lengyel)
  • HBO 3 (román)
  • HBO 3 (adriai - horvát/szlovén/szerb/bolgár/macedón)

Cinemax[szerkesztés]

  • Cinemax (magyar/cseh/román/horvát/szlovén/szerb/bolgár/macedón)
  • Cinemax (lengyel)
  • Cinemax 2 (magyar/cseh/román/horvát/szlovén/szerb/bolgár/macedón)
  • Cinemax 2 (lengyel)

Saját gyártás[szerkesztés]

Az HBO Europe Közép-Európa legnagyobb sorozat- és filmgyártóinak egyike, a helyi produkciók fejlesztését - sokszor jól bejáratott, külföldi licenc alapján - nagyobb összegekkel támogatja. A saját gyártást igazgató vállalat, a londoni székhelyű HBO Europe Original Programming Ltd. a 2010-es évektől fejleszt közép-európai országokban játszódó sorozatokat és filmeket.

A fejlesztett sorozatokra jellemző, hogy nagyobb költségvetésből készülnek a közép-európai produkciók esetében megszokott mértéknél. A 2010-es évek elejétől cseh, magyar, román és lengyel eredeti sorozatokat kezdtek el terjeszteni az HBO Europe felületein, a közelmúltban pedig horvát produkciók gyártását is megkezdték.

Horvátország[szerkesztés]

Csehország[szerkesztés]

Magyarország[szerkesztés]

Lengyelország[szerkesztés]

Románia[szerkesztés]

Svédország[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a HBO Europe című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. HBO Europe. www.hbo.eu. (Hozzáférés: 2019. április 23.)
  2. HBO Central Europe: Private Company Information - Bloomberg. www.bloomberg.com. (Hozzáférés: 2019. április 23.)
  3. Members ordered by country code. RIPE Network Coordination Centre. (Hozzáférés: 2019. április 23.)
  4. HBO Europe - Welcome to HBO Europe (angol nyelven). HBO Europe. (Hozzáférés: 2019. április 23.)