Höllentalferner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Höllentalferner
Hegymászók a Höllentalferneren, ÉK-ről nézve
Hegymászók a Höllentalferneren, ÉK-ről nézve
Ország Németország
RégióFelső-Bajorország
Terület0,24 km²
Elhelyezkedése
Höllentalferner (Tirol)
Höllentalferner
Höllentalferner
Pozíció Tirol térképén
é. sz. 47° 25′ 36″, k. h. 10° 59′ 51″Koordináták: é. sz. 47° 25′ 36″, k. h. 10° 59′ 51″
A Wikimédia Commons tartalmaz Höllentalferner témájú médiaállományokat.

A Höllentalferner a németországi Wetterstein hegységben kialakult gleccser. A Zugspitze, Németország legmagasabb csúcsa közeléből induló három gleccser egyike. Típusa cirkusz-gleccser, a Riffelwandspitzen hegycsúcs és a Zugspitze közötti sziklás teknőből ered, és a Höllental völgy felső, a közvetlen napsütés által alig ért részét borítja be.

Területe 0,24 négyzetkilométer (2012),[1] és ezzel csaknem akkora, mint Németország legnagyobb gleccsere, az északi Schneeferner. Körülbelül 1 km hosszú és 700 m széles. A németországi gleccserek közül egyedül itt található igazi gleccsernyelv. 2570 méter magasságtól 2200 méterig ereszkedik.[2] Árnyékos helyzete és a lavinákból származó bőséges hóutánpótlás révén az átlagosnál kisebb mértékben fenyegeti a globális felmelegedés.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Höllentalferner című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Juhász 32. oldal
  2. Höllentalferner - Topographie Archiválva 2011. július 20-i dátummal a Wayback Machine-ben at www.lrz.de. Accessed on 24 Dec 2010

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]