Híres macskák listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Híres macskák szócikkből átirányítva)

Az alábbi lista valamilyen okból híressé vált élő, vagy kitalált macskákat, macskákról szóló műalkotásokat sorol fel. Kiegészítésképpen olyan műalkotások és egyéb dolgok is felsorolásra kerülnek, amelyek nem közvetlenül, hanem csak címükben, illetve nevükben kapcsolódnak a macskákhoz.

Történelmi macskák[szerkesztés]

A történelem során számos macska vált ismertté, esetenként híres gazdáik, szokatlan tulajdonságaik vagy tetteik révén.

  • All Ball, a körülbelül 1000 jellel kommunikáló és mintegy 2000 angol szót megértő Kokó nevű gorilla első macskája.
  • Blackie 15 millió fontot örökölve a világ leggazdagabb macskájává vált.[1]
  • Bob James Bowen Bob, az utcamacska - Hogyan talált rá a remény egy férfira és macskájára a nagyváros utcáin címmel könyvet írt róla.
  • Csalogány egy fekete-fehér nőstény macska volt, amely nélkül a híres magyar versenyló, Kincsem egyetlen versenyére sem volt hajlandó elindulni. Legendák keringtek arról, hogy milyen kétségbeesetten kereste egy alkalommal Kincsem egész istállószemélyzete a boulogne-i kikötőben elkóborolt macskát.
  • Delmore Schwartz John Cheever amerikai író rövidfarkú, fekete kandúrja volt, melyet meglehetősen utált. A macskát eredetileg Kormosnak (Blackie-nek) hívták, és Cheever 1960-ban egy barátjától kapta ajándékba. Korábban Delmore Schwartz (1913-1966) egykori feleségéé, Elizabeth Polleté volt. Ez a macska szolgált a Golyóraktár (Bullet Park; magyarul 1969) baljóslatú fekete macskájának modelljéül.
  • Dewey (ejtsd: Gyúi), az iowai Spencer Közkönyvtárának macskája (*1988 +2006). Vicki Myron és Bret Witter DEWEY - A könyvtár macskája címmel könyvet írt róla.
  • Dora és Dick Frances Hodgson Burnett gyermekkönyv-írónő macskái. Az utóbbi részt vett az első New York-i macskakiállításon is.
  • Dusty hozta világra a legtöbb utódot, a Texas állambeli Bonhamben. 1935-től 1952-ig 420 kölyke született.[2]
  • Emily 2005-ben egy véletlen folytán az Egyesült Államokból Franciaországba utazott egy teherhajóra felvitt konténerben, majd onnan állatorvosa közbenjárásával tért haza.[3][4]
  • Faith London belvárosában élt a második világháború idején a Watling Streeten, a Szent Pál-székesegyház közelében álló Szent Ágoston templom parókiáján, melynek 1940. szeptember 9-i lebombázását sértetlenül vészelte át az épület alagsorában, ahová a kényelmetlen körülmények ellenére három nappal korábban Panda nevű kölykével együtt leköltözött. Bátorságáért 1945. október 12-én a PDSA Ezüst Medáljával tüntették ki, melyet a macskák közül elsőként neki ítéltek oda.[5]
  • Félix volt az első macska a világűrben, melynek neve ismertté vált. Franciaországban született, de pontos eredete és neme nem tisztázott (elképzelhető, hogy nőstény volt).[6] Egy tesztsorozat elvégzésével választották ki, 13 társa közül tízet azért szelektáltak ki, mert túl sokat ettek. 1963. október 18-án lőtték fel Algériából egy Véronique AG1-es típusú rakétával amely habár nem állt pályára, mintegy 210 kilométert megtett az űrben. Eközben a földi személyzet a macska agyába épített elektródákon keresztül figyelemmel követhette idegi impulzusait. A korabeli angol nyelvű sajtó Astrocat (kb. „csillagcica”) néven hivatkozott rá. 1992-ben és 1997-ben bélyegek jelentek meg az egykori francia gyarmatokon a Comore-szigeteken és Csádban, melyeken rakétájával, illetve Lajka kutyával és más híres űrutazókkal együtt látható.
  • Granpa (=nagypapi) 2000. december 14-én a világ leghosszabb életű macskájaként került be a Guinness Rekordok Könyvébe.[7] A perzsa fajtához tartozott. 1998. április 1-jén pusztult el, 34 évet, 2 hónapot és 4 órát élt.
  • Grimalkin volt Nostradamus egyik macskája.
  • Hamlet egy Torontóból felszállt repülőgépen tűnt el, ahol 7 héttel később, 1984 februárjában találtak rá, miután megközelítőleg 965 600 kilométert tett meg. A legtöbbet utazott macskaként került be a Guinness Rekordok Könyvébe.
  • Himmy egy kasztrált cirmos, 21,3 kilogrammos tömegével a világ legsúlyosabb macskájaként került be a Guinness Rekordok Könyvébe (nyaka átmérője 38,1 centiméter, törzse átmérője 83,3 centiméter, hossza 96,5 centiméter volt). 10 évesen pusztult el légzési rendellenesség következtében.[1]
  • Homér egy vak kismacska, gazdája Gwen Cooper, Homér – Egy varázslatos vak kismacska története címmel könyvet írt róla
  • Hope (=remény) túlélte a Világkereskedelmi Központ elleni 2001. szeptember 11-ei támadást. Egy étterem romjai közül került elő három kölykével együtt, két héttel a katasztrófa után.
  • Icsidzsó japán császár (980–1011) kedvenc macskája, akinek gazdája az 5. udvari rangot adományozta.
  • Itse Bitse 2004 októberében a világ legkisebb macskájaként került be a Guinness Rekordok Könyvébe. 2003. október 24-én, 2 éves korában 9,52 centiméter magas és 38,1 centiméter hosszú volt.[7]
  • Jake egy vörös színű cirmos a kanadai Ontario államból, amely 28 lábujjával állított fel Guinness-rekordot.[8]
  • Litty volt a legöregebb anyaállat. 1987 májusában, 30 évesen két kölyke született.[7]
  • Meet 18 napot töltött el a Világkereskedelmi Központ romjai alatt.
  • Micetto XII. Leó pápa macskája. Hatalmas, szürkés vörös, fekete csíkos macska volt, mely Raffaello loggiáján született a Vatikánban. Előszeretettel üldögélt a pápa fehér palástjának egyik redőjén, míg a gazdája nagyköveti audienciákat tartott. Micetto szokásai közé tartozott a napi magaslati séta a Szt. Angelus templom kupolájában. Leó pápa 1829-ben bekövetkezett halála után a macskát annak legnagyobb csodálója, Chateaubriand francia író-diplomata örökölte, aki ez időben nagykövet volt Rómában.
  • Mrs. Chippy Ernest Shackleton birodalmi transzantarktiszi expedíciójának hajómacskája, a hajóács tulajdonában volt.
  • Muezza Mohamed próféta macskája. Egyszer a macska Mohamed ruhájának ujján aludt; amikor a próféta fel akart kelni, hogy imádkozzon, ahelyett, hogy a macskát felzavarta volna, inkább levágta a ruha ujját. Később Mohamed kijelölt a macska számára egy helyet a Paradicsomban, továbbá háromszor megcirógatta a macska hátát, hogy annak kilenc élete legyen és mindig a talpára essen.
  • Nedzsem (a név jelentése: ’édes, kedves’) egy egyiptomi hivatalnok, Puimré macskája volt, az ő sírjában (TT39) maradt fenn ábrázolása. Ő az első olyan egyed, melynek neve fennmaradt. Az egyiptomiak többnyire nem adtak nevet macskájuknak azon kívül, hogy „macska”.[9]
  • Ninja 1996-ban körülbelül egy év alatt tette meg a Washington és Utah államok közti 1368 kilométeres utat, hogy egy költözés után visszataláljon régi otthonába.
  • Norton Peter Gethers író macskája. A macska, aki Párizsban járt című könyvében írt róla.
  • Patsy Charles Lindbergh macskája. Az Atlanti-óceán átrepülését megelőzően járt a Spirit of Saint Louis pilótafülkéjében, Lindbergh azonban nem vitte magával, mivel úgy ítélte meg, hogy az utazás túl veszélyes lenne az állat számára.
  • Penge a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárának macskája.[10]
  • Pudlenka Karel Čapek regény- és drámaíró macskája, éppen akkor keveredett az író küszöbére, amikor annak egy másik macskája, egy angórakandúr méregtől elpusztul. Pudlenka mint „Halhatatlan Macska” jelenik meg a Volt egy kutyám és egy macskám (1940) című könyvében, amelyben Pudlenka számos ivadéka közül ketten szerepelnek még, II. Pudlenka, melyet széttépett egy kutya, és III. Pudlenka.
  • Rizsű a BaBa macskája, kisfiú, szeret nyávogni. Arról lett híres, hogy tud beszélni, valamint meggátolja a vitákat erőteljes "minyauminyauminyau" nyávogással.
  • Rusty 1949-ben 83 nap alatt gyalog tette meg a Massachusetts állambeli Boston és az Illinois állambeli Chicago közti 1528 kilométeres távolságot, hogy megtalálhassa gazdáját, aki költözésekor hátrahagyta.[11]
  • Scarlett 1996. március 30-án több súlyos sérülést elszenvedve kimentette hat kölykét egy garázsban keletkezett tűzből, a New York-i Brooklynban. A gazdátlan állatot és kölykeit (melyek közül az egyik egy hónap múlva halálos kimenetelű vírusfertőzést kapott) sikerült örökbe adni. Scarlett ugyan később elpusztult egy autóbalesetben, emlékére azonban a North Shore Animal League nevű állatvédő szervezet díjat hozott létre, melyet olyan állatoknak ítélnek oda, melyek életüket kockáztatva állatokat vagy embereket mentenek meg.
  • Simon az HMS Amethyst brit hadihajó macskája volt. 1948 márciusában került a fedélzetre, a Hongkonghoz tartozó Stonecutters Island kikötőjében. 1949-ben a kínai kommunista hatalomátvétel idején bekövetkezett Jangce-incidens során súlyosan megsérült, miután a kapitány kabinját ágyútalálat érte. Rágcsálóirtó és moráljavító tevékenységéért az állatok Viktória Keresztjének is nevezett PDSA Dickin Medállal (melyet a macskák közül elsőként neki ítéltek oda) és a Blue Cross medállal tüntették ki. Kitüntetéséről számos újság beszámolt, így hazájában és külföldön egyaránt ismertté vált. Sokan leveleket és ajándékokat küldtek a számára. 1949. november 28-án pusztult el a plymouthi kikötő karanténjában, egy korábbi sérülései kapcsán elszenvedett vírusfertőzés miatt. A Time magazin megemlékezést közölt róla, temetésén pedig százak vettek részt, köztük a hajó teljes legénysége. Sírhelye a PDSA ilfordi állattemetőjében található. A Brit Királyi Haditengerészet méretének csökkentése folytán Simon Dickin Medálját 1993 szeptemberében 23 000 fontért elárverezték egy aukción. A pénzből egy állati hősökről szóló filmet kívántak készíteni. A relikvia 1999-ben az esemény 50. évfordulója alkalmából Plymouth-ban megrendezett kiállításon volt látható ismét, 2006-ban pedig a londoni Imperial War Museum „Animals In War” (Állatok a háborúban) című kiállításának részeként mutatták be.[12]
  • Snowbie a leghosszabb ismert macska, 1997. november 21-én, 4 évesen 33 centiméter magas és 103 centiméter hosszú volt az orrától a farka végéig (a farok hossza 31 centiméter). Tömege hivatalosan 21 kilogramm, más források szerint azonban a 24 kilogrammot is elérte.[13]
  • Socks Clinton (1989 – 2009) Bill Clinton macskája.
  • Stubbs az alaszkai Talkeetna kisváros megválasztott tiszteletbeli polgármesteri tisztségét tölti be 1997 óta.[14]
  • Sugar 14 hónap alatt 2400 kilométert utazott, hogy megtalálja a kaliforniai Andersonból Oklahomába költözött gazdáit.[2]
  • Ta-Mit az ókori egyiptomi Thotmesz herceg macskája volt, akit halála után bebalzsamozva, kis mészkő szarkofágban temettek el. A szarkofágon a képek a macskát az elhunyt emberekhez hasonlóan istenek társaságában ábrázolják, előtte áldozati étel. Nevében a ta szó a nőnemű névelő, míg a mit egyszerűen nősténymacskát jelentett egyiptomi nyelven; a miu nőnemű alakja, valószínűleg hangutánzó szó.[15]
  • Towser a legjobb egérfogóként ismert macska. Élete 24 éve során, 1963. április 21-e és 1987. március 20-a között 28 899 egérrel végzett (emellett számos patkányt és nyulat is zsákmányul ejtett) a skóciai Glenturret szeszfőzdében, ahol szobrot állítottak emlékének.
  • Trim 1797-ben született a Jóreménység foka közelében. Matthew Flinders hajójára, a HMS Reliance-ra került, mellyel körülutazta Ausztráliát, majd eltűnt, miután úton hazafelé Mauritiuson a franciák kémkedés vádjával bebörtönözték gazdáját (aki szerint a hűséges és gyengéd állatot feltehetően elrabolták a cellából, majd megették az éhes rabszolgák). 1996-ban szobrot állítottak az emlékére a sydney-i Mitchell Könyvtárban, mely 1925-ben Flinders unokájától kapta ajándékba az utazó személyes feljegyzéseit. Az Új-Dél-Walesi Állami Könyvtár kávézóját is Trimről nevezték el.
  • Trixie Southampton harmadik grófja, Henry Wriothesley (1573–1624) fekete-fehér macskája volt. Mikor gazdája I. Erzsébet uralkodása alatt a Towerben raboskodott, a macska átvágott Londonon, majd egy kéményen keresztül beszökött gazdája cellájába, ahol szabadon bocsátásukig két évet töltöttek el együtt. Ezután a gróf festményt készíttetett, melyen kedvencével együtt látható a börtöncellában.
  • The Unsinkable Sam (Az elsüllyeszthetetlen Sam), a brit királyi haditengerészet kabalaállata, nyugdíjazása előtt a Bismarck, az HMS Cossack, és az HMS Ark Royal megtorpedózását is túlélte.
  • Bart, a halottnak hitt, eltemetett, majd öt nap múlva élve előkerült macska.[16]

Macskák a kultúrában[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

Macskaszereplők az irodalomban[szerkesztés]

Regények, elbeszélések, novellák[szerkesztés]

Az alábbi felsorolásban olyan művek is vannak, melyek csak címükben utalnak a macskákra, konkrét macskaszereplők nélkül.

Versek[szerkesztés]

Idézetek[szerkesztés]

  • „Ettél macskát tejes rizsbe?” Lőwy Árpád: Levél Túr apónak Rómába
  • „Három macskát, tíz egeret,”... Tréfás mondóka

Mesék[szerkesztés]

Képregény[szerkesztés]

Drámák[szerkesztés]

Filmek[szerkesztés]

Macskák filmcímekben[szerkesztés]

Macskák filmekben[szerkesztés]

  • Macskák a Kutyák és macskák és a Kutyák és macskák: A rusnya macska bosszúja című amerikai családi vígjátékokban
  • Ernst Stavro Blofeld fehér macskája több James Bond–filmben
  • Kand úr, Dr. Genya macskája az Austin Powers filmekben
  • Hómancs a Stuart Little Kisegér című filmben
  • Jones, Ripley macskája A nyolcadik utas: a Halál és A bolygó neve: Halál című filmekben
  • Salem Saberhagen, a 100 évre macskává változtatott diktátor a Sabrina, a tini boszorkány című filmsorozatban
  • Chatran kalandjai, japán film egy cica kalandjairól
  • Goose, a Marvel Kapitány című film macskának látszó flerken szereplője.
  • Az ember, akit Ovénak hívnak című svéd filmben egy ragdoll "játssza" a főszereplő házikedvencét.[2]

Macskák rajzfilmekben[szerkesztés]

Macskák bábfilmekben[szerkesztés]

Zene[szerkesztés]

Klasszikus zene[szerkesztés]

Musical[szerkesztés]

Könnyűzene[szerkesztés]

Dal

A malomba', a malomba',
három tarka macska, három tarka macska.
Egyik szitál, másik rostál,
harmadik követ vág, harmadik követ vág.

Festészet[szerkesztés]

A macska feltűnik Tintoretto, Balthus és más művészek alkotásain is.[21][22][23]

Vallás, mitológia[szerkesztés]

  • Básztet, egyiptomi macskaistennő
  • A germán Freya istennő fogatát macskák vontatták.
  • Jóllakötturinn, vagy Jóllaköttürinn, Jóllaköttur- A karácsonyi macska, izlandi mitikus lény. Egyes történetek szerint Grýla, az óriásasszony háziállata.
  • A Mahábhárata 5. könyve tartalmaz egy bűnbánó macskáról szóló történetet.[24]
  • A Sahih Bukhari, amely Mohamed próféta beszédeit és tetteit írja le, beszámol egy nőről, aki macskája halálra éheztetése miatt került a pokolba.[25]
  • A Talmud dicsőíti a macskát és tartására biztat „a ház tisztán tartása” érdekében.[26] Megemlíti azt is, hogy a macska képes a lélek (shadim) észlelésére.[27]

Macskák a tudományban[szerkesztés]

  • Schrödinger macskája
  • Macskagyökér - hatóanyaga, a valeriána közismert nyugtató- és altatószer-alapanyag
  • Macskakarmolási betegség (a betegség jellegzetes tünetei a közepes láz, remegés, bágyadtság, megnagyobbodott nyirokcsomók, valamint bőrtünetek a jellemzőek)

Szólások, mondások, közmondások[szerkesztés]

  • "Kerülgeti, mint macska a forró kását."

Néprajz[szerkesztés]

  • cicázás – játék, flörtölés
  • fekete macska – babona, az előttünk az úton átmenő fekete macska rossz előjel
  • kutya-macska barátság – rossz kapcsolat jellemzése
  • macskaasztal – a gyermekeknek vendégség alkalmával vagy büntetésül külön terített kisebb asztal
  • macskabál – gyermekbál
  • macskabajusz – szétálló, erős szálú bajusz
  • macskajaj – másnapos állapottal járó rossz közérzet; katzenjammer
  • macskakaparás – csúnya írás
  • macskakő – útburkolatként használatos kockakő, mely a régi, vasabroncsos kerekek miatt idővel domborúvá kopott
  • macskaköröm – 1. macska karma 2. idézőjel, illetve az ismétlés jele
  • macskaló – alacsony, sovány ló
  • macskaméz – mézga
  • macskamosakodás – gyors, felületes mosakodás
  • macskaszem – 1. macska szeme 2. a macskáéhoz hasonló emberi szem 3. sötétben is látó szem 4. ékkőnek használt zöldesszürke kvarc 5. kerékpár, gépjármű hátulján, közlekedési oszlopon, iskolások táskáján stb.: fényt tükröző soklapú felület
  • macskaszerenád - macskák párzási időszaka alatti több órás éjszakai nyávogásai
  • macskatermészet – törleszkedő, hízelgő természet
  • macskaugrás – kis távolság
  • macskazene – 1. fülsértő, hamis zene 2. fülsértő zajongás valakinek a bosszantására, kigúnyolására (éjjel, ablaka alatt)
  • zsákbamacska - kirakodóvásári attrakció, ismeretlen tartalmú zárt zacskók árusítása, amikben bármi lehet
  • zsákbamacskát vesz – nem tudja igazán, mit vesz
  • zsákbamacskát árul – titkolja igazi szándékát

Vegyes[szerkesztés]

Az alábbi lista tételei csak közvetve kapcsolódnak a macskákhoz.

  • Bemacskásodik a kötél – sokszori használat után a kötél megkeményedik, bekunkorodik, használata nehézzé válik
  • Bemacskásodott – izmaink, lábaink használata az erőltetéstől nehézzé vált
  • Bemacskásodott ruha - gyengébb minőségű pulóveren, pólón apró göbök megjelenése
  • Chat Noir – „Fekete macska” kölnivíz
  • Cicanadrág – gyermek és női hosszú kötött elasztikus nadrág, vagy lábfej nélküli harisnya
  • Grumpy Cat, internetes híresség
  • Kilencfarkú macska, főként a brit hadihajókon alkalmazott kilencágú korbács
  • Macskabagoly
  • Macskacápa
  • Macskajaj – másnaposság
  • Macskajancsi – újonnan börtönbe kerülő személy v. béna, szerencsétlen alak
  • Macskakarom (Uncaria tomentosa) – Peruból származó gyógynövény
  • Macskanyelv – nyelv alakú csokoládé édesség
  • Parlagi macskatalp (Antennaria dioica) – növény, virágzata fészekvirágzat, termése kaszat
  • Vasmacska – horgony
  • Macskamenta - a macskákra különös hatással bíró növény
  • Macskatöke, macskapöcse - apró, vékony termésű erőspaprika-fajták népszerű neve

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Rekord Breaking Cats. (Hozzáférés: 2007. január 29.)
  2. a b Famous Cats. [2007. február 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. január 29.)
  3. Emily, a világutazó macska. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. február 20.)
  4. Hazarepült Emily, a macska. (Hozzáférés: 2007. február 20.)
  5. Faith, the London Church Cat. (Hozzáférés: 2007. január 29.)
  6. Félix, the space cat. (Hozzáférés: 2007. január 30.)
  7. a b c Record Breaking Kitties. (Hozzáférés: 2007. január 29.)
  8. Kiky's Kozy Korner. (Hozzáférés: 2007. február 12.)
  9. Gabriela Arrache Vértiz: Preliminary presentation to the Permanent Committee of the Egyptian Antiquities Organization. [2014. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
  10. Penge, a Könyvtár macskája. [2007. február 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 14.)
  11. Did You Know…. [2007. február 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. február 20.)
  12. The Quest for Simon. (Hozzáférés: 2007. február 20.)
  13. Feline medical curiosities: dwarf cats, giant cats, fat cats. (Hozzáférés: 2007. február 12.)
  14. Euronews: Cat marks 15 years as Alaskan mayor. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. augusztus 4.)
  15. Fletcher, Joann. Egypt’s Sun King – Amenhotep III. London: Duncan Baird Publishers (2000). ISBN 1-900131-09-9 , p.112
  16. Archivált másolat. [2017. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. február 2.)
  17. Nacume Szószeki: Macska vagyok. (Hozzáférés: 2007. február 2.)
  18. http://gyerekszemle.postr.hu/draga-es-talan-illegalis-james-joyce-eloszor-kiadott-meseje
  19. a b https://www.youtube.com/watch?v=SmtM76blb10
  20. https://soundcloud.com/nadishana/catslovesong1
  21. Cat Prints. [2007. május 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. február 2.)
  22. Chats en Vrac – Les Arts. (Hozzáférés: 2007. február 2.)
  23. mica-maca. [2007. február 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. február 2.)
  24. The Mahabharata, Book 5: Udyoga Parva: Uluka Dutagamana Parva: Section CLXI. (Hozzáférés: 2007. március 21.)
  25. Translation of Sahih Bukhari, Book 40. [2007. március 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 21.)
  26. Cat, Domestic – Cats in Art and Literature. [2007. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 21.)
  27. Ghosts, the Jewish Talmud, Cats and Cat After-birth. [2007. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. március 21.)