Háború a nemzet ellen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Háború a nemzet ellen
2009-es magyar film
RendezőJelenczki István
ProducerJelenczki István
Műfajdokumentumfilm
FőszerepbenÁngyán József, Bencsik János, Bencze Izabella, Bogár László, Éger István, Hunyor Erna, Kovács Zoltán, Mándoki Andor, Molnár Oszkár, Molnár V. József, Papp Lajos, Tóth Zoltán József, Varga Csaba, Varga István, Zlinszky János
ZeneHortobágyi László
OperatőrJelenczki István, Kőrösi András MOT
VágóTombor Andrea
Gyártás
Ország Magyarország
Nyelvmagyar
Játékidő85 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMagyarország
magyar
Bemutatómagyar 2009.
További információk
SablonWikidataSegítség

Jelenczki István dokumentumfilmje, a Háború a nemzet ellen szerint a magyarországi rendszerváltás után belső és külső hatalmi erők felszámolták a nemzeti vagyont, átjátszották és átjátsszák a magyarok által évszázadokon át létrehozott, örökölt és megtermelt tulajdont. Az erre utaló információdarabokat mutatja be a film részletes rendszerbe szervezve, s ezt a narratívát vallja is.

Bogár László közgazdász szerint a film „bizonyosan hozzájárult ahhoz, hogy a 2010-es választásokon a nemzeti egység elsöprő győzelmet arathasson. Feltehetőleg ez is szerepet játszhatott abban, hogy a választások után megalakuló új kormányban a film főszereplői közül hárman is helyet kaptak, mégpedig mindhárman igen fontos poszton. Ángyán József a földművelés és vidékfejlesztésben, Bencsik János az energetikában, Tóth Zoltán József pedig az új alaptörvény kidolgozásának megalapozásában államtitkárként lett tagja az új kormánynak.”[1]

Szereplők[szerkesztés]

A filmben a magyar közélet neves személyiségei szólalnak meg: Ángyán József, Bencsik János, Bencze Izabella, Bogár László, Éger István, Hunyor Erna, Kovács Zoltán, Mándoki Andor, Molnár Oszkár, Molnár V. József, Papp Lajos szívsebész, Tóth Zoltán József, Varga Csaba írástörténész és őskorkutató, Varga István, Zlinszky János ny. alkotmánybíró.

Díjak és jelölések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Bogár László cikke a magyar Hírlap 2012. március 16-i számában.. [2012. március 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 16.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]