Gödöllői Református Líceum Gimnáziuma és Kollégiuma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gödöllői Református Líceum szócikkből átirányítva)
Gödöllői Református Líceum Gimnáziuma és Kollégiuma

Alapítva1992
HelyMagyarország, Gödöllő
Típushatosztályos gimnázium
OM-azonosító032575
CímSzabadság tér 9.
Elhelyezkedése
Gödöllői Református Líceum Gimnáziuma és Kollégiuma (Pest vármegye)
Gödöllői Református Líceum Gimnáziuma és Kollégiuma
Gödöllői Református Líceum Gimnáziuma és Kollégiuma
Pozíció Pest vármegye térképén
é. sz. 47° 35′ 58″, k. h. 19° 20′ 51″Koordináták: é. sz. 47° 35′ 58″, k. h. 19° 20′ 51″
Térkép
A Gödöllői Református Líceum Gimnáziuma és Kollégiuma weboldala

A Gödöllői Református Líceum (teljes neve: Gödöllői Református Líceum Gimnázium) hatosztályos református gimnázium Gödöllőn kötelező hitoktatással (református, evangélikus, katolikus).

Az iskola 1992-ben indult, a rendszerváltás után a gyülekezet, a város, a szülők, és a tanárok összefogásának eredményeképpen. Az iskola épülete 1948-ig, az államosításig református elemi iskolának adott helyet. A diákok a gödöllői és a környékbeli református, evangélikus, baptista és katolikus gyülekezetekből kerülnek ki.

Az épület[szerkesztés]

A gödöllői Református Elemi Népiskoláról 1708-tól vannak adatok. A 19. század második felében a megnövekedett tanulólétszámmal és az 1868. évi 38. tanügyi törvény előírta követelményekkel nem tudott lépést tartani. Az 1870-es években 180–190 növendéket mindössze egy tanító oktatott egy 2 tantermes, osztatlan iskolában, 8 havi szorgalmi időben. Az 1900-as évekre pedig az állapota sem volt már megfelelő. 1923-ban a tanítók közül az első világháborúban hadifogságot is megjárt Deák Károlyt választották igazgatónak, aki szorgalmazta egy új iskola építését. Nagy segítségére volt ebben ifj. dr. Szabó Aladár lelkész is.

1927-ben kezdődött el egy új, 5 tantermes református elemi iskola fölépítése. A minisztérium – ahonnan az adakozásból származó összegeken felül államsegélyt és kölcsönt kaptak az építkezéshez – a Szabadság téri református templom mögötti területet nyilvánította alkalmasnak az új épületek számára. A régi, Szőlő utcai iskolaépületbe és rektorlakásba a lelkészi hivatalt, az ifjúsági egyesületet, a cserkészotthont telepítették és kialakítottak benne egy nagytermet közösségi célokra.

1928-ban dr. Ravasz László püspök avatta fel az új iskolát és a hozzá épített Gábor Áron utcai rektorlakást. 1933-ban 326 tanulót oktatott az iskola tantestülete.

A második világháború végén a katonaság (német és magyar katonák) foglalta el a református iskola épületét. 1945. január 4-én indult meg a rendes tanítás. 1949–1950-ben államosították az iskolát.

Az épületre az iskola címerét és feliratát F. Orosz Sára DLA keramikusművész készítette 2011-ben.[1]

Az iskola rövid bemutatása[szerkesztés]

A Református Líceum címere

A hatosztályos középiskola alapítója a Gödöllői Református Egyházközség volt a rendszerváltás után. Az oktatás 1992-ben indult. Az intézmény azóta új tan-, előadó- és számítástechnikai géptermekkel, könyvtárral, tornacsarnokkal és kollégiummal is gyarapodott.

Az iskola diákjai elsősorban Gödöllő és környékének református gyülekezeteiből kerülnek ki, de evangélikus, baptista és katolikus tanulók is felvételt nyernek. A nevelési program kötelező részét képezik a reggeli áhítatok, a hittanórák és a szomszédos gyülekezetekben végzett szolgálatok is.

A diákszínjátszó csoport és az énekkar eljutott már Erdélybe, a Felvidékre, Olaszországba, illetve Németországba is.

Az iskolában 2015-ig minden évben 2 osztály indult, összesen 70 diákkal. A 2015/2016-os tanévben megindult a négy osztályos képzés is egy osztállyal.[forrás?]

Testvériskolák[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

A Gödöllői Református Líceum Gimnázium és Kollégium Pedagógiai programja 2008.