Göb Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Göb Sándor
Született1927. január 25.
Villány
Elhunyt2016. április 9. (89 évesen)[1]
Állampolgárságamagyar
NemzetiségeMagyarország magyar
Foglalkozásasportszervező, sportvezető, sporttudósító
KitüntetéseiNemzeti Sport aranygyűrűse
SablonWikidataSegítség

Göb Sándor (Villány 1927. január 25.Dorog 2016. április 9.) sportvezető, sportszervező, sporttudósító, a Nemzeti Sport aranygyűrűse, a Dorogi FC Örökös Tagja.

Pályafutása[szerkesztés]

Gyermekkora óta Dorogon élt, már az általános iskolai tanulmányait is ott végezte. Iskolatársa volt Grosics Gyulának. Egész fiatal kora óta tagja volt a dorogi sportegyesületnek, ahol aktív labdarúgóként kezdte sportpályáját, azonban egy kis híján végzetes lábsérülést követően kénytelen volt feladni a versenyszerű sportolást. Ezt követően a klub adminisztratív munkaköreiben kezdett el tevékenykedni. Idővel labdarúgó szakosztályvezető, és megbízott sportköri elnök lett. A klub keretén belül működő több szakosztály életében is meghatározó szerepet vállalt, többek között a dorogi ökölvívó szakosztály egyik alapító tagja. 1947 után a Népsport, illetve Nemzeti Sport tudósítója. Ezen kívül sporttudósításai jelentek meg a Komárom-Esztergom megyei lapokban, a Közhírré Tétetik Dorogon című városi lapban, valamint Dorog város honlapján. Tagja volt a Komárom-Esztergom Megyei Labdarúgó Szövetségnek. A dorogi sportegyesületről megjelent kiadványok segítője, illetve lektora volt. Több, mint 60 esztendeig folyamatosan szolgálta a dorogi sportot, amellyel az egyik leghosszabb szolgálati idővel rendelkező sportköri tagok egyike lett. Hosszú és tartalmas pályafutása során felbecsülhetetlen értékű társadalmi munkát is végzett a helyi sportélet javára. Ezen kívül több sportoló "keresztapja" is, ugyanis annak idején több sportoló is kívánta magyarosítani a nevét és több alkalommal ő ajánlotta az új nevet, vagy nevezte el a sportolókat. Általa lett Ferpász Istvánból Fellegi István, Shuck Józsefből Surányi József, vagy Kirschneider Lászlóból Kertes László. A sport mellett dolgozott a Központi Statisztikai Hivatalban, a Magyar Nemzeti Bankban és a Dorogi Szénbányáknál.[2][3][4]

Kitüntetései[szerkesztés]

  • Bányász Szolgálati Érdemérem bronz, ezüst, arany és gyémánt fokozata
  • Bányászat Kiváló Dolgozója
  • Komárom-Esztergom Megye Kiváló Társadalmi Munkáért
  • Testnevelés és Sport Kiváló Dolgozója
  • Magyar Labdarúgásért Érdemérem ezüst fokozata
  • Magyar Népköztársaság Kiváló Társadalmi Munkáért arany fokozata
  • Magyar Népköztársaság Kiváló Munkáért
  • Nemzeti Sport Aranygyűrűje
  • Dorogi FC Örökös Tagja

Családja[szerkesztés]

Fia, ifj. Göb Sándor a Dorogi Egyetértés SE (korábban a Dorogi AC) kiváló asztaliteniszezője, majd asztalitenisz-edzője, szakosztályi sportszervezője.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gyászjelentése
  2. Petrik József-Péntek Sándor: A Dorogi Bányász SC 75 éves Jubileumi Emlékkönyve/ A Dorogi Bányász labdarúgói
  3. Solymár Judit - Kovács Lajos: Dorogi lexikon p/103
  4. Közhírré Tétetik Dorogon - 2007. márciusi sz.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap