Győr sportélete

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Győr nagy hagyományokkal és kiváló adottságokkal rendelkezik a verseny- és a szabadidősport területén. A feltételek azonban a rendszerváltás óta mind a verseny, mind a szabadidősport tekintetében romlottak, illetve nem fejlődtek megfelelően. A hagyományos ipari üzemekre épülő bázisok megszűntek: például a textilipari üzemek megszűnése, másrészt a megmaradt ipari üzemek tulajdonosai nem tekintik támogatandó tevékenységnek a sportot. A rendszerváltás előtt a sport hagyományos bázisának tekintett fegyveres erők lehetőségei is beszűkültek, emiatt több sportlétesítmény megszűnt, állaguk leromlott. A tömegsport lehetőségeit rontotta a szervezett mozgalmak megszűnése. Háttérbe szorulását a lakosság igényének és szabadidejének csökkenése is befolyásolja.

Megjelent a modern sportokat kiszolgáló infrastruktúra (fallabda, fitnesz, testépítés, tekesport), divatba jött az egészséges életmód. Egy két nagyobb volumenű beruházás is megvalósult. Megépült az egyetemi csarnok, lefedésre került a műjégpálya, az evezőssportok számára modern indítótorony épült. Utóbbi időben számos nemzetközi sportesemény sikeres megrendezése hívta fel a városra a figyelmet.

Szabadidősport[szerkesztés]

A testépítéstől a labdarúgáson keresztül a vízi sportokig, harcművészetekig színes a paletta, és ne felejtkezzünk meg a táncról, illetve a szabadidős sportokról sem, mint például a bowling, gokart vagy a darts.

Győrben komoly aerobik- és fitneszélet folyik. A színvonalasabb termek közé tartozik a Colosseum Fitness, a Spinning® Center, a Golden Ball Squash és Fitness Club és a Galaxy Fitness. Most nyitotta meg edzőtermét a (Dallos Fitness), ahol a klasszikus aerobik mellett ki lehet próbálni a fittball-t, a Pilates-t vagy a tae boe-t, ami önvédelmi sport és aerobik is egyben. Küzdősportok terén is bő a kínálat: aikido, judo, karate, boksz klubok működnek Győrött.

Győr és környéke ismert néptáncairól – említést érdemel a Lippentő táncegyüttes, Kisalföld Táncegyüttes és a Szanyi Bokréta néptáncegyüttes. Amatőr tánccsoportok: (hiphop, brake, show tánc); a legismertebbek közül néhány: Danger Elements, Dimenzió, El Paso, AForce1 Tánc Sport Egyesület, Fencing, Grácia, Megadance, Parlando-Dance 4 You. Hódít a keleti kultúra és a hastánc: Fatime Hastánc Iskolájában kezdők is elsajátíthatják az ősi keleti vonzerő és csábítás technikáját.

A szabadidő hasznos eltöltésére szolgál a Golden Ball Club egy kis squashjátékra. Bowlingozni lehet a Győr Plazában nyílt új klubban, biliárd, darts, pálya várja az érdeklődőket. A wellnesst pedig akár a Rába Quelle, akár a Golden Ball Club kínálja.

A „folyók városaként” aposztrofált Győr nem felejtkezik meg a vizes sportok szerelmeseiről sem. Az egyetemhez közel, a Vízisport Centrum (GYÁÉV uszoda), illetve a Győri Vízisport Egyesület kajakosai, evezősei várják a sportolni vágyókat. Ami külön érdekesség, elsőként az országban lehetőség van az aquafitness (vízi torna) új őrületének kipróbálására.

Az uszoda melletti a Püspök-erdő igazi "sportparadicsom". Senki ne lepődjön meg akkor, ha erdei sétája közben tanúja lesz egy lovas csodájának, a lovagló iskolák ugyanis szintén várják az érdeklődőket.

Néhány győri klub, csoport:

  • AForce1 Dance Studio / AForce1 TSE
  • Colosseum Fitness
  • Spinning® Center
  • Golden Ball Squash Club
  • Galaxy Fitness
  • K.O. Fitness
  • Győri Búvár SE
  • Repülő és Ejtőernyő Klub
  • Plaza King Pin Bowling
  • Vízisport Centrum
  • Integrál Lovasklub Kft
  • Takuan Karate Iskola
  • Győri Atlétikai Club – II. Kerület Dózsa
  • Bercsényi Miklós Sport Egyesület
  • Győri Dózsa Ring Boksz Klub
  • Győri Patent Gladiátor Ökölvívó Klub
  • Győri Gladiátor Akadémia Alapítvány

Vízi sportok[szerkesztés]

A „folyók és vizek városában” korábban élénk szabadidős és vízi élet folyt. A korábban nagyhírű és vízi versenysport egyesületei és telephelyei nagyrészt megszűntek. Veszni látszanak a nagy vízisport-hagyományok is, bár versenysportban továbbra is évről évre kiemelkedőt produkálnak a győri vagy győri származású versenyzők. A Graboplast Vízisport SE 2007-ben érte el 1981 után a legnagyobb sikereit.

A vízi túrázásnak már a 20. század elején nagy hagyományai voltak. A Dunára alapozva sorra alakultak a csónakházak és a klubok. A legnevezetesebb a Regatta volt. Győr a folyókhoz számos létesítménnyel csatlakozott. A vízi túrázás nem szűnt meg Győrött. Napjainkban is lehet több helyen csónakot bérelni, illetve a Mosoni-Dunán túrázni.

Versenysport[szerkesztés]

Egyesületek[szerkesztés]

  • Győri ETO Futball Club

Alapítási év: 1904 Klubszínek: zöld-fehér Cím: 9027 Győr, Nagysándor J. u. 31.

Élvonalbeli szezonok: 63 Bajnoki címek: 3 (1963, 1982, 1983) Bajnoki ezüstérmek: 2 (1984, 1985) Bajnoki bronzérmek: 5 (1967, 1974, 1986, 2008, 2010) Magyar Kupa-győzelmek: 4 (1965, 1966, 1967, 1979) Magyar Kupa-döntők: 3 (1964, 1984, 2009)

A szocializmus idején az ETO irányító testületei a kor kötelező sémái szerint működtek, valódi klubvezetésről a szó hagyományos értelmében nem beszélhettünk. Az elnöki tisztet szinte kivétel nélkül a gyár mindenkori vezérigazgatói töltötték be, ez a rendszer 1965-ben Horváth Ede vezérigazgatói kinevezésével szűnt meg.

A modell- és személyi változás is történt a vezetésben, amely "felállását" tekintve egy kicsit hasonlított az évtizedekkel korábbira. Társadalmi elnökként egy vagongyári igazgató állt a testület élén, a napi munkát pedig az ügyvezető irányította. Ez a szisztéma egészen 1986-ig működött, miután hét tradicionális szakosztályától megvált az egyesület, a megmaradt labdarúgó- és férfi kézilabda-szakosztály a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár sportfőosztályaként tevékenykedett tovább.

A kilencvenes évekkel, a rendszerváltással ez a struktúra megszűnt, a többnyire vagongyári vezetőkből álló igazgatótanács és menedzser irányította a klubot. A Rába ETO sok más magyar egyesülethez hasonlóan súlyos anyagi gondokkal küszködött. A szakosztályok önállóan keresték a boldogulás útját. Az időközben egy rövid időre visszatért kajak-kenu, valamint a férfi kézilabda-szakosztály a győri közgyűlés döntése értelmében önálló városi egyesületet alakított. Utóbbi Győri ETO KC néven. Ezzel egy időben megalakult a Rába ETO Futball Club is, a Győri Rába ETO Sport Club pedig 1992-ben megszűnt. Ez a klub a korábbi esztendőkben több (Győri ETO, Vasas ETO, Győri Vasas, Wilhelm Pieck Vasas, Győri Vasas ETO, Rába ETO) néven is szerepelt. A megszűnéssel szinte egy időben jött létre a Rába ETO Futball Club is, amely később különböző okok miatt szerepelt ETO FC Győr, Győri FC néven is, napjainkban pedig ETO FC Győr néven fut.

  • Győri Audi ETO KC

A részletes működése és története itt olvasható: http://www.gyorietokc.hu/
- Klubszín: zöld-fehér
- Mérkőzések helyszíne: Audi Aréna Győr

Győr jelenleg legkiemelkedőbb sportcsapata. tizennégyszeres magyar bajnok és tizenháromszoros Magyar Kupa-győztes, valamint négyszeres Bajnokok Ligája-győztes. A csapatban nemzetközi szinten is elismert magyar (Görbicz Anita,Kiss Éva, Bódi Bernadett, Tomori Zsuzsanna) illetve külföldi (Eduarda Amorim, Nycke Groot, Nora Mörk, Yvette Broch) klasszis is játszik.

  • ETO-Szese Győr

A története itt olvasható: a szurkolói egyesület oldalán - Klubszín: zöld-fehér - Mérkőzések helyszíne: Győr, Magvassy Mihály sportcsarnok

Győr egyetlen európai kupagyőztes férfi csapata (IHF Kupa, 1986). Háromszoros magyar bajnok, négyszeres magyar kupa győztes, 1985/86-os idényben megnyerte az IHF Kupát . 2011. november 25-én a FAB ETO-t hatalmas köztartozása miatt, a Magyar Kézilabda Szövetség végleg kizárta a NB I/B bajnokságból, eredményeit megsemmisítették. A klubot a Széchenyi Egyetem SZESE nevű sportegyesülete égisze alakították újjá, jelenleg ETO-SZESE Győr néven az NBI/B Nyugati csoportjában szerepelnek.

Lásd még:

ETO Park
A Győri ETO FC labdarúgóinak listája
A Győri Audi ETO KC kézilabdázóinak listája
A Győri ETO FKC kézilabdázóinak listája

Győri olimpikonok, győri színekben szereplő sportolók az olimpiákon[szerkesztés]

# Név Az olimpia éve Helye Sportága Eredménye
1. Balogh László 1972 München evezés IV. hely német
2. Benkő Zoltán 2004 Athén kajak-kenu görög
3. Csicsay Ottó 1988 Szöul kézilabda IV. hely korea
4. 1992 Barcelona kézilabda VII. hely spanyol
5. Földingné Nagy Judit 1996 Atlanta atlétika 36. hely amerikai
6. 2000 Sydney 17. hely ausztrál
7. Görbicz Anita 2004 Athén kézilabda V. hely görög
8. Hoffmann Beáta 1996 Atlanta kézilabda III. hely amerikai
9. Horváth Erzsébet 1976 Montreál kajak-kenu kanada
10. Horváth József 1972 München kézilabda VIII. hely német
11. Iváncsik Mihály 1992 Barcelona kézilabda VII. hely spanyol
12. 1988 Szöul kézilabda IV. hely Dél-Korea
13. Izsák Éva 1992 Barcelona kerékpár - spanyol
14. Joós István 1980 Moszkva kajak-kenu II. hely orosz
15. Kammerer Zoltán 2000 Sydney kajak-kenu 2 x I. hely ausztrál
16. 2004 Athén I. hely görög
17. Karácsony Gyula 1988 Szöul sportlövő VI. hely Dél-Korea
18. Keglovich László 1968 Mexikó labdarúgás I. hely mexikó
19. Kiss György 1968 Mexikó atlétika - mexikó
20. Kormos András 1980 Moszkva evezés VII. hely orosz
21. Kulcsár Anita 2000 Sydney kézilabda II. hely ausztrál
22. Mátéfi Eszter 1996 Atlanta kézilabda III. hely amerikai
23. Mehlmann Ibolya 2004 Athén kézilabda V. hely görög
24. Mitring Gábor 1988 Szöul evezés - Dél-Korea
25. 1992 Barcelona - spanyol
26. 1996 Atlanta - amerikai
27. Nagy Anikó 1996 Atlanta kézilabda III. hely amerikai
28. 2000 Sydney kézilabda II. hely ausztrál
29. Nagy János 1996 Atlanta ökölvívás VI. hely amerikai
30. Orbán Árpád 1964 Tokió labdarúgó I. hely japán
31. Oross Tibor 1988 Szöul kézilabda IV. hely Dél-Korea
32. Pálinger Katalin 2000 Sydney kézilabda II. hely ausztrál
33. Palotai Károly 1964 Tokió labdarúgó I. hely japán
34. Pethrán Barbara 2000 Sydney atlétika - ausztrál
35. Pigniczki Krisztina 2000 Sydney kézilabda II. hely ausztrál
36. Povázsán Katalin 1980 Moszkva kajak-kenu VII. hely orosz
37. Remsei Mónika 2000 Sydney evezés - ausztrál
38. 2004 Athén - görög
39. Sillai László 1968 Mexikó birkózás - mexikó
40. Sirina Irina 2004 Athén kézilabda V. hely görög
41. Szántó Anna 1996 Atlanta kézilabda III. hely amerikai
42. Szeglet Zsolt 2000 Sydney atlétika - ausztrál
43. Sztanity Zoltán 1976 Montreal kajak-kenu II. hely kanadai
44. 1980 Moszkva V. hely orosz
45. Tóvári Péter 1980 Moszkva evezés VII. hely orosz
# Borkai Zsolt 1988 Szöul lólengés I. hely Dél-Korea

Sportlétesítmények[szerkesztés]

A városban több sportlétesítmény található:

  • Magvassy Mihály Sportcsarnok és
  • Audi Aréna Győr
A sportrendezvények, táncversenyek mellett koncerteknek is helyet biztosít Ezek mellett kézilabda mérkőzéseket, kiállításokat rendeznek.
  • Győri ETO stadion
Az ETO FC Győr futballcsapatának az otthona.
  • Győri Vízi Sportcentrum
  • Olimpiai Sportpark
  • Egyetemi Csarnok
A sportrendezvények, táncversenyek mellett koncerteknek is helyet biztosít. Az új tornacsarnok is számos lehetőséget kínál – foci, kosár- és kézilabda, röplabda, aerobik, balett órák közül lehet választani.

Források[szerkesztés]

  • Koltay Gábor: Szép volt, fiúk (Budapest 1987) 151–173. o., 87-696 tsz.
  • Pálfalvi Gábor: Futball-láz (Budapest, 1984) ISBN 963-7542-77-9

Külső hivatkozások[szerkesztés]