Gyilkos játékok (film, 2011)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyilkos játékok
(Assassination Games)
2011-es amerikai film
RendezőErnie Barbarash
ProducerJustin Bursch
Brad Krevoy
Patrick Newall
Vezető producerMike Callaghan
Reuben Liber
Nick Thurlow
Jean-Claude Van Damme
Gregory M. Walker
Műfajakciófilm
ForgatókönyvíróAaron Rahsaan Thomas
FőszerepbenJean-Claude Van Damme
Scott Adkins
ZeneNeal Acree
OperatőrPhil Parmet
VágóPeter Devaney Flanagan
JelmeztervezőIoana Corciova
Gyártás
GyártóMediaPro Studios
Rodin Entertainment
OrszágAmerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
magyar
Forgatási helyszín
Játékidő101 perc
Képarány1,85:1
Forgalmazás
ForgalmazóUSA Samuel Goldwyn Films
USA Sony Pictures
BemutatóUSA 2011. július 29.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Gyilkos játékok (eredeti cím: Assassination Games) 2011-es amerikai akciófilm, melyet Ernie Barbarash rendezett. A főbb szerepekben Jean-Claude Van Damme és Scott Adkins látható.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Vincent Brazil (Jean-Claude Van Damme) bérgyilkos, aki a megfelelő összegért cserébe bármilyen megbízatást elvállal. Roland Flint (Scott Adkins) szintén bérgyilkos volt, de visszavonult, miután egy drogdíler, Polo könyörtelen bosszút állt rajta, megerőszakolva és kómába juttatva Flint feleségét.

Amikor Polo megölése lesz a legújabb bérgyilkos küldetés, Brazil és Flint is elvállalja a gyilkosságot, egymástól függetlenül: Brazil kizárólag a pénzért, míg Flint a bosszúállás lehetősége miatt. Korrupt Interpol ügynökökkel és az alvilág embereivel a nyomában a két bérgyilkos kénytelen szövetségre lépni egymással, hogy együtt végezzenek Polóval, mielőtt őket ölnék meg.

Szereplők[szerkesztés]

A film készítése[szerkesztés]

A Gyilkos játékok készítését The Weapon (A fegyver) címmel kezdték el, Russell Mulcahy lett volna a film rendezője. Az eredeti tervek szerint Steven Seagal alakította volna Van Damme társát a filmben, és a cselekmény is jelentősen eltért a végleges változat cselekményétől: A The Weapon című filmben Jack Conway (Steven Seagal) és Derek Chase (Jean-Claude Van Damme) a világ legjobb bérgyilkosai, de nem ismerik egymást. Míg Conway kiváló mesterlövész, Chase a késekkel bánik hasonlóan virtuóz módon. A két rivális kényszeredett szövetséget köt egymással, hogy egy drogkartell fejét likvidálják.[1]

Miután Seagal mégsem kapott szerepet a filmben, először Vinnie Jones neve merült fel lehetséges szereplőként,[2] majd végül Scott Adkins kapta meg a szerepet.

Fogadtatás[szerkesztés]

A film változó kritikákat kapott, a Rotten Tomatoes weboldalon 50%-os értékelésen áll.[3] Az IGN-en a Gyilkos játékok tízből hat pontot kapott: „Ha szükségetek van egy gyors akciódózisra, a Gyilkos játékok képes lehet ezt megadni számotokra. Ne várjatok mesterművet és akkor többé-kevésbé elégedettek lesztek majd a filmélménnyel.”[4]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Assassination Games című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vejvoda, Jim: Van Damme's Weapon Reloaded (angol nyelven). IGN, 2009. május 12. (Hozzáférés: 2013. szeptember 1.)
  2. Steven Seagal Leaves Jean Claude Van Damme's "Weapon" (angol nyelven). WorstPreviews.com, 2009. május 13. [2012. október 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. szeptember 1.)
  3. Assassination Games (angol nyelven). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2013. szeptember 1.)
  4. Shaffer, R.L.: Assassination Games DVD Review (angol nyelven). IGN, 2011. szeptember 8. (Hozzáférés: 2013. szeptember 1.) „If you need a quick dose of action, Assassination Games should do the trick. Don't expect a masterpiece and you should walk away moderately pleased with the experience”

További információk[szerkesztés]