Gyilkos elmék

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gyilkos elmék
(Criminal Minds)
Műfajkrimi / dráma / thriller

AlkotóJeff Davis
FőszereplőMatthew Gray Gubler
Kirsten Vangsness
Paget Brewster
Joe Mantegna
Thomas Gibson
Shemar Moore
A. J. Cook
Mandy Patinkin

Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Évadok16
Epizódok334 (epizódlista)
Gyártás
Producer
  • Mark Gordon
  • Janine Sherman Barrois
Részenkénti játékidőkb. 45 perc epizódonként
Gyártó
  • CBS
  • CBS Studios
  • ABC Studios
Forgalmazó
  • CBS Television Distribution
  • Netflix
  • Disney+
  • Disney–ABC Domestic Television
Sugárzás
Eredeti adóUSA CBS
magyar AXN, RTL Klub
Eredeti sugárzás2005. szeptember 22. – 2020. február 19.
StátuszBefejezett
KorhatárMagyarország Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott Korábban tévesen
Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott / Tizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott Jelenleg
Kronológia
Kapcsolódó műsorGyilkos elmék: Alapos gyanú (Criminal Minds: Suspect Behavior)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Gyilkos elmék témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gyilkos elmék (eredeti cím: Criminal Minds) amerikai bűnügyi tévéfilmsorozat, ami a CBS csatornán debütált 2005. szeptember 22-én. Az FBI Virginia államban lévő, quanticói központú Viselkedéskutató Egységének kalandjait követi nyomon. A Gyilkos elmék abban különbözik a sok hasonló bűnügyi sorozattól, hogy nem a bűnügyre, hanem a bűnözőre fókuszál. Magyarországon elsőként az AXN csatorna tűzte műsorára Kriminális elmék címmel 2006 március 15-étől, országos szinten először az RTL Klubon volt látható 2006. augusztus 23-ától.

Az epizódokat az egyik első és az utolsó jelenetben narráció kíséri, aminek témája egy jól ismert írótól vagy költőtől származó idézet. Az idézet mindig illik az adott bűnügyhöz vagy bűnözőhöz, s az epizód eleji felvetést a végén konklúzió zárja. A narrátor az első évadban legtöbb esetben Gideon volt, majd rendszerint az a szereplő, aki számára az adott nyomozás a többieknél személyesebb érintettséget eredményezett. Az epizódok sokszor híres filmek előtt tisztelegnek, mint például a Taxisofőr, Psycho, Elhagyott szoba, Fűrész, Született gyilkosok vagy A szarvasvadász.

A pilotot Vancouverben vették fel, „Quantico” munkacímmel.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang Tisztség Évadok
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Jason Gideon Mandy Patinkin Szersén Gyula Ex Csapatvezető Különleges ügynök Főszereplő
Aaron "Hotch" Hotchner Thomas Gibson Lux Ádám Ex Csapatvezető Különleges ügynök Főszereplő
Elle Greenaway Lola Glaudini Götz Anna Különleges ügynök Főszereplő
Derek Morgan Shemar Moore Zámbori Soma Különleges ügynök Főszereplő Vendég
Dr. Spencer Reid Matthew Gray Gubler Seder Gábor Különleges ügynök Főszereplő
Jennifer Jareau „JJ” A.J. Cook Ullmann Zsuzsa
Agócs Judit
Különleges ügynök / Kommunikációs Összekötő Főszereplő
Penelope Garcia Kirsten Vangsness Sági Tímea Adatelemző technikus Főszereplő
Emily Prentiss Paget Brewster F. Nagy Erika Csapatvezető Különleges ügynök Főszereplő Vendég Vendég Főszereplő
David Rossi Joe Mantegna Barbinek Péter Rangidős Különleges ügynök Főszereplő
Ashley Seaver Rachel Nichols Mezei Kitty Próbaidős különleges ügynök Főszereplő
Dr. Alex Blake Jeanne Tripplehorn Kovács Nóra Nyelvészprofesszor / Különleges ügynök Főszereplő
Kate Callahan Jennifer Love Hewitt Németh Borbála Különleges ügynök Főszereplő
Matt Simmons Daniel Henney Moser Károly Különleges ügynök Vendég Vendég Főszereplő
Dr. Tara Lewis Aisha Tyler Makay Andrea Pszichológus / Különleges ügynök Visszatérő Főszereplő
Luke Alvez Adam Rodriguez Crespo Rodrigo Különleges ügynök Főszereplő
Stephen Walker Damon Gupton Papp Dániel Különleges ügynök Főszereplő
Jason Gideon
A VKE legjobbja, aki megtanította Hotchnernek és Reidnek, hogy nem kell ahhoz fegyver, hogy megöljenek valakit, ha kiismerték őt. Kísérti egy „híres baklövés,” amikor hat embert beküldött egy raktárba, amelyben bomba volt. Mindannyian életüket vesztették, s az esetért Gideont vonták felelősségre. Látszólag nem szereti, ha a bűnelkövető a vallást használja fel védekezésre vagy motivációként. Van egy Stephen nevű fia, aki az első évad 11. részében tűnik fel (Kannibalizmus). Kapcsolatuk természetéről nem sokat tudni, de valószínű, hogy nem látták már egymást egy ideje.
Aaron Hotchner
Korábban az FBI seattle-i irodájánál volt Washingtonban; jelenleg a VKE csapat vezetője. Nemrég született meg kisfia; a sorozat állandó eleme, ahogy családi életét és munkáját próbálja egyensúlyban tartani. Van egy öccse, Sean. Abból, ahogy Sean döntéséről beszéltek, miszerint a fiatalember szakács lesz, és nem ügyvéd, kiderül, hogy jó kapcsolatot ápolnak egymással. Hotch segített Reidnek felkészülni a lőfegyveres vizsgájára. Mielőtt a törvény erőihez csatlakozott, ügyészként ténykedett, és korábban a SWAT tagja is volt. Utalnak rá, hogy gyermekkorában bántalmazták. Ez akkor derül ki, mikor az első évad nyolcadik részében (A beépített ember) a következőt mondja az ismeretlen gyanúsítottnak: „azok közül, akik ilyen környezetben nevelkednek, rendkívül erőszakos háztartásban, nem meglepő, ha néhányan felnőve gyilkossá válnak… és néhányan azzá, aki elkapja őket.”
Noelle Greenaway
Elle szintén az FBI seattle-i irodájánál volt Washingtonban; a közelmúltban csatlakozott a VKE-hez, a szexuális bűntények szakértője. Apja rendőrtiszt volt, akit szolgálat közben öltek meg. Elle édesanyja révén félig kubai, és kiválóan beszél spanyolul. Az első évad fináléjában meglövi az elkövető. Fizikailag a második évad első részének végére felépül, ám az eset mély lelki nyomokat hagy benne. Ebből kifolyólag túl hevesen jár el egy nemi erőszak-ügyében: végül megöli a bűnelkövetőt, miután épp az ő türelmetlensége miatt szabadon kell engedniük. A következő részben leadja jelvényét és fegyverét, mondván, nem bánta meg tettét.
Derek Morgan
A magabiztos és bizonyítási vágytól égő Morgan fekete öves dzsudós és ő vezeti az FBI önvédelmi óráit. Két nővérével (Sarah és Desiree) együtt kemény, városi környéken nőttek fel Chicagóban. Apjuk halála után Derek élete szétesett, és kisebb bűncselekményeket is elkövetett. Egy Carl Buford nevű férfi vette a szárnyai alá; támogatta Dereket, hogy rögbijátékos legyen, ám egy térdsérülés véget vetett sportkarrierjének. Buford közösségben betöltött előkelő pozíciója lehetővé tette, hogy Derek bűnlajstromát töröljék, azonban a férfi gyermekeket is molesztált, s Dereket is elkezdte zaklatni. Mikor a fiú felnőtt, úgy döntött, a történteket titokban tartja, de életét a bűnözők megfékezésének szenteli. Végül maga is részt vett Buford elfogásában, mikor kiderült, hogy másokat is molesztált, s egy fiút, aki leleplezéssel fenyegette, meg is ölt.
Derek úgy gondol magára, mint Gideon jobbkezére. Az elsők között lép be a gyanúsítottak házába, többször a SWAT alakulatával együtt. A szenvedélybűnügyek szakértője; sokszor tesz humoros megjegyzéseket Reid zsenijére és gyakran flörtöl Penelope Garcia AV technikussal, noha ezt a kapcsolatot egyikük sem veszi komolyan. Korábban Morgan 18 hónapig volt beépülve egy akció során. Van egy Clooney nevű kutyája.
Dr. Spencer Reid
Reid zseni, szkizofrénia és Asperger-szindróma egyes tüneteivel,[1] aki 12 éves korában végzett középiskolában. Fiatalkorában, apja elhagyta őt és anyját, mert nem bírt többé megbirkózni felesége paranoid skizofréniájával. Az első epizódban (Két lábon járó veszedelem), Reid egy 23 éves volt Las Vegas-i diák három PhD-vel; a negyedik részben (Fényes nappal láthatatlanul) lesz 24. Komputerizált személyisége gyakran nyilvánul meg a nyomozások során, számos alkalommal oszt meg jelentős adatokat a csoporttal és hivatkozik statisztikára. Rejtélyes adottsága van a összetett dolgok felismeréséhez. Nem hisz abban, hogy a zsenialitás számértékben kifejezhető, de beismeri, hogy rendkívüli memóriával rendelkezik, 187-es IQ-ja van és percenként húszezer szót tud elolvasni.
Emily Prentiss
Elizabeth Prentiss nagykövet lánya. A második évad 9. részében érkezik érvényes papírokkal, mint Elle utódja, de Hotch semmit nem engedélyezett, emiatt először elutasítja a jelentkezését.
Gyerekkorában az anyja munkája miatt sokat költöztek. A Közel-Keleten is éltek egy ideig, ezért folyékonyan beszél arabul.
Az anyja Prentiss nagykövet, dolgozott Ukrajnában is, Emily innen tud egy kicsit oroszul (2. évad/ 20. rész Becsület tolvajok közt).
Mikor 15 éves volt Rómában éltek. Teherbe esett, de nem akarta megtartani a gyereket. Az abortusz miatt az egyház ki akarta tagadni, de egy jó barátja (Matthew) támogatásával megmenekült a pap haragjától (4. évad/ 17. rész Démonológia).
Annak idején Hotch első megbízásainak egyike volt, az anyja személyzetének ellenőrzése. Ebben az időben Emily a Yale Egyetemen tanult.
St. Louisban és Chicagóban dolgozott, közel 10 éve van az FBI-nál.
Folyékonyan beszél spanyolul is, ami jól jön egy mexikói bűnöző üldözésekor (4. évad/ 5. rész Csavargó gyilkos).
A hatodik évadban felbukkan Ian Doyle - aki Emily korábbi Interpolos életének fontos szereplője volt - hogy bosszút álljon. A kemény összecsapásból végül Prentiss látszólag vesztesen kerül ki...
Emily a 12.évadtól egységvezető a BAU-nál.
Penelope Garcia
Gyermekkorában rendőr akart lenni, ez hippi szüleit kicsit sokkolta. 18 éves volt, mikor baleset érte őket, miközben éppen őt keresték, mert nem ment időben haza. Teljesen maga alatt volt, magát hibáztatta és azóta is magát okolja a halálukért. Kirúgták az egyetemről, ezután elrejtőzött a világ elől és hackerként dolgozott. Olyannyira jól csinálta, hogy az FBI is felfigyelt rá és 2004-ben munkát ajánlottak neki. Adatelemző technikusként a csapatot általában a központból segíti. Néha előfordul, hogy rá is szükség van a helyszínen, pl. a negyedik évad utolsó részében (Visszatérés a pokolból) egy laptop átvizsgálásához Kanadába, Ontarióba kell mennie a csapat után. A hatodik évadban Ő viszi tovább JJ munkáját is, ami nagyon nehezen indul, de később egyre jobban belelendül. Iszonyodik a véres, brutális látványtól, így általában háttal állva mutatja be a kivetítőn az ilyen képeket. Munkája mellett önkéntesként áldozatok rokonainak segít. Barátja Kevin Lynch, akivel a harmadik évad 9. részében (Penelope) találkoznak először. Miután Garciát meglövik, majd még a kórházban felfüggesztik a gépén talált kódolt fájlok miatt, Kevin - aki a szintén hacker - segít a nyomozásban a csapatnak. A fiút teljesen lenyűgözi a különc lány magas szintre fejlesztett számítógépe. Miután segítségével sikerül a merénylőt elfogni, végre találkoznak és azonnal egymásba szeretnek. Garcia többször feltűnik a Gyilkos elmék: Alapos gyanú című spin-off sorozatban is.
Dr. Alex Blake
Nagyon fiatalon, 24 évesen került az FBI-hoz.
Nyelvészprofesszor a Georgetowni Egyetemen, még Reid is volt vendégelőadó a bűnügyi nyelvészet kurzusán. Ismeri a jelnyelvet, ez mindjárt a bemutatkozó epizódban kiderül (8./1. A Némító). Eleinte igen feszült a viszonya Erin Strauss részlegvezetővel a Amerithrax ügy miatt, aminek végén a téves letartóztatásért őt tették felelőssé, Strauss pedig nem állt mellé a vizsgálat során. Ezután tíz évig tartott, mire újra felküzdötte magát és csatlakozhatott a profilozókhoz. Ennek a régi esetnek egyébként szerepe van az egész nyolcadik évadot végigkísérő Replikátor ügyben. Később bár nehezen, de elfogadja főnöke bocsánatkérését.
Férje James rengeteget van távol a munkája miatt - orvosok határok nélkül. Egyszer kötöttek egy egyezséget, hogy a munka az első mindkettejüknek, de az egy vétójogot is tartalmaz, miszerint ha egyikük ismét párként szeretne élni, felmondhatja a megállapodást. Miután Jamesnek felajánlanak egy állást a Harvard Egyetemen, ő kijelenti, hogy csak akkor fogadja el, ha Alex is munkát kap ugyanott, a nyelvészeti tanszéken. Végül Alex nem fogadja el, de James így is közelebb lehet hozzá. (8. évad 22. rész: A hatos számú áldozat)
Az apja Damon Miller volt Kansas City rendőrfőnöke, az öccse Scott szintén rendőr, gyilkossági nyomozó. Bátyja Danny is az volt, de 25 éve egy bevetés során fegyveres rablók megölték. Erről a 9. évad 11. részében beszél (Végzetes megaláztatás), mikor több mint öt év után az apja kérésére hazatér egy ügy miatt, a csapattal együtt. Ekkor tudjuk meg azt is, hogy édesanyja rákban halt meg.
A kilencedik évad 23. részében (Angyalok) arról mesél, hogy James ismét felbukkant és lakáshirdetéseket nézeget, ekkor még nem örül a dolognak...
Volt egy fia Eathen, kilencévesen meghalt egy ismeretlen neurológiai betegségben. Ezt Reidnek mondja el, mielőtt a kilencedik évad utolsó részében (...és démonok) elbúcsúznak egymástól. Ő ezután a táskájában megtalálja Alex jelvényét és az FBI igazolványát, majd az ablakból utoljára látjuk Blake-et amint beszáll egy taxiba.

Epizódok[szerkesztés]

A Gyilkos elmék epizódjainak listája (8. évadtól)

Érdekességek[szerkesztés]

A szereplőkről[szerkesztés]

  • A Gideont alakító Mandy Patinkinnek van egy fia, akit Gideonnak hívnak.
  • Patinkin Gyilkos elmékbeli és Dead Like Me-beli karaktere több hasonlósággal bír. Mindketten tehetséges és lelkes szakácsnak bizonyulnak, s mindkettőjük érdeklődik a művészetek iránt.
  • 2007. július 17-én hivatalosan is bejelentették, hogy Patinkin távozik a sorozatból. Helyére esélyesnek tartották Geena Davist, Michael Keatont és Harvey Keitelt is, de végül Joe Mantegna kapta meg a szerepet.
  • Patinkin és Thomas Gibson korábban már játszott együtt a Chicago Hope kórház című sorozatban.
  • Matthew Gray Gubler egy alkalommal modellt állt Mia Grace fotográfusnak, aki feltűnik egy apró szerepben a sorozat próbaepizódjában.
  • Az egyik epizódban egy szereplőt Mike Zissounak hívnak, ami utalás az Édes vízi élet (The Life Aquatic with Steve Zissou) című film főszereplőjére; a filmben Gubler is szerepelt.
  • A Gyilkos elmék került adásba a 2007-es Super Bowl után. Az epizódban feltűnt Jim Nantz és Phil Simms, a Szuperkupa két kommentátora.
  • Eredetileg a Kirsten Vangsness által alakított Penelope Garcia figuráját csak az első epizódba szánták a sorozat írói, de a nézők annyira megkedvelték az FBI szolgálatába állított hekkerlányt, hogy beleírták a többi epizódba is, és nem sokkal később az állandó szereplők közé került.
  • A filmben JJ gyerekeit (Henry és Michael LaMontagne) a szinésznő A.J. Cook saját fiai Mekhai és Phoenix Sky Andersen alakítja.

Az epizódokról[szerkesztés]

  • A Kétely (Doubt) című epizód (3./1.) adásbakerülését elhalasztották a 2006-2007-es szezonról, mivel hasonlóságokat mutat a 2007 áprilisában történt virginiai mészárlással. Az új időpontot 2007 őszére jelölték ki.
  • A Hagyaték (Legacy) című rész (2./22.) több mozzanatában is emlékeztet a Motel és a Fűrész filmsorozatokra.

DVD-kiadás[szerkesztés]

Megnevezés Borító 1-es régió 2-es régió 4-es régió
A teljes első évad 2006. november 28. 2007. február 12. 2007. április 18.
A teljes második évad 2007. október 2. 2008. május 5. 2008. április 1.
A teljes harmadik évad 2008. szeptember 16. 2009. április 6. 2009. március 18.
A teljes negyedik évad 2009. szeptember 8. 2010. március 1. 2010. március 9.
A teljes ötödik évad 2010. szeptember 7. 2011. február 28. 2011. március 2.
A teljes hatodik évad 2011. szeptember 6. 2011. november 28.
2011. november 30.
A teljes hetedik évad 2012. szeptember 4. 2012. november 26.
2012. november 7.
A teljes nyolcadik évad 2013. szeptember 3. 2013. december 9. 2013. december 4.
A teljes kilencedik évad 2014. augusztus 26. 2014. december 8. 2014. december 3.
A teljes tizedik évad 2015. augusztus 25. 2015. december 7. 2015. december 2.
A teljes 11. évad 2016. augusztus 30. 2016. december 5. 2016. december 7.
A teljes 12. évad 2017. szeptember 5. 2017. december 4. még nem jelent meg
A teljes 13. évad 2018. augusztus 28. 2018. december 3. még nem jelent meg
A teljes 14. évad még nem jelent meg
A teljes 15. évad még nem jelent meg

Magyarországon a sorozat egyelőre nem kapható DVD-n.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. [1] Archiválva 2011. január 13-i dátummal a Wayback Machine-ben Interjú Matthew Gray Gublerrel

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fájl:Wikiquote-logo.svg
A magyar Wikidézetben további idézetek találhatóak Gyilkos elmék témában.