Gyilkos elmék (3. évad)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gyilkos elmék (harmadik évad) szócikkből átirányítva)
Gyilkos elmék
3. évad
Ország  USA
Eredeti adó CBS
Sugárzás2007. szeptember 26. –
2008. május 21.
Epizódok száma 20
Kronológia
← Előző
Következő →
Gyilkos elmék (második évad)
Gyilkos elmék (negyedik évad)
A Gyilkos elmék epizódjainak listája

Az itt található lista az Gyilkos elmék című televíziós sorozat harmadik évadjának epizódjait tartalmazza. Az évad premierje 2007. szeptember 26-án volt a CBS-en, a finálé pedig 2008. május 21-én. Az eredetileg 25 epizódosra tervezett évadból mindössze 13 fejeződött be az amerikai írósztrájk miatt, majd a sztrájk vége után még hét epizódot írtak az évadhoz.


# Magyar cím Eredeti cím Rendező író Eredeti premier Prod. #
3x1 Kétely Doubt Gloria Muzio Chris Mundy 2007. szeptember 26. 301
Gideon barátnője halála után a munkába temetkezik. Első bevetésük a keleti partra szólítja őket, ahol egy egyetemen sorozatgyilkos öl. Négy nap alatt már a harmadik, barna diáklány hal meg, amikor végre sikerül megalkotniuk a profilját. Ennek alapján gyorsan beazonosítanak és letartóztatnak egy biztonsági őrt.
3x2 Apák bűnei In Birth and Death Edward Allen Bernero Chris Mundy 2007. október 3. 302
Hotch kényszerpihenőjét tölti, Prentiss távozni készül. Gideonnak se híre se hamva a balul sikerült egyetemi ügy óta. Sokat azonban nem kesereghet a megfogyatkozott csapat, mert brutális sorozatgyilkos után kell nyomozniuk, aki fiatal édesanyákat rabol el fényes nappal, és végez velük. Hotch és Gideon helyét a részleg vezetője Erin Strauss veszi át.
  • Megjegyzés: Jason Gideon utolsó megjelenése
3x3 Halálra rémülve Scared to death Félix Enríquez Alcalá Erica Messer & Debra J. Fisher 2007. október 10. 303
Egy bukott pszichiáter eszelős ámokfutásba kezd egy keleti parti városkában. A saját fóbiájával is harcoló férfi betegeinek torz lelkét önmagába sűrítve válogatott módszerekkel gyilkolja meg gyanútlan áldozatait. Miután a rendőrség egy véletlen folytán négy gondosan elrejtett holttestre lel, Hotchner csapatának segítségét kérik.
3x4 A sötétség gyermekei Children of the Dark Guy Norman Bee Jay Beattie & Dan Dworkin 2007. október 17. 304
Denverben két fiatal családokat támad meg és foszt ki. Egy idő után már a családtagokat is meggyilkolják. A profilozók dolga akkor válik könnyebbé, amikor egy rablásuk során az egyik családtag megmenekül. A lány személyleírást és némi jellemzést is tud adni az egyik elkövetőről.
3x5 7 másodperc Seven Seconds John E. Gallagher Andi Bushell 2007. október 24. 305
A szülők és a családtagjaik kétségbeesett keresése ellenére sem kerül elő a bevásárlóközpontban eltűnt hatéves kislány, ezért az FBI segítségét kérik. A kiérkező egységekkel együtt a profilozók is megjelennek a helyszínen, mert a közelmúltban több ilyen eset is történt.
3x6 Arctalanul About Face Skipp Sudduth Charles Murray 2007. október 31. 306
Új kolléga kerül Gideon helyére a profilozók csapatába. David Rossi, aki három évi szabadság után és egy lezáratlan ügy megoldásától hajtva visszatér a munkához. Különös esetekhez riasztják őket. A kertvárosi magányos nők gyilkosa mindig maszkot hagy a helyszínen.
  • Megjegyzés: David Rossi első megjelenése.
3x7 Személyazonosság Identity Gwyneth Horder-Payton Oanh Ly 2007. november 7. 307
A profilozókat egy, a fegyveres milíciáiról hírhedt államba hívják egy eltűnt nő felkutatására. Az ügy felgöngyölítését segíti, hogy egy öngyilkos milicista lakásán az emberrablásokkal kapcsolatos videókat találnak. Farmján előkerül az áldozat és további három nő holtteste. Ezzel azonban nem oldódott meg az ügy.
3x8 Ördögi szerencse Lucky Steve Boyum Andrew Wilder 2007. november 14. 308
Az orvosok tiltakozása ellenére az elmegyógyintézetből kénytelenek elbocsátani egy nagykorúvá váló, kannibalizmussal kezelt fiatalt. Évekkel később megcsonkított női holttestre bukkannak. Ahogy haladnak előre a gyilkos személyiségének összerakásával, úgy kerül elő egyre több áldozat. Rá kell döbbenniük, hogy a tettes nem simán sorozatgyilkos, hanem emberevő is.
3x9 Penelope Penelope Félix Enríquez Alcalá Chris Mundy 2007. november 21. 309
Garciát titokzatos udvarlója a lakása előtt lelövi. A nő ugyan túléli a merényletet, de az elkövető újra próbálkozik. Garcia szerencséjére társai készenlétben állnak. Kiderül, hogy a merénylő egy rendőrtiszt, aki több gyilkossági ügybe is belekeveredett. Garcia pedig azért került a célkeresztbe, mert a számítógépén tárolt adatok terhelőek lehetnek a rendőrre nézve.
3x10 A sötét lovagja True Night Edward Allen Bernero Edward Allen Bernero 2007. november 28. 310
Los Angelesben pár nap alatt féltucat emberrel végez egy kardos támadó. A tehetetlen helyi szervek Hotchék segítségét kérik. Mire odarepülnek, újabb brutális, immár kettős gyilkosság történik. Ismerkednek a helyszínnel és kezdik felépíteni a tettes profilját, aki ezalatt újabb hat áldozatot hagy maga után.
3x11 Született gyilkos Birthright John E. Gallagher Erica Messer & Debra J. Fisher 2007. december 12. 311
Egy virginiai kisvárosban fiatal lányok tűnnek el nyomtalanul. Az áldozatok száma egyre gyarapszik, ezért a helyiek az irodához fordulnak. Rossi és Hotch szerint az elkövetőt a város lakosai között kell keresni. A tettes módszere kísértetiesen hasonlít egy szintén a városban elkövetett régebbi sorozatgyilkosságéhoz, csakhogy az akkori elkövető rég halott.
3x12 Új élet 3rd Life Anthony Hemingway Simon Mirren 2008. január 9. 312
Ismeretlen tettesek elrabolnak két fiatal lányt. Egyikük holttestét hamarosan megtalálják a helyi rendőrök, akik Hotchék segítségét kérik az ügy megoldásához. Szerintük a másik lány még életben van, ezért megkezdik a lehetséges elkövetők feltérképezését. A helyzetet bonyolítja, hogy a lány és apja a szövetségi tanúvédelmi program védelme alatt áll.
3x13 Morzsák Limelight Glenn Kershaw Jay Beattie & Dan Dworkin 2008. január 23. 313
Egy raktár árverésén az új tulajdonosok döbbenetes feljegyzéseket találnak az ott hagyott limlomok között: különösen kegyetlen kínzások leírását. A helyi iroda nyomozónője Rossiék segítségét kéri. Hamarosan kiderül, hogy a brutális elkövető szándékosan engedte a nyomára bukkanni a hatóságot, hogy egy minden eddiginél komolyabb bűnténnyel rukkolhasson elő.
3x14 Sérülések Damaged Edward Allen Bernero Edward Allen Bernero 2008. április 2. 314
Rossi elhatározza, hogy húsz év után végre lezárja azt a gyilkossági ügyet, amely azóta meghatározza az életét. Titokban Garcia segítségét kéri és elindul az ügy helyszínére Indianapolisba. Az adatelemző azonban nem tudja a többiek előtt titokban tartani Rossi szándékát és a társak nyomban utána indulnak, hogy segítsenek neki.
3x15 Magasabb hatalom A Higher Power Félix Enríquez Alcalá Michael Udesky 2008. április 9. 315
Egy pittsburghi rendőr öngyilkossági eset kapcsán kéri a profilozók segítségét. A testvére az áldozat, de több család van, akiknek néhány hónapja gyermekük halt meg egy iskolai tűzben. Rossiék az öngyilkosságok és az áldozatok közötti kapcsolat alapján azt feltételezik, hogy egy halál angyala típusú sorozatgyilkossal van dolguk.
3x16 Mint az elefánt - sose felejt Elephant's Memory Bobby Roth Andrew Wilder 2008. április 16. 316
Texasban ismeretlen tettes felrobbant egy házat a tulajdonosával együtt, majd a helyszínre érkező két rendőrt is agyonlövi. A brutális rendőrgyilkosság miatt a helyi seriff a profilozók segítségét kéri, akik bosszúra gyanakszanak. A gyanúsított lakásán talált nyomok arra utalnak, hogy az áldozatok száma még növekedni fog.
3x17 Felhevülve In Heat John E. Gallagher Andi Bushell 2008. április 30. 317
Miamiban több megfojtott férfi holttestére bukkannak. JJ legnagyobb meglepetésére a helyszínen várja őket az utolsó áldozat rendőr társa, akivel civilben és titokban bensőséges kapcsolatot ápol. Később újabb áldozat holttestére bukkannak egy melegbár előtt. Arra következtetnek, hogy a gyilkos célpontjai homoszexuális férfiak.
3x18 Átlépni egy határt The Crossing Guy Norman Bee Erica Messer & Debra J. Fisher 2005. május 7. 318
Hotch és Rossi gyilkossági szakértőként vesz részt egy tárgyaláson. A magára maradt csapatot egy kétségbeesett nő keresi fel egyre erőszakosabb zaklatójának ügyével. Nem szívesen vállalják az ügyet, de JJ és a titokzatos férfi elszántsága cselekvésre készteti őket. Maine államba utaznak, ahol a nyomok és az események döntésük helyességét igazolják.
3x19 Tabula Rasa Tabula Rasa Steve Boyum Jay Beattie & Don Dworkin 2008. május 14. 319
Menekülés közben súlyos balesetet szenved egy háromszoros gyilkossággal vádolt férfi, aki kómába esik. Négy év múlva tér magához, de amnéziája miatt nem emlékszik semmire. Ráadásul időközben a koronatanú is életét vesztette. Hotch speciális módszerrel próbája a gyanúsított emlékezetét felébreszteni, aki a sorsdöntő teszten ártatlannak bizonyul.
3x20 Egyszerű kivitelezés Lo-Fi Glenn Kershaw Chris Mundy 2008. május 21. 320
Mivel nincs egyezség a profilozók és a helyi szervek között, a hét gyilkosságot elkövető tettesek lépéselőnyt szereznek.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a List of Criminal Minds episodes (season 3) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.