Győri Noémi

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Győri Noémi
2015-ben
2015-ben
Született1983 (41 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
HázastársaMadaras Gergely
Foglalkozásafuvolaművész
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (–2007)

A Wikimédia Commons tartalmaz Győri Noémi témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Győri Noémi (Budapest, 1983 –) magyar fuvolaművész.

Tanulmányok[szerkesztés]

2007-ben kitüntetéssel diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, Prőhle Henrik növendékeként, majd posztgraduális diplomákat szerzett a Bécsi Zeneművészeti Egyetemen és a Müncheni Zene- és Színházművészeti Főiskolán Barbara Gisler-Haase és Adorján András osztályában.

Győri Noémi a londoni Royal Academy of Music történetében első fuvolásként szerzett előadó-művészi PhD-fokozatot. Disszertációja, ‘Reimagining the Flute and Guitar Duo through Musical Translations of Keyboard Works by Haydn, Mozart and Beethoven’ az általa alapított 'The Classical Flute and Guitar Project[halott link]' kapcsán végzett kutatásait és művészeti munkáját összegzi.

Előadóművészeti tevékenységei[szerkesztés]

Győri Noémi 2011-ben debütált a Carnegie Hall színpadán az Alexander & Buono Nemzetközi Fuvolaverseny győzteseként,.[1] Ugyanebben az évben tehetségének és kiemelkedő művészi teljesítményének méltatásaképp Ifjúsági Európai Művészeti Díjjal tüntette ki a Pro Europa Alapítvány, amely ezzel az elismeréssel korábban olyan művészeket illetett, mint Anne-Sophie Mutter, Julia Fischer vagy Sol Gabetta. 2012-ben Noémi elnyerte a New York-i székhelyű Salon de Virtuosi Alapítvány Karrier-díját, a Filharmónia Magyarország pedig háromszor választotta Fischer Annie-ösztöndíjas előadóművésznek. [2] Tanulmányai során a Klassz Tehetségek program ,[3] valamint a bécsi és a müncheni Yehudi Menuhin Live Music Now Alapítvány patronáltja volt. Győri Noémit a magyar zeneművek bemutatása és népszerűsítése terén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért 2006-ban és 2009-ben előadó-művészi díjjal tüntette ki az Artisjus Zenei Alapítvány. 2004 és 2009 között társalapítója és művészeti vezetője volt Magyarország egyik legjelentősebb kortárs zenei fesztiváljának, az IKZE-nek (Ifjúsági Kortárs Zenei Estek).

Győri Noémi szólistaként és kamarazenészként világszerte 28 ország fesztiváljain lépett fel – többek között a Budapesti Fesztiválakadémián, az amszterdami Grachtenfestivalon, a brüsszeli MidisMinimes fesztiválon, a finn Kuhmo Kamarazenei Fesztiválon, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztiválon, a hágai Saariaho fesztiválon és a grúz Elisso Virsaladze fesztiválon játszott. Szólistaként olyan zenekarok élén koncertezett, mint például a Luxembourg Academy Chamber Orchestra, az Orchestre Dijon Bourgogne, a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara, az Amadinda Ütőegyüttes, a Jewish Chamber Orchestra Munich, a Georgian Sinfonietta, a Krakow Academy Orchestra, a Miskolci Szimfonikusok, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Mendelssohn Kamarazenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a Nottingham Philharmonic Orchestra és az IKZE Ensemble .[4] Szólista- és kamarazenei felkérései mellett Noémi aktív zenekari zenész is: rendszeres vendégművészként olyan kiemelkedő zenekarokban koncertezett, mint a BBC Filharmonikusok vagy a Bécsi Filharmonikus Zenekar, amellyel a Bécsi Operaházban számos produkciókban közreműködött, köztük olyan különleges előadásokban is, mint Aribert Reimann Medea című operájának premierje. Noémi 2008 óta a Jewish Chamber Orchestra Munich szólófuvolása, vendég szólófuvolásként dolgozott a Georgian Sinofniettával, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Grazioso Kamarazenekarával, valamint a hágai New European Ensemble-lal.

Győri Noémi a Miyazawa fuvolacég[5] művésze, a Solti Alapítvány támogatásának köszönhetően egy kézzel készített Lafin fuvolafejen, valamint a Philip Loubser Alapítvány patronáltjaként egy Miyazawa Boston mesterfuvolán játszik.

Oktatói tevékenység[szerkesztés]

2012-től a Royal Northern College tanársegédje, az RNCM fiatal tehetségek részlegében 2011 óta vezeti osztályát, valamint 2019 óta a The University of Manchester fuvola tanára. 2012-ben az RNCM nemzetközi nagykövetévé választották. [6][7]

Győri Noémi az elmúlt években számos mesterkurzust vezetett olyan intézményekben, mint a Royal Irish Academy of Music, a Bard College (New York), a Hong Kong Academy of Performing Arts, a Leeds College of Music, a Junior Royal Academy of Music, a Consevatoire Dijon, a Pôle d’Enseignement Supérieur de la Musique en Bourgogne Dijon, a Busan Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola (Dél-Korea), a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium, a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola és a Tbilisi Konzervatórium (Grúzia). A New Millenium Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, a Bozsok Zenei Fesztivál, a tajvani Beigang Nemzetközi Zenei Fesztivál és a svájci Artesono Nemzetközi Zenekari Kurzus docense volt, valamint a Miyazawa cég művészeként sikeres workshopokat vezetett Németország-szerte. Noémi 2013-ban a norvég Grieg Akadémián oktatott Erasmus-professzorként, 2018-ban a Chetham’s School of Music fuvolavizsgájának szakfelügyelője volt.

Felvételek és publikációk[szerkesztés]

Antonio Nava Fuvola-gitár duói (Koltai Katalin gitár, World Premier Recording sorozat, Hungaroton), 2011. [8]

Glowing Sonorities, Schubert, Reinecke és Franck szonátái (Csillagh Katalin zongora, 2016 Hungaroton). [9]

Transforming Traditions, Haydn, Mozart, Beethoven és Giuliani fuvolán és gitáron (Koltai Katalin gitár, Genuin 2019). [10]

Haydn és Mozart Kvartettek (Kokas Katalin hegedű, Bársony Péter brácsa, Kokas Dóra cselló, Hungaroton 2021).[11]

Győri Noémi az osztrák Doblinger Archiválva 2019. június 1-i dátummal a Wayback Machine-ben kiadó gondozásában megjelentetett 'Classical Flute and Guitar' címet viselő, Haydn, Mozart és Beethoven zongoraműveiből készített fuvola- és gitárátirat-kottasorozatának társszerzője. A sorozat célja, hogy a legkiválóbb bécsi klasszikus szerzők eredetileg zongorára és annak nyelvezetére komponált mesterműveit, a fuvola és a gitár érzékeny, színekben gazdag szókincstárára fordítsa. A sorozat részeként Mozart d-moll Fantáziáját[halott link], Haydn (Hob. XVI:37) D-dúr[halott link] és (Hob. XVI:30) A-dúr Archiválva 2020. október 28-i dátummal a Wayback Machine-ben szonátáját követően, Beethoven Les Adieux Archiválva 2020. október 28-i dátummal a Wayback Machine-ben szonátája 2018-ban jelent meg.[12]

Győri Noémi 2018-ban indította útjára "Noemi Collection" nevű kollekcióját, mely mind fuvolaművészeknek, mind pedig a szélesebb közönségnek exkluzív, egyedi tervezésű használati tárgyakat kínál. A kollekció darabjai a zenét és dizájnt hivatottak egyesíteni, és akár egy-egy valódi műalkotás, művészi együttműködések eredményeként születtek.[13]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Fidelio”, 2011. április 25. 
  2. Fischer Annie[halott link]
  3. Klassz Tehetségek program
  4. Orchestre Dijon Bourgogne
  5. https://miyazawa.com/
  6. Royal Northern College Manchester
  7. Junior College – RNCM. [2018. december 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 26.)
  8. Antonio Nava – Noémi Györi. [2012. február 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 26.)
  9. Glowing Sonorities. [2020. október 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2020. szeptember 26.)
  10. Transforming Traditions
  11. Hungaroton 2021 - Noémi Györi
  12. Classical flute and guitar collection
  13. Noemi's collection