Gyógyszerek stabilitása

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csomagolás, és azok az összetevők, amelyek a gyógyszerek hideg hőmérsékleten történő szállítását biztosítják [1][halott link]. 2011. szeptember 13.
Steril gyógyszerek, gyógyászati-segédeszközök szállításánál a sérülésmentességre is figyelni kell. 2011. február 20.
Propecia tabletta 15-30 C° között, szobahőmérsékleten tárolandó. 2010. Június 29.

A gyógyszerek stabilitása egy ható-, segédanyag, illetve gyógyszerkészítmény a változások ellen irányuló azon képessége, hogy a felhasználhatósági idő végéig kizárólag a minőségi követelményekben rögzített határértékeken belül változva megőrizze fizikai, kémiai, mikrobiológiai és biofarmáciai tulajdonságait, vagyis minőségét, hatékonyságát és relatíve ártalmatlanságát.[1] A környezeti tényezők jelentősen befolyásolhatják a gyógyszerek stabilitását, amelyek a következők:

  • Reaktív anyagok:
oxigén, szén-dioxid, víz, egyéb (pl. OH-, H+ ), csomagolóanyag (tároló edényzet)
, fény, egyéb (pl. radiolízis)
nehézfém-ionok, enzimek

Gyógyszerek stabilitását, minőségét befolyásoló környezeti tényezők[szerkesztés]

A fő környezeti tényezők a hőmérséklet, a páratartalom, és a fény. A gyógyszer tárolása, szállítása során gondoskodni kell ezek káros hatásának kiküszöböléséről egy utazás során is. A magas hőmérséklet és a fény a gyógyszerek spontán bomlását okozhatják, ezért a gyógyszeres dobozban található betegtájékoztató eltartásra, tárolásra vonatkozó utasításait is szigorúan be kell tartani, pl.: "Száraz, sötét, hűvös helyen tartandó!". A gyógyszerek stabilitása és annak változásának következménye a gyógyszerben bekövetkező hatóanyag koncentrációjának csökkenése, és toxikus bomlástermékek megjelenése a gyógyszerben.

a gyógyszerkészítmény eredeti fizikai tulajdonságai (alak, íz, oldékonyság, kolloidikai tulajdonságok) nem változnak, vagy a rögzített határértéken belül változhat.
  • Fizikai változás és következményei:
halmazállapot (elfolyósodik), konzisztencia , viszkozitás (besűrűsödik), homogenitás (szétválik olaj- és víz-fázisra, törési szilárdság (porlékony lesz)
a gyógyszerkészítményben lévő összes hatóanyag kémiai tulajdonságai változatlan maradjon, vagy a rögzített határértéken belül változhat.
  • Kémiai változás:
elektronátmenettel járó oxidáció / redukció; lítikus reakciók hidrolízis; eliminációs reakciók dekarboxileződés / dezaminálás; addíciós reakciók polimerizáció; térbeli átrendeződések racemizáció / izomerizáció / stb.
  • Kémiai változás következményei:
csökken a hatóanyag-tartalom, toxikus bomlástermékek, szennyező anyagok felszaporodása
a gyógyszer steril maradjon vagy a mikroorganizmusok szaporodásával szembeni rezisztencia ne változzon. (Az alkalmazott tartósítószerek hatékonysága a tárolási idő alatt az előírásban rögzített határértéken belül változhat.)
  • Mikrobiológiai változás:
pathogén kórokozók elszaporodása a készítményben
  • Terápiás stabilitás:
a gyógyszerkészítmény terápiás(gyógyító) hatása ne változzon.
  • Terápiás változás
farmakológiai hatáscsökkenés, mellékhatások megjelenése
a gyógyszerkészítmény ártalmatlansága ne változzon.
  • Toxikológiai változás:
bomlástermék, mint szennyező ill. toxikus anyag megjelenése

Gyógyszerformák hőérzékenysége tárolási hőmérséklet szerint[szerkesztés]

Gyógyszerek tárolása Dabakala városában. (Elefántcsontpart). , 2005. október 26.


Gyógyszerforma Tárolási/ szállítási hőmérséklet (°C) Hőérzékenység Szállítási feltételek[3]
Oldat 2-8 Magas Nem fagyasztható; Felmelegedés utazás alatt akár 96 órán keresztül is, 15-25 °C-on elfogadható
Liofilizált injekció 2-8 Közepes Meghosszabbított utazás alatt fagypont alatti hőmérséklet; Felmelegedés utazás alatt akár két hétig is, 15-25 °C-on elfogadható
Tabletták 15- 25 Alacsony Forró utazás akár két hétig is, 40-50 °C-on elfogadható; Hideg utazás két hétig -20 °C-on elfogadható

Gyógyszer-stabilitás extrém körülmények között, klímazónák[szerkesztés]

A hőmérséklet emelkedésével vagy csökkenésével a gyógyszerek stabilitása csökken, különösen érzékenyek a folyékony halmazállapotú gyógyszerformák erre a változásra (pl.: emulziók, szuszpenziók, cseppek, oldatok, infúziók, inyekciók).
Űrhajósok súlytalanság állapotában. Az adatok azt mutatják, hogy bizonyos gyógyszerek az Űrállomás fedélzetén gyorsabban bomlanak, mint a Földön. Egyedi környezeti tényezők közé tartozik, a környezeti sugárzás, túlzott vibrációs erők, többszörös gravitáció és a magas szén-dioxid koncentráció.[4] 1978. Great Images in NASA.

Egy utazási egészségügyi szett csak akkor hasznos, ha az rendelkezésre áll, azaz a megfelelő időben, a megfelelő mennyiségben és minőségben az utazó a gyógyszert hatékony formában alkalmazni tudja.[5][6] A gyógyszerkészítmények sokkomponensű rendszerek, amelyeknek megfelelő minősége nagymértékben függ a tárolási, szállítási, csomagolási feltételektől, külső környezeti tényezőktől (fény, nedvesség, hőmérséklet).[7]

A külső környezeti tényezőket az úti cél is meghatározza. Az úti cél lehet egy egzotikus ország, vagy extrém klimatikus, időjárási viszonyokkal bíró földrajzi terület, ahol egész más környezeti feltételek adottak, mint Európában. Gyógyszer-stabilitás a gyógyszerkészítmény azon képessége, hogy a lejárati idő (tárolási idő) végéig az előírt határokon belül megőrizze fizikai, kémiai, mikrobiológiai és biofarmáciai tulajdonságait. Gyógyszer-stabilitási szempontból klímazónákat különböztetünk meg,[8] ennek figyelembevételével kell az útipatikát összeállítani, csomagolni, szállítani.

Mérsékelt égövi I. klímazóna[szerkesztés]

kontinentális éghajlat, átlagos hőmérséklet: 21oC; nedvességtartalom: 45%[1]

Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Izland, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Németország, Norvégia, Oroszország, Románia, Svájc, Svédország, Szlovákia és a szovjet utódállamok.
Afganisztán, Korea , Mongólia, Oroszország és a szovjet utódállamok
Nincs
Kanada és az USA
Bolívia és Chile
Új-Zéland

Szubtrópusi II. klímazóna[szerkesztés]

esetenként párás, átlaghőmérséklet: 25oC; nedvességtartalom: 60%

  • Európa:
Délkelet-Európa országai, Málta, Olaszország, Portugália, Spanyolország,
  • Ázsia:
Japán, Kína, és Törökország
  • Afrika:
Dél-afrikai Köztársaság, Kanári-szigetek, Egyiptom, Etiópia, Kenya, Namíbia, Zimbabwe, Zambia
  • Észak- és Közép-Amerika:
Mexikó
  • Dél-Amerika:
Ecuador
  • Ausztrália és Óceánia:
Nincs

Forró és száraz III. klímazóna[szerkesztés]

extrém sivatagi körülmények is, átlaghőmérséklet: 30 °C; nedvességtartalom: 35%

  • Európa:
Ciprus
  • Ázsia:
Szaúd-Arábia, Irak, Irán, Izrael, Libanon, Nepál, Jemen és Jordánia
  • Afrika:
Csád, Gambia, Zöld-foki Köztársaság, Líbia, Mali, Marokkó, Niger, Szenegál, Szomália, Szudán, Tunézia és Burkina Faso (korábban Felső-Volta)
  • Észak és Közép Amerika:
Barbados
  • Dél Amerika:
Kolumbia, Paraguay, Peru, Argentína és Uruguay
  • Ausztrália és Óceánia
Ausztrália és Óceánia

Trópusi IV. klímazóna[szerkesztés]

forró és párás, átlaghőmérséklet: 30 °C; nedvességtartalom: 70%

  • Európa:

Nincs

  • Ázsia:
Áden kormányzóság, Bahrein, Banglades, Burma, Borneó, Hongkong, India, Indonézia, Kambodzsa, Kuvait, Laosz, Malajzia, Omán, Fülöp-szigetek, Srí Lanka, Szingapúr, Tajvan, Thaiföld, Vietnám
  • Afrika:
Angola, Ghána, Guinea, Libéria, Madagaszkár, Mauritius, Mozambik, Nigéria, Sierra Leone, Tanzánia, Togo
  • Észak- és Közép-Amerika:
El Salvador, Jamaica, Kuba, Panama, Dominikai Köztársaság, Trinidad és Tobago
  • Dél Amerika:
Brazília, Guyana, Venezuela
  • Ausztrália és Óceánia:
Új-Guinea

Sarkvidéki V. klímazóna[szerkesztés]

extrém hideg az év összes napján, erős napsugárzás

Magashegyi VI. klímazóna[szerkesztés]

extrém hideg, oxigén-hiányos légkör, erős napsugárzás

Galaktikus VII. klímazóna[szerkesztés]

súlytalanság (űrturizmus, űrorvostan, űrgyógyszerészet), a Föld pulzáló mágneses sugárzásának hiánya, galaktikus kozmikus sugárzás[9] (HZE részecskék),[10] vibráció, gravitáció többszöröse, magas szén-dioxid koncentráció

Gyógyszerstabilitás és aszepszis[szerkesztés]

"Soap and water and common sense are the best disinfectants." Sir William Osler : Aphorisms (1961)
Számos gyógyszert (keverékinfúzió) az elkészítése során össze kell keverni, vagy pufferolni az infúziós sóoldatot a használat előtt. Ezek elkészítése során óvatosan kell eljárni annak biztosítására, hogy a steril gyógyszerkészítményeket ne szennyezzük mikrobákkal az előkészítés, alkalmazás vagy a tárolás, szállítás közben.[11] Még ha a készítmény steril is, nincs garancia arra, hogy az utazás alatt az is marad.[12] Pl.: egy infúziós szerelék felhasználhatóságának ideje lejárt, és ezt mégis felhasználjuk a betegben hidegrázás jelentkezhet magas lázzal.

Biotechnológiában sterilnek tekinthető egy zárt rendszer, ha abban semmiféle mikroorganizmus vagy annak bármilyen formája nincs.[13] Gyógyszerészeti szempontból a gyógyszerek, kötözőszerek, infúziós szerelék, orvosi eszközök stb. a gyógyszerkönyv szempontjából csak akkor tekinthetők sterilnek, ha azt a gyógyszerkönyvben előírt módon sterilezték vagy sterilitást biztosító eljárással készítették és a sterilitást fenntartó módon tárolják, továbbá, ha a gyógyszerkönyvben előírt sterilitási vizsgálatok során abból élő mikroorganizmusok nem voltak kitenyészthetők sem aerob, sem anaerob körülmények között,[14] illetve az életképes mikroorganizmusoktól való mentesség.[15]

Steril gyógyszerformák[szerkesztés]

Gyakorlati szabályok[szerkesztés]

  • Aszeptikus gyógyszerkészítés alapvető szabályait betartani, ha lehetséges.
Tetra Pak-feldolgozó berendezések aszeptikusan zárt rendszere. 05. 2008.
Az aszepszis fogalma: alkalmazott munkamódszerek (tisztasági, takarítási szabályok), munkafolyamatok és magatartásformák összessége, amelyekkel a mikrobák a beteg szervezetétől, de annak különösen nyitott testszöveteitől, nyálkahártyáitól, testüregeitől, testnyílásaitól steril vagy részben steril gyógyszerek (injekció, infúzió), gyógyászati segédeszközök (tűk, fecskendők, infúziós szerelékek), kötszerek(sebvarró fonál) műszerek, anyagok alkalmazásával, részben fertőtlenített, mikrobaszegény környezet megteremtésével távol tarthatók.
  • Steril készítmények megbontás után maximum 24 óráig használhatók fel hűtőszekrényben tárolva kórházi körülmények között.
  • A tárolási és szállítási hőmérsékletet szigorúan be kell tartani, mert a tartós termikus behatás a gyógyszerben a hatóanyag csökkenését okozhatja.
  • Trópusi körülmények között PVC-tároló edényt nem célszerű alkalmazni.
  • Trópusi körülmények között a gyógyszerek biohasznosulása is változhat.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Gyógyszerstabilitás elvi alapjai I. dr. Dávid Ádám 2008. december 1. http://www.pharmtech.sote.hu/files/2008-2009/ea_stabilitas1_david-2008.pdf
  2. [halott link]
  3. Mary Simpson, Edith Penxten and Elie Dechesne of Bristol-Meyers Squibb: Temperature Control Logistic; smaria.simpson@bms.com, edith.penxten@bms.com, elie.dechesne@bms.com.
  4. Preparing to Stock the Medicine Cabinet for Long-Duration Missions by Jessica Nimon Houston TX (SPX) Nov 09, 2011 Stability Kit 3 before flight to ISS on STS-121. (NASA)
  5. The Guidelines on Good Distribution Practice (GDP) of Medicinal Products
  6. he Guide to good storage practice for pharmaceutical
  7. The European Medicines Evaluation Agency (EMEA) Committee for Proprietary Medicinal Products (CPMP) document, effective October 2003.
  8. I.-IV. klímazónák Grimm-szerint.
  9. nagyenergiájú nehéz töltött (HZE) részecskék. - nagyenergiájú protonok. - elektromágneses sugárzás [Reitz, 1989]https://web.archive.org/web/20130522073858/http://dept.phy.bme.hu/phd/dissertations/pazmandi_disszertacio.pdf.
  10. http://www.otvenentul.hu/egeszseg/69714
  11. Rawas-Qalaji M, Simons ER, Collins D, Simons KJ: Long-term stability of epinephrine dispensed in unsealed syringes for the first-aid treatment of anaphylaxis. Ann Allergy Asthma Immunol 2009; 102:500.
  12. Peculo Carrasco JA, Cosano Prieto I, Gomez Escorza J, et al: Physico-chemical stability and sterility of previously prepared saline infusion solutions for use in out-of-hospital emergencies. Resuscitation 2004; 62:199.
  13. http://oktatas.ch.bme.hu/oktatas/konyvek/mezgaz/biotechnologia
  14. (Ph.Hg. VII.)
  15. (Ph.Hg.VIII.)
  16. Risha PG, Vervaet C, Vergote G, et al: Drug formulations intended for the global market should be tested for stability under tropical climatic conditions. Eur J Clin Pharmacol 2003; 59:135.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Pharmaceutical Compounding and Dispensing Second edition Langley, Christopher A; Belcher, Dawn Pharmaceutical Press 2011
  • Remington, Gerbino: The Science and Practice of Pharmacy 21.st edition Lippincott, Williams and Wilkins Pharmaceutical Press 2005
  • Physicochemical Principles of Pharmacy Florence, Alexander T; Attwood, David Fifth edition Pharmaceutical Press 2011
  • PHARMACEUTICAL COMPOUNDING–STERILE PREPARATIONS Copyright ©2011 The United States Pharmacopeial Convention USP 35 NF 30 2012
  • Essentials of Pharmaceutical Chemistry Cairns, Donald Fourth edition Donald Cairns - Associate Head of School of Pharmacy, The Robert Gordon University, Aberdeen, UK Pharmaceutical Press 2012
  • Physicochemical Principles of Pharmacy Florence, Alexander T; Attwood, David Fifth edition Pharmaceutical Press 2011