Gustav Kreitner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gustav Kreitner
SzületettGustav Ritter von Kreitner
1847. augusztus 2.
Odrau  Habsburg Birodalom
Elhunyt1893. november 20. (46 évesen)
Jokohama  Japán
Állampolgárságaosztrák
Nemzetiségeosztrák
Foglalkozásakatonatiszt, geográfus, diplomata
Tisztsége
  • konzul (1884–1892, Osztrák Császárság)
  • főkonzul (1892 – 1893. november 20., Osztrák Császárság)
Halál okaagyi érkatasztrófa
SírhelyeThe Yokohama Foreign General Cemetery
A Wikimédia Commons tartalmaz Gustav Kreitner témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gustav Ritter von Kreitner (Odrau, 1847. augusztus 2.Jokohama, 1893. november 20.) osztrák katonatiszt, geográfus, diplomata, aki térképészként vett részt a Széchenyi Béla vezette kelet- és délkelet-ázsiai expecíción (1877–80) térképészként.

Élete, munkássága[szerkesztés]

1866-ban belépett önkéntesként a hadseregbe, majd 1872-ben a katonaiskola befejezésével tiszti vizsgát tett. A monarchia katonai földrajzi intézeténél szolgált öt évet, mint térképész, hadnagyi rangban. 1877-ben gróf Széchenyi Béla közép-ázsiai expedíciójában vett részt.

Érdemeiért megkapta az Osztrák Császári Vaskorona-rend 3. osztálya kitüntetést, és az ezzel járó nemesi címet. 1886-ban tagja lett a Leopoldinának (a Német Tudományos Akadémiának). 1884-től yokohamai konzul, majd 1892-től főkonzul. Egy évvel később éri a halál állomáshelyén.

Művei[szerkesztés]

Magyarul[szerkesztés]

  • Kreitner Gusztáv: Gróf Széchenyi Béla keleti utazása India, Japán, China, Tibet és Birma országokban; Révai, Bp., 1882

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gustav Kreitner című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]