Gullfoss-vízesés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gullfoss-vízesés
Gullfoss 2006.jpg
Magasság 32 m
Vízhozam 140 m³/s
Folyó Hvítá
Országok Izland
Elhelyezkedése
Gullfoss-vízesés  (Izland)
Gullfoss-vízesés
Gullfoss-vízesés
Pozíció Izland térképén
é. sz. 64° 19′ 34″, ny. h. 20° 07′ 16″Koordináták: é. sz. 64° 19′ 34″, ny. h. 20° 07′ 16″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Gullfoss-vízesés témájú médiaállományokat.

A Gullfoss-vízesés Izland délnyugati részén a Hvítá folyó kanyonjában található. A vízesés az egyik legnépszerűbb turistalátványossága a szigetnek. A széles Hvítá folyó a vízeséstől mintegy egy kilométernyire kezd megérkezni a három lépcsőfokból álló mederszakaszra, majd hirtelen két lépcsőfoknyit zuhanva előbb 11, majd 21 métert zuhan a völgyben. Ebből adódik, hogy a vízesés magassága összességében 32 méter. A hasadék, ahová ezen esés során a víz beömlik húsz méter széles és két kilométer hosszú és a folyó folyásirányához viszonyítva jobb oldalon található. A folyó átlagos vízhozama nyaranta itt 140 m³/s, amely a téli időszakban lecsökken 80 m³/s-ra. A legnagyobb áradások idején az itt lezúduló víz mennyisége akár 2000 m³/s is lehet.

A 20. század első felében és utolsó évtizedeiben gyakran felmerült, hogy a folyó vizének energiáit hasznosítani kellene. Tómas Tómassontól és Halldór Halldórssontól bérelték a vízesést korábban, akik tulajdonosai voltak e területnek, majd később az állam visszavásárolta. Miután az adásvétel létrejött az állam emberei elkezdtek azon tárgyalni, hogy hogyan lehetne hasznosítani a Hvítá folyó energiáit, amely azonban örökre megváltoztatta volna a környezetet. Végül ez nem történt meg és ma már a vízesés védelem alatt áll.

A Haukadalur gejzírrel és a Þingvellir Nemzeti Parkkal együtt a Gullfoss-vízesés képezi az Arany Kör nevű izlandi túraútvonal egyik állomását.

Galéria[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Fordítás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gullfoss című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.