Guinness (sör)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Guinness sör szócikkből átirányítva)
Guinness

Típusfekete (stout) sör
Származási hely Írország
Alapítás1759
GyártóDiageo; feltaláló: Arthur Guinness
Alkoholtartalom4,2%
A gyártó weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Guinness témájú médiaállományokat.

A Guinness egy ír fekete (stout) sör. Feltalálója Arthur Guinness. A dublini Guinness Storehouse-ban készítik.

Története[szerkesztés]

Az 1725-ben született Arthur Guinness apja sörfőzéssel foglalkozott. Tőle tanulta a szakmát és saját sörgyárat indított Celbridge-ben. 1759-ben aztán kibérelte 9000 évre Dublinban, a Liffey folyó partján, a St. James kapu mellett levő másfél hektáros területet. Nem voltak túlságosan népszerűek Írországban a világos és az ale sörök sem, inkább whiskyt és gint ittak. Ezért úgy döntött hogy fekete sört fog gyártani. Titkos hozzávalók alkalmazásával létrehozta saját fekete sörét és ez óriási sikert aratott. 1769-ben már exportálták is a sört, mégpedig Nagy-Britanniába. 1775-ben a városvezetés azzal vádolta meg, hogy a megbeszéltnél több vizet használt fel a sörfőzéshez. Guinness azonban bármire képes volt, hogy megvédje a sörgyárát, és csákányt fogva ellenállt. Miután meghalt, utódai vitték tovább az üzletet és a márka Írország egyik szimbólumává vált azóta.

A története során a sör csak csak három változatban került gyártásra:

  • porter vagy single elnevezéssel,
  • double vagy extra néven, valamint
  • foreign stout, amit exportra szántak.

1868-ban – több mint 350 000 hordóval – bekerült az első három legnagyobb sörgyár közé. 1876-ra közel 780 000 hordót termeltek. 1886 októberében a Guinness részvénytársasággá vált, átlagos forgalmuk meghaladta az egymillió hordót évente. Mindezt reklámok és kedvezmények nélkül érték el. A vállalat akkori értéke 6 millió font volt, a részvények kibocsájtásakor hússzoros túljelentkezés volt, az első kereskedési napon a részvény ára rögtön 60%-ot emelkedett.

Az évek során sok minőség-ellenőrzési eljárást vezettek be, többek között a William Sealy Gosset által – Student (tanuló) álnév alatt – 1899-ben bevezetett, később Student-féle t-eloszlás és Student-féle t-próba néven ismertté vált eljárásokat. Ugyanakkor a cég bőkezűen bánt a dolgozóival, 1907-ben a teljes bevételének ötödét osztotta szét 5000 dolgozója között.

1914-re már több mint 2,5 millió hordó sört forgalmaztak, az az akkori brit piac 10%-nak felelt meg. 1930-ban a világ hét legnagyobb cége közé került.

Az 1960-as évek elején átálltak a fahordós szállításról az alumínium hordósra.

Az 1970-es években csökkentek az eladások, ezért módosították az eredeti receptet és Pale malátát kezdtek el használni, valamint izomerizált komlókivonattal finomították az eljárást.

1986-ban a cég „Distillers Company” lett, amivel ellenőrző szervvé is vált az Egyesült Királyságban. Ez a státus később visszaélésekre adott okot, csalásokat is követtek el a részvényekkel.

1997-ben a Guinness egyesült a Grand Metropolitannal és Diageo néven folytatták a termelést, bár a cég önálló entitás maradt, megtartva a jogokat és termékeivel kapcsolatos összes védjegyet.

2005-ben bezárták a londoni sörfőzdét, a teljes termelés és értékesítést Dublinba helyezték át. Napjainkban több mint 120 országban forgalmazzák.

Készítése[szerkesztés]

Nagy mennyiségű árpával készül, évente százezer tonnát használnak fel belőle. Csíráztatás után 232 fokon pörkölik két és fél óráig az árpaszemeket. Amikor megfelelővé válik a szemek színe, akkor készen van a pörkölés. Ez azért fontos, mert a pörkölés adja a sör különleges színét és ízét. A megőrölt gabonát forró vízzel keverik és az így kapott pépes anyagot erjesztőkádakba rakják. Leforrázzák és leszűrik. Hozzáadják a komlót. Az árpában levő cukrot az élesztőgombák alkohollá változtatják. Mivel felső erjesztésű sörről van szó, a tetején levő krémes habban található a sörélesztő.

Fogyasztása[szerkesztés]

1959 óta a 0,44 literes, dobozos kiszerelés Guinness Draught néven műanyag golyóval kapható. Ez felbontás után nitrogéngáz-keveréket bocsát ki a minőség javítása és a hab krémességének megőrzése érdekében, hasonlóan a csapolt kiszereléshez. 1999 óta 0,33 literes üveges formában is kapható. Orvosi kimutatás alapján jótékony hatással van a szívre, és mivel 1 pint (0,56 l) mindössze 198 kcal-t (838 kJ-t) energiát tartalmaz, fogyókúrázók is fogyaszthatják. Kutatások alapján akadályozza a koleszterin lerakódását, ugyanakkor tartalmaz antioxidáns anyagokat is.

Alacsony magyarországi népszerűségének oka főleg az átlag magyar bolti söröknél magasabb ára.[forrás?]

Források[szerkesztés]