Gugsza N. (Zauditu császárnő lánya)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gugsza N.
Salamon-házi N.
Etiópiai Császárság hercegnője
N. Gugsza
Uralkodási ideje
1906. január 1906. január
Életrajzi adatok
UralkodóházSalamon-dinasztia
Született1906. január
Addisz-Abeba, Etiópia
Elhunyt1906. január
Addisz-Abeba, Etiópia
ÉdesapjaGugsza etióp rasz, Begameder kormányzója (1877–1930)
ÉdesanyjaZauditu etióp császárnő (1876–1930)
Testvére(i)Gvangul N.
SablonWikidataSegítség

Gugsza N. (Addisz-Abeba, Etiópia, 1906. január – Addisz-Abeba, Etiópia, 1906. január) etióp hercegnő. A Salamon-dinasztia tagja. I. Tekle Gijorgisz etióp császár 6. (generációs) leszármazottja és Gvangul N. hercegnő húga.

Élete[szerkesztés]

Zauditu etióp császárnőnek, II. Menelik etióp császár és Abecsu Bajan vollói úrnő[1] házasságon kívüli kapcsolatából született lányának Gugsza Velével, Begameder kormányzójával kötött negyedik házasságából származó kisebbik lánya.

Zauditu negyedszerre az apja gyermektelen és nagyhatalmú harmadik feleségének, akivel Zauditu nagyon jó viszonyt ápolt, Taitu etióp császárnénak az unokaöccséhez, Rasz Gugszához, Begameder tartomány későbbi kormányzójához ment feleségül 1900. áprilisában. A házasság boldognak bizonyult, annak ellenére is, hogy az egyetlen gyermek, egy kislány, akinek a neve szintén nem ismert, Gugsza N., mely e kapcsolatból származott, a születése után rögtön meg is halt 1906. januárjában. Zauditut ezután már elkerülte a gyermekáldás, és nem adatott meg neki, hogy utódokat hagyjon hátra. Nővére, Soa Reged azonban több életképes gyermeket is szült, de csak a második házasságából származó kisebbik fia, Lidzs Ijaszu[2] élte túl a nagyapját, és örökölhette a császári trónt.

Származása[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az etióp voizero udvari címet használták a magas rangú férjezett nőkre, melynek jelentése az amhara nyelvben nő, úrnő. Mai használatban a jelentése -né.
  2. A lidzs cím a főnemesek gyermekeinek címe. Jelentése gyermek. Etimológiailag az ivrit jeled (gyerek) szóval rokonítható, hiszen mindkét, az ivrit és az amhara nyelv az afroázsiai nyelvcsaládba tartozik. Párhuzamba állítható a spanyol infáns címmel, mely a latin infans (gyermek) szóra vezethető vissza.

Források[szerkesztés]