Gudea

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gudea Girszuban talált dioritszobra, fején jellegzetes prémsisakjával

Gudea (középső kronológia szerint i. e. 22. század, sumer nyelven: „az elhivatott”) az ókori Sumer városállama, Lagas uralkodója (enszi) volt az Akkád Birodalmat megdöntő gutik uralma végén vagy annak befejeztével. Befolyása Elámban és Sumer más részein is érvényesült. Fellendítette Lagas gazdasági és szellemi életét.

Uralkodása[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Valószínűleg a gutik uralmát megdöntő Utu-hégál és a III. uri dinasztia alapítója, Ur-Nammu kortársa volt és hosszú, 30 évnél is hosszabb uralkodása talán még Sulgi idejére is átnyúlt. Nem tudjuk, hogyan került pontosan hatalomra, neve („az elhivatott”) alapján egyesek trónbitorlónak vélik, mások szerint beházasodott Urbaba családjába, elvéve annak lányát, Ninallát. Nem tudjuk, mekkora területre terjesztette ki uralmát, egyetlen katonai sikeréről tudunk, amikor Elám és Ansan felett győzelmet aratott és talán Ur felett is volt valamilyen hatalma.

Építkezései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Roaf, Michael. A mezopotámiai világ atlasza (magyar nyelven). Budapest: Helikon – Magyar Könyvklub. ISBN 963 208 507 8 (1998) 

Ókori keleti történeti chrestomathia., Szerk.: Harmatta János, Budapest: Osiris. ISBN 963 389 425 5, ISSN 1218 9855 (2003)