Gráf Zsuzsanna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gráf Zsuzsanna
Gráf Zsuzsanna az Angelica Leánykart vezényli Kőszegen a Jurisics-vár lovagtermében (2010)
Gráf Zsuzsanna az Angelica Leánykart vezényli Kőszegen a Jurisics-vár lovagtermében (2010)
Született1959. március 22. (65 éves)
Kőszeg
Állampolgárságamagyar
Foglalkozása
  • tanár
  • zenei vezető
IskoláiLiszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (1974–)
KitüntetéseiKarnagyi különdíj
Artisjus-díj
Liszt Ferenc-díj
Bartók–Pásztory-díj
Prima díj
A Wikimédia Commons tartalmaz Gráf Zsuzsanna témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gráf Zsuzsanna (Kőszeg, 1959. március 22. –) háromszoros Artisjus-díjas, Liszt Ferenc-díjas, Magyar Örökség Díjas, Bartók-Pásztory-díjas, Apáczai Csere János-díjas és kórusával Junior Prima és Prima díjas magyar karnagy, érdemes- és kiváló művész. Kőszeg város díszpolgára. Diplomáit a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte énektanár-karvezetői, valamint zongora tanszakon.

Élete és pályája[szerkesztés]

Kőszegen, zenészcsaládban született. Már fiatalon, 15 évesen felvételt nyert a Zeneakadémia Rendkívüli Tehetségek Tagozatára, zongora szakra, Máthé Klára osztályába. Később a Liszt Ferenc Zeneakadémián két önálló tanszakot végzett és két kitűnő diplomát szerzett ének-zene szakos tanár–karvezető és zongora tanszakon.

A Városmajori Gimnázium zenei tagozatának alapítójaként és vezetőjeként a mai napig a zenei osztályok tanára (szolfézs, zeneelmélet, zenetörténet, népzene). Azóta számos tanítványa választotta a zenei pályát, operaénekesek, zenetudósok, zeneszerzők, zenepedagógusok, karnagyok kerültek ki közülük. A gimnáziumban általa alapított Angelica Leánykar 2019-ben ünnepli 30 éves jubileumát.

Gimnáziumi munkája mellett gyakorlatvezetője a Zeneakadémia végzős hallgatóinak. 2011 óta óraadó tanára a Zeneakadémia mesterképzésének és Rendkívüli Tehetségek Tagozatának.

Művészi és pedagógiai munkája mellett elhivatott a Kodály-módszer és a kodályi szellemiség minél szélesebb körű megismertetése és terjesztése iránt. Ennek szellemében alapította 2014-ben, és vezeti azóta a Városmajori Mintatagozatot. Ezt a Zeneakadémia hozta létre a Kós Károly Ének-zenei Általános Iskola és a Városmajori Gimnázium osztályaiból, ahol mintát, példát szeretnének mutatni a Kodály Zoltán által megálmodott autentikus zenei nevelés rendszer és módszer alkalmazásával.

A kodályi szellemiség terjesztése jegyében hét alkalommal járt Japánban (Tokió, Nagoja, Akita), ahol vendégkarmesterként koncerteken vezényelte Kodály, Bartók és kortárs magyar zeneszerzők műveit. Nyolc alkalommal kapott meghívást Argentínába. A Buenos Aires-i IUNA Zenei Egyetem állandó vendégprofesszora, valamint a Montevideói Zenei Egyetem rendszeres előadója. 2018-ban Kazahsztánban járt, ahol több Kodály-szemináriumot is vezetett.

Rendszeresen kap meghívást nemzetközi kórusversenyek zsűrijének munkájában történő részvételre. Grúziában, a Tbiliszi Zeneakadémián a mestervizsga meghívott zsűrielnöke volt.

Gráf Zsuzsanna számos karnagyi különdíj birtokosa. Munkája elismeréseként háromszor részesült Artisjus-díjban, emellett a Liszt Ferenc-díj, a Magyar Örökség díj, a Bartók Béla–Pásztory Ditta-díj és az Apáczai Csere János-díj birtokosa is. Tagja a Magyar Kodály Társaság elnökségének, a KÓTA művészeti bizottságának, valamit a Sibelius társaságnak.

Kőszeg város díszpolgáraként 2018-ban második ízben rendezett Kodály-ünnepet Kőszegen, május 26-27-én. A rendezvény indításával művészeti vezetőként hagyományt kívánt teremteni, minden évben emlékezve Kodály Zoltán 80 évvel korábbi vezénylésére ugyanezen helyszínen. A rendezvény fővédnökségét 2017-ben dr. Hoppál Péter vállalta – aki akkor maga vezényelte az összkart –, míg 2018-ban a fővédnök dr. Székely János megyés püspök, a program díszvendége pedig pedig Kodály Zoltánné Péczeli Sarolta volt.

Díjai[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A kultúra kiválóságait díjazták a nemzeti ünnep alkalmából (hu-HU nyelven). Fidelio.hu. (Hozzáférés: 2024. március 14.)

Források[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap