Grumman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grumman Corporation
Típus
  • repülőgépgyár
  • üzleti vállalkozás
Alapítva 1929
Megszűnt 1994 (összeolvadással a Northrop Grumman részévé vált)
Jogutód Northrop Grumman
Székhely Bethpage (New York)
Vezetők Leroy Grumman
Ismertebb személyek Fred Haise
Alapító Leroy Grumman
Iparág repülési és űrhajózási technika
Forma korlátolt felelősségű társaság
Termékek vadászgépek, vadászbombázók, felderítő repülőgépek, kiképző repülőgépek, Apollo holdkomp
Alkalmazottak száma 23 000 (1986)
Anyavállalata Northrop Grumman (1994-)
A Wikimédia Commons tartalmaz Grumman Corporation témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Grumman FF Fifi
TBF Avenger
F4F Wildcat
F–11 Tiger
A–6E Intruder
Apollo holdkomp
X–29
E–2C Hawkeye
F–14A Tomcat

A Grumman Aircraft Engineering Corporation, későbbi nevén Grumman Aerospace Corporation egy amerikai repülőgépgyártó és űripari vállalat, amelyet alapítója, Leroy Grumman 1929. december 6-án hozott létre. A cég az USA meghatározó repülőgépgyártója lett, elsősorban haditengerészeti repülőgépek, de civil gépek nagy számú előállításával.

A vállalat fénykora a II. világháború idején jelentkező óriási konjunktúra volt, számos legendás harci gépet köszönhetett az amerikai hadsereg a Grummannak, így például az F4F Wildcat, vagy F6F Hellcat típusokat. A hidegháború idején a sugárhajtású haditengerészeti gépekre koncentrálta erőforrásait a cég, megalkotva a kor legendás vadászgépét, az F–14 Tomcat-et, az A–6 Intruder vadászbombázót, vagy a repülőgépanyahajók AWACS felderítőjének számító E–2 Hawkeye felderítőgépet.

A hidegháború végeztével drasztikusan lecsökkent harci gépek iránti igény a cég hanyatlását okozta, így 1994-ben a Northrop felvásárolta és megalakult a cég jogutódja, a Northrop Grumman

Története[szerkesztés]

Megalakulás[szerkesztés]

A vállalatot Leroy Grumman alapította 1929. december 6-án, a tevékenység 1930. január 2-án indult el. Első jelentős modellje a Grumman FF kétfedeles vadászgép volt. Ez a haditengerészet számára készült. Ennek továbbfejlesztett változatából, a Grumman 23-ból a kanadai Canadian Car and Foundry cég épített, nagyrészt amerikai alkatrészekből, 50 példányt a spanyol köztársaságpárti hadsereg számára. A gépekből 35-öt leszállítottak. A spanyol polgárháborút 5 repülő élte túl, ezek 1939. március 30-án Algériába menekültek. A Grumman FF továbbfejlesztett változatát, az együléses, kétfedeles Grumman F2F vadászgépet 1935-ben rendszeresítette az amerikai haditengerészet.

II. világháború[szerkesztés]

A II. világháború hozta el a nagy felfutást a cég számára, amikor elsősorban a haditengerészet számára gyártott legendás típusokkal – mint az F4F Wildcat, az F6F Hellcat és a TBF Avenger – vette ki a részét a Grumman a győzelemből.

Hidegháború[szerkesztés]

A háború utáni időszakban a Grumman is átállt a sugárhajtású harci gépek gyártására, amelyek között két korszakos típus is volt, az A–6 Intruder és az F–14 Tomcat, amelyekkel a gyár pénzügyileg is sikeres vállalkozás lehetett évtizedeken át.

Űripar[szerkesztés]

1962-ben a Grumman nyerte el az Apollo-programban alkalmazott holdkomp gyártásának jogát.

A végjáték[szerkesztés]

A hidegháború végeztével drasztikusan csökkenő kereslet miatt a cég nehézségekbe ütközött, olyannyira, hogy 1994-ben a Northrop felvásárolta és magába olvasztotta. Az összeolvadással létrejött új vállalat neve Northrop Grumman lett.

Gyártóbázisok[szerkesztés]

  • Bethpage, New York
  • Valley Stream, New York
  • Farmingdale, New York
  • Calverton, New York

Gyártmányai[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Commons:Category:Grumman Aerospace Corporation
A Wikimédia Commons tartalmaz Grumman témájú médiaállományokat.

Külföldi oldalak[szerkesztés]