Grievous tábornok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Grievous szócikkből átirányítva)
Grievous tábornok
Csillagok háborúja-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenéseLegendák: Klónok háborúja20. rész (2004),
Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja (kánon szerint, 2005)
Utolsó megjelenéseThe Clone Wars: Legacy (képregény, 2016)
Távozásának okaObi-Wan Kenobi ötször rálő Grievous gyomorzacskójába, és az olaj, ami mindenhol ott volt Grievous szervein felgyulladt, és elpusztította a maradék szerveit. Hely: (Utapau)
MegalkottaGeorge Lucas
MegszemélyesítőjeMatthew Wood,
John DiMaggio,
Richard McGonagle
HangjaMatthew Wood (III. rész videó játék),
John DiMaggio (Klónok háborúja, 1.-2. évad),
Richard McGonagle (Klónok háborúja, 3. évad),
David W. Collins (Star Wars Battlefront: Renegade Squadron és Star Wars Battlefront: Elite Squadron)
Kirby Morrow (Lego Star Wars: The Yoda Chronicles és Lego Star Wars: Droid Tales)
Magyar hangHoll Nándor (Star Wars III. rész – A Sith-ek bosszúja)
Faragó András (A klónok háborúja tv-s sorozat, 1. - 4. évad)
Törköly Levente (A klónok háborúja tv-s sorozat, 5. évad)
magasság216 cm
szemszínarany
KibernetikaTeljes (kivéve az agyat, néhány belső szervet és a szemeket)
Grievous tábornok adatai
Születési neveQymaen jai Sheelal
FajaKaleeshi Kiborg
Nemehímnemű
ÁllapotaHalott, (Utapau)
ElhunytYE 19 (Utapau)
Titulusaa Független Rendszerek Konföderációja Droid Hadseregének kiborg legfelső parancsnoka volt
LakóhelyeKalee
korszak(ok)A Birodalom felemelkedésének kora
munkahelyFüggetlen Rendszerek Konföderációja
Mester(ek)Dooku gróf (fénykard használat)
A Wikimédia Commons tartalmaz Grievous tábornok témájú médiaállományokat.

Grievous tábornok (született Qymaen jai Sheelal) a Csillagok háborúja univerzum egyik szereplője. Feltűnt mind a Csillagok háborúja: Klónok háborúja című rajzfilmsorozatban, mind a Csillagok háborúja III: A Sith-ek bosszúja című filmben. 2005-ben a Dark Horse Comics egy négyrészes képregénysorozatot adott ki a főszereplésével.

Eredete[szerkesztés]

Grievous a látszat ellenére nem droid. Valójában a kaleesh fajba tartozik. A Kaleshek bolygójának, a Khalee-nek egyik szomszédbolygóján élő Hukok egyszer támadást indítottak Grievous családja ellen. Ebben a háborúban szerezte súlyos sérüléseit, melyek miatt kiborggá tették.

Huk háborúk[szerkesztés]

Grievous a háború idején katonaként szolgált kezdetben. Később hadnaggyá, majd főhadnaggyá választották. Egész területeket, sőt bolygókat hódított meg. Falukat, városok lakosait mészárolta le, és hatalmas dicsőséget szerzett a kaleshek között. A háború végéhez közeledve (amihez a Jediknek is köze volt) a béketárgyaláson a hukokkal üzletet kötöttek, de a kalesheket egyszerűen agresszoroknak hitték. Grievous és családja, sőt a bolygó lakossága aszályos időket élt meg. Később a háború újra fellángolt. Grievous egy szabotázs miatt bekövetkezett űrkomp balesetben súlyosan megsebesült. Testének nagy része szétroncsolódott. A szabotázst Nute Gunray rendelte el, mert a háborúhoz szükség volt egy elkötelezett tábornokra.

Átalakítása[szerkesztés]

Grievoust folyadékba helyezték, hetekig ebben az állapotban volt. Egy kereskedő (a kereskedelmi szövetségtől) felkereste azzal a szándékkal, hogy új testet kaphat. Mozogni, járni fog és érző lény marad mindörökre. Grievous beleegyezett a műtétbe. A geonosisiak, akik ezt elvégezték azonban képesek voltak belepiszkálni az agyába, hogy Grievous ne szerezzen róla tudomást. Úgy intézték, hogy a természetes harag és a gyűlölet felerősödjön benne. Olyan testet kapott, melyben szinte legyőzhetetlen. Ezek lehetővé tették számára azt, hogy másodpercenként akár 20 csapást is véghez tudjon vinni.

Új élete[szerkesztés]

Később Grievoust Dooku gróf tanította meg a fénykard használatára. Tábornokká választották és ő lett a droidsereg parancsnoka. Sokszor távolról irányította a csatákat, de gyakran harcolt az első sorban. Halálát Obi-Wan Kenobi okozta,amikor az Utapau rendszerben saját pisztolyával lelőtte. A tábornok mindig testőreivel, az IG-100 Magna droidokkal utazott, akik elektrorudakkal harcoltak.

Halála[szerkesztés]

Grievous a szeparatistákkal tanácskozott az Utapaun, amikor Obi-Wan ugrott le hozzájuk a mennyezet felől. Grievous észrevette és testőröket küldött Obi-Wan elpusztítására. A Jedi egy nagy légtisztítót szakított a testőrökre. Grievous ekkor úgy döntött, hogy ő intézi el Obi-Want. A tábornok mind a négy kezét bevetette Kenobi ellen. A csata alatt Obi-Wan levágta Grievous két alsó kezét. Majd Kenobi az Erő segítségével hatalmasat taszított Grievousen, aki a mennyezetbe csapódva elveszítette két fénykardját. Ezután beült egy terepjárgányba, Obi-Wan pedig az óriás gyíkján követte a tábornokot.

Obi-Wan az eszeveszett „futam” alatt elvesztette a fénykardját, majd mindketten egy párkányra estek. A hosszú harc után, amikor már egyiküknek sem volt fénykardja, Grievous felemelte Obi-Want miközben a jedi felnyitotta páncélját. Grievous a szakadék szélére lökte Kenobit, aki azonban megkapaszkodott. Grievous egy Magna Guard fegyverrel próbált lesújtani Obi-Wanra, aki azonban az Erő segítségével magához vette a tábornok pisztolyát. Grievous felnyitott páncélja mögé célzott és el is találta a tábornok belső szerveit. Grievous teste kigyulladt a lézertalálattól és hamuvá égett. Mindössze a páncélja maradt meg belőle.

Források[szerkesztés]

  • Grievous (magyar nyelven). starwars.fandom.com
  • Grievous (angol nyelven). starwars.com