Grense Jakobselv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grense Jakobselv
Vuorjánjohka, Vuoremijoki
A Grense Jakobselv folyó partja
A Grense Jakobselv folyó partja
Közigazgatás
Ország Norvégia
Földrajzi régióÉszak-Norvégia
MegyeFinnmark
Alapítás éve1851
Népesség
Teljes népességismeretlen
Földrajzi adatok
Tszf. magasság5,0 m
IdőzónaCET, UTC+1
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 69° 46′ 39″, k. h. 30° 49′ 28″Koordináták: é. sz. 69° 46′ 39″, k. h. 30° 49′ 28″
A Wikimédia Commons tartalmaz Grense Jakobselv témájú médiaállományokat.

Grense Jakobselv (északi számi nyelven: Vuorjánjohka, finnül: Vuoremijoki) kis település Norvégia északkeleti részén a Jakobselva folyó torkolatánál, a Barents-tenger partján, Finnmark megyében. A Kirkenesbe vezető úttól 54 kilométerre keletre található.

Norvég-orosz határszakasz[szerkesztés]

A Jakobselva-folyó alkotja Norvégia és Oroszország között a természetes határvonalat. Itt található a norvég határőrség egyik laktanyája, ahonnan a határőrizetet ellátják. Mindezek ellenére nincs közúti, illetve egyéb határátkelő a településen.

II. Oszkár király kápolna[szerkesztés]

A II. Oszkár király kápolna

A II. Oszkár királyról elnevezett kápolnát 1869-ben építették. A kápolnát Norvégia területi igényeinek megerősítésére építették és nevezték el a Svédországban és Norvégiában uralkodó II. Oszkár királyról.

Oslótól való távolság[szerkesztés]

Grense Jakobselv 2465 kilométernyi közúton érhető el a norvég fővárosból, ha kizárólag Norvégiában futó útvonalakat használunk. Ezen távolság mintegy 510 kilométernyivel lerövidíthető, ha igénybe vesszük a Finnországon, illetve Svédországon keresztülfutó útvonalakat is.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Grense Jakobselv című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]