Grand Canyon Nemzeti Park

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grand Canyon Nemzeti Park
IUCN kategória: II (Nemzeti park)
A Grand Canyon részlete
A Grand Canyon részlete
Ország USA
Elhelyezkedése
Legközelebbi városFredonia, Arizona
Terület4926 km²
Alapítás ideje1919
Felügyelő szervezetNational Park Service
Világörökség-azonosító75
Elhelyezkedése
Grand Canyon Nemzeti Park (USA)
Grand Canyon Nemzeti Park
Grand Canyon Nemzeti Park
Pozíció az USA térképén
é. sz. 36° 03′ 19″, ny. h. 112° 07′ 19″Koordináták: é. sz. 36° 03′ 19″, ny. h. 112° 07′ 19″
Grand Canyon Nemzeti Park weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Grand Canyon Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

A Grand Canyon Nemzeti Park Arizona államban van, az Amerikai Egyesült Államokban. A Grand Canyon Nemzeti Park az Egyesült Államok 15. legrégebbi nemzeti parkja. Az UNESCO 1979-ben világörökségi helyszínnek minősítette. A park központi látványossága a Grand Canyon, melynek szurdokaiban folyik a Colorado. A Park területe 4926 km², Coconino és Mohave megyékben fekszik.

Történet[szerkesztés]

A Grand Canyon már az 1800-as évek végén ismert volt az amerikaiak széles köre számára. Theodore Roosevelt elnök kezdeményezte a terület védetté nyilvánítását, de ez csak Woodrow Wilson elnök idején valósult meg 1919-ben. A nemzeti parki státusz segíthette megakadályozni a park területén történő gátépítést a Colorado folyón, így az a folyó felsőbb szakaszán épült meg (Glen Canyon gát). Az UNESCO 1979-ben világörökségi helyszínnek minősítette a parkot. 2010-ben a Grand Canyon Nemzeti Park felkerült az ‘Amerika szép negyeddolláros érméi’ közé.[1]

Ez az egyedülálló képződmény a földtörténeti idő prekambrium szakaszában keletkezett. A Grand Canyon a Colorado-fennsík felemelkedése és a Colorado folyó több millió éves szurdokképző munkája eredményeként alakult ki a mai formájába. A fennsíkról nézve átlagosan másfél kilométeres mélységben kanyarog a Colorado folyó, a legalacsonyabb ponton 1829 méter mélyen.[2] Vannak olyan szakaszai a szurdoknak, ahová soha sem süt be a Nap. A nyilvánosság (turisták) számára a North Rim (északi perem) és a South Rim (déli perem) a legkönnyebben megközelíthető. A kanyon két széle között az átlagos távolság 14 km, és csak egy helyen van közeli összeköttetés, a Navajo-hídnál, Page közelében. Távolabbi összeköttetés Boulder City-nél és a Hoover-gáton van. A park központja a Grand Canyon Village a South Rim közelében.

Északi-perem[szerkesztés]

Az Északi-perem kisebb és távoli terület a turisták számára. A 67-es úton érhető el.

Déli-perem[szerkesztés]

A Déli-perem jóval könnyebben megközelíthető, mint az északi. A legtöbb turista ezt az oldalt látogatja. Itt van a park központja, és számos kisebb szálloda, étterem és bevásárlóközpont. A Déli-peremnél közel 40 km hosszon lehet sétálni a Grand Canyon peremén, autóút is vezet a perem mellett. A közelben fekvő kis repülőtérről (Grand Canyon National Park Airport) körrepülésre lehet indulni kisrepülőgéppel vagy helikopterrel.[3]

Irodalom[szerkesztés]

  • Alyse(Szerk.) Dar: USA - Országúton. (hely nélkül): KOSSUTH KIADÓ ZRT. 2012. ISBN 9789630965934  

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Grand Canyon National Park
A Wikimédia Commons tartalmaz Grand Canyon Nemzeti Park témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Grand Canyon National Park című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Képgaléria[szerkesztés]