Grammata Serica Recensa

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Grammata Serica Recensa
SzerzőBernhard Karlgren
OrszágSvédország
Nyelvangol
Témaa kínai nyelv hangtörténeti rekonstrukciója
Műfajtudományos monográfia – szótár
Kiadás
KiadóMuseum of Far Eastern Antiquities, Stockholm
Kiadás dátuma1957
Oldalak száma332
SablonWikidataSegítség

A Grammata Serica Recensa Bernhard Karlgren svéd nyelvész, sinológus 1957-ben megjelent nagyhatású műve, amelyben a kínai nyelv korai hangállapotának rekonstrukciójára tesz úttörő kísérletet.

Leírás[szerkesztés]

A kínaiban, akárcsak más nyelvekben, a beszélt nyelv az elsődleges, épp ezért kívánatos – már amennyire ez lehetséges – rekonstruálni az írásjegyek eredeti hangzását. Sajnos, mivel az írásjegyek teljes egész szótagokat reprezentálnak, és közvetlen információt nem szolgáltatnak a kiejtésükre vonatkozóan, ami maga is jelentősen változott az évszázadok alatt, a rekonstrukció csak számos nehézség leküzdésével lehetséges. A legszélesebb körben használt rekonstrukciót első ízben Bernhard Karlgren készítette el, s rendszerét a Grammata Serica Recensaban publikálta 1957-ben. Művében két rekonstrukcióval is szolgál: az egyiket ókínainak (Ancient Chinese) nevezi, és a Csie-jün (切韻) című rímszótáron alapul, amelyet i. sz. 602-ben állítottak össze; a másikat pedig archaikus kínainak (Archaic Chinese) nevezi, és rekonstrukcióját a Dalok könyve rímeinek elemzésével készítette el, amely az i. e. 600 körül lezárult időszak hangrendszeréről szolgál információval.

Karlgren ókínaiját (Ancient Chinese) felváltó korai közép-kínai (Early Middle Chinese) és a kései közép-kínai (Late Middle Chinese) Csie-jün alapján felállított rekonstrukciója Edwin G. Pulleyblank (1922–2013) Lexicon of Reconstructed Pronunciation in Early Middle Chinese, Late Middle Chinese and Early Mandarin című művében (1991) található a Jüan-korszak korai mandarin nyelvének (Early Mandarin) rekonstrukciója mellett.

Hivatkozások[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]