Gréczy Zsolt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gréczy Zsolt
Gréczy Zsolt 2013-ban
Gréczy Zsolt 2013-ban
Született1964. október 10. (59 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
HázastársaFejes Mária (elváltak)[1]
Foglalkozásaújságíró,
publicista,
kommunikációs tanácsadó, politikus, országgyűlési képviselő
Tisztségemagyarországi parlamenti képviselő (2018. május 8. – nincs)
IskoláiEötvös Loránd Tudományegyetem (–1991)

A Wikimédia Commons tartalmaz Gréczy Zsolt témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gréczy Zsolt (Budapest, 1964. október 10. –) magyar politikus, újságíró, publicista, kommunikációs tanácsadó. 2018 és 2019 között, majd 2022-től ismét országgyűlési képviselő. A DK-frakció és a Törvényalkotási Bizottság tagja.

Életpályája[szerkesztés]

A Szent László Gimnázium olasz tagozatos osztályában érettségizett, az ELTE Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom szakán diplomázott 1991-ben. Utána egy évig sorkatonai szolgálatát töltötte. 1985-ben végezte el a MÚOSZ újságíró iskoláját, 1987-ben kapott oklevelet a Magyar Olimpiai Akadémián.

Főbb munkahelyei: Először külsősként dolgozott különböző lapoknak (Magyar Ifjúság, Polip rockmagazin, 168 óra, Kritika, Új Tükör, Képes 7 stb.). 1988-ban ő készítette az utolsó interjút az edzésen halálos balesetet szenvedett Kesjár Csaba autóversenyzővel. 1989-ben, alig 25 évesen főszerkesztő lett, a Tinédzser Magazin című kiadványnál, majd további ifjúsági lapok szerkesztésében vett részt. Aztán Mai Nap (1991-92), Kurír (1993-1998), mindkét helyen a kulturális rovat tagja. 1998 és 2004 között a Magyar Hírlap újságírója. Kezdetben a parlamenti stáb tagja, majd a kulturális rovat vezetője (az „Ahogy tetszik” melléklet szerkesztője), végül a lap megszűnéséig a vezető politikai interjúkat készítő főmunkatárs. 2005 és 2007 között a Népszabadság belpolitikai újságírója, parlamenti tudósítója.

1988-tól a Magyar Rádió zenei műsorait vezette (Pop-panoráma - Geszler Dorottyával, Hiánypótló - Murányi Györggyel, Rockszerda), a Göczey Zsuzsa által szerkesztett Rockújság riportere. 1991-től 1996-ig a Rádió Bridge, majd 1996-tól 2000-ig a Juventus Rádió műsorvezetője volt. A Radio Bridge-ben önálló beszélgető műsora volt Mássalhangzó címmel, Presser Gáborral az Éjszakai vonatozás című műsort szerkesztette és vezette. 1992-től "tévézik": a Napkelte riportere, ugyanitt a Kereszttűz című rovat állandó vendége, majd az MTV Tízórai című műsorát vezette - Jakupcsek Gabriellával és Szily Nórával. 1994-től 2000-ig a Magyar Televízió Stúdió című kulturális műsorának szerkesztő-műsorvezetőjeként dolgozott. Vezette a Klipfesztivál című műsort a Magyar Televízióban. Zsűritag volt az egri táncdalfesztiválon (1991), majd a Pop-Rockfesztiválon (1993). 2004-től műsorvezető az ATV-ben (Van képünk hozzá c. műsor), ezt a munkát kormányzati munkája idejére felfüggesztette, 2010-2013 között ismét a Fórum című műsor vezetője. 1996-ban, az 1956-os forradalom emlékére - többek között Király Béla társaságában - ő avatta a Pesti Srác című szobrot a Corvin-közben.

1986-88 között - többek között Albert Flórián társaságában - az FTC Baráti Kör elnökségi tagja, az egyesület által adományozott Zöld Sasok Diploma birtokosa, szurkolói ankétok házigazdája az Üllői úti stadionban. Három alkalommal a magyar labdarúgó válogatottak találkozójának műsorvezetője. 1987-től 1992-ig az újságíró labdarúgó válogatott tagja.

Filmek sajtókönyveit szerkesztette (Sztracsatella - Kern András, A játékos - Makk Károly, Csinibaba - Tímár Péter, A miniszter félrelép - Kern András, Koltai Róbert), több éven át volt a Magyar Filmszemle sajtóvetítéseinek házigazdája. Több mozi sajtófőnöke (Sorstalanság - Koltai Lajos, Ámbár tanár úr - Koltai Róbert, Rokonok - Szabó István, 6:3, Tímár Péter, 2004-ben a Magyarország európai uniós csatlakozásának napján avatott Időkeréknek, 2001 és 2007 között az Omegának, 2006-2007-ben a Madách Színháznak ugyancsak sajtófőnöke volt. 1996-ban a Volt egyszer egy zenekar című, Sándor Pál által rendezett LGT-film munkatársa, az első három Presser Gábor-szólólemez sajtótájékoztatójának házigazdája. Ő irányította a 2001-es Illés-együttes-Metro-Omega koncert, valamint 2003-as csíksomlyói István, a király-előadás kommunikációs munkáit. Életmű-interjút készített Demjén Ferenccel és Fenyő Miklóssal jubileumi koncertjeik apropóján. Demjén 1989-ben a neki adott interjúban jelentette be a V' Moto-Rock feloszlását, 2004-ben pedig Gréczy Zsolt jelentette be a sajtónak, hogy újra összeáll a Fonográf együttes. 2006-ban az Arénabeli Koncz Zsuzsa-koncert sajtófőnöke, két alkalommal is a budapesti B. B. King-koncert házigazdája. 2006-ban az 56 csepp vér (Mihály Tamás-Horváth Péter) musical és film sajtófőnöke. Két zenés portréfilmet is forgatott Presser Gábor producersége mellett, Sztevanovity Dusán rendezésében: Kentaurról és a Tea együttesről. 2005-2007 között a Könyvjelző című irodalmi lap szerkesztője és főmunkatársa, az Alexandra Pódium egyik házigazdája, ez utóbbi helyszínen éveken át állandó talk show-ja működött. Volt az EMeRton-díj zsűritagja (Göczey Zsuzsa, Baranyi Ferenc, Bolba Lajos, Blum József, Ézsiás Anikó, Kiss Imre, Koltay Gergely, Körmendy Vilmos, Pentz Zsolt társaságában.)

1989 és 1995 között dalszövegeket is írt, többek között a Pa-dö-dő, Delhusa Gjon, az Azok a fiúk együttes, Pintácsi Viktória, Maros Gábor, Flipper Öcsi, Sztankay István, az R-GO, az Angyalbőrben-produkció, Görbe Nóra (Linda) és Illés Melinda részére. Szerzőtársa volt Szikora Róbert, Flipper Öcsi, Delhusa Gjon, Jankai Béla, Török Tamás, Végvári Ádám és Szerdahelyi Skatc László. Magyar szöveget írt a Beatles Ob-La-Di Ob-La-Da című dalára a Pa-Dö-Dő számára. Több R-GO lemezen vokálozott is. A kórus tagja volt az Omega Őrült emberek című dalában. Borítószöveget írt Zorán, 30 éves jubileumi koncertjéről készült CD-jére és Fenyő Miklós felkérésére Szandi első albumának borítójára. A Novai Gáborral és a Pa-Dö-Dővel írt Bye bye Szása című munkája 1991-ben az év dala és aranylemez lett. Feldolgozott szerzeményeit többek között Kulka János, Rácz Kati és a Cotton Club Singers is énekelte. Filmes sajtómunkái közben olyan világsztárokkal dolgozott, mint Annette Bening, Jeremy Irons, Colin Firth, Jiri Menzel, Daniel Craig és Ennio Morricone. Az Artisjus Szerzői Jogvédő Hivatal zeneszöveg-írói szakosztályának tagja.

Több könyv szerkesztője vagy társszerzője (Zorán, Hofi, Szász Endre, Medgyessy - a bukás okai, Presser, Bródy (Retkes Attilával), Fotóalbum Szebeni Andrással - Illés-jelentés, Omega 2004, Gyarapodó Magyarország 2002-2010). Tanított az ELTE Médiatanszékén, a Budapest Média Intézetben, a Budapesti Kommunikációs Főiskolán és a Komlósi Oktatási Stúdióban.

2007-től 2009-ig Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, 2009-től 2010-ig Bajnai Gordon miniszterelnök kabinetjében dolgozott, mint kommunikációs főtanácsadó.

A Magyar Demokratikus Charta alapító tagja, ügyvivője. 2013. szeptember 1-2018. május 1. között a Demokratikus Koalíció szóvivője.[2] A 2014-es önkormányzati választáson a Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje Budapest XXII. kerületében, Budafok-Tétényben, ahol 15% fölötti eredménnyel a 2. helyen végzett. A Főtáv-Komfort Kft. felügyelőbizottságának tagja. A 2018-as országgyűlési választáson a Demokratikus Koalíció (DK) listáján országgyűlési mandátumot szerzett. A felügyelőbizottság tagságáról lemondott. A DK frakció szóvivője,[2] az Országgyűlés Kulturális Bizottságának, az Interparlamentáris Unió Magyar-Olasz Baráti Csoportjának tagja. A Gyógyvarázs program keretében meséket olvas beteg gyerekeknek kórházakban. 2022-ben az ellenzék közös országos listájáról ismét képviselői mandátumot nyert. A DK-frakció és a Törvényalkotási Bizottság tagja.

Lemondása[szerkesztés]

2019 decemberében a Vadhajtások nevű internetes blog pornográf felvételeket hozott nyilvánosságra róla, valamint a kormánypárti, fideszes sajtóban zaklatással is vádolták. Ezt követően lemondott parlamenti mandátumáról és perbe fogta vádlóit. A bírósági ítéletek megállapították, hogy vele szemben valamennyi állítás valótlan volt, és helyreigazításra, majd kártérítésre kötelezték a médiumokat. Ezzel Gréczy Zsolt tisztázta magát, az ATV műsoraiban újra látható a nyilvánosságban.

A 2022-es országgyűlési választáson újra képviselői mandátumot nyert a hatpárti közös listán. Munkáját az új ciklusban a Demokratikus Koalíció frakciójában folytatja. Tagja az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának. 2023. februárjában a Demokratikus Koalíció elnökségi tagjává választotta a párt Kongresszusa.

Művei[szerkesztés]

  • Koncz István-Gréczy Zsolt-Zalatnay Sarolta: Zorán - Az elmúlt 30 év, Hunga-Print Bp., 1993
  • Szebeni András: Illés jelentés '96; szövegdokumentum Gréczy Zsolt; Zikkurat Kft., Bp., 1996
  • Balogh Gyula-Bóta Gábor-Gréczy Zsolt-Regős János-Réz András-Vitray Tamás: Hofi, Hungalibri Bp., 2002
  • Többekkel együtt: Szász Endre, Budapest-Print Bp., 2003
  • Gréczy Zsolt–Retkes Attila: Presser Gábor; Vince, Bp., 2003
  • Gréczy Zsolt–Retkes Attila: Bródy János; Vince, Bp., 2003
  • Perger István-Köves Pál-Varga Gergely-Németh Era-Gréczy Zsolt: Medgyessy, Magyar Hírlap, Bp., 2004
  • Omega, 2004. Napot hoztam, csillagot; szöveg Gréczy Zsolt, fotók Kovalovszky Dániel; Viva Média Holding, Bp., 2004
  • Gyarapodó Magyarország, 2002-2010; összeáll. Gréczy Zsolt; Táncsics Alapítvány, Bp., 2010

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gréczy Zsolt: Megtiszteltetésnek is vehetném, hogy engem szemelt ki a Fidesz boszorkánykonyhája
  2. a b Demokratikus Koalíció. Szervezet. DK, 2016. [2018. május 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. május 19.) „Szóvivő: Gréczy Zsolt”

Források[szerkesztés]