Goodeidae

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Magashegyi fogaspontyok
Ilyodon xantusi
Ilyodon xantusi
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Alosztály: Sugarasúszójú halak
(Actinopterygii)
Rend: Fogaspontyalakúak
(Cyprinodontiformes)
Család: Magashegyi fogaspontyok
(Goodeidae)
Jordan, 1923
Alcsaládok
Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Magashegyi fogaspontyok témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Magashegyi fogaspontyok témájú kategóriát.

A magashegyi fogaspontyok (Goodeidae) a csontos halak (Osteichthyes) osztályába és a fogaspontyalakúak (Cyprinodontiformes) rendjébe tartozó család. Pillanatnyilag a család kb. 40 fajt számlál, de ezt pontosan megmondani azért nem lehet, mert több olyan változatról is tudunk, melyek minden bizonnyal külön faji rangon állnak, de egyelőre még nem kapták meg tudományos elnevezésüket (ilyen például a San Marcos fogasponty (Xenotoca sp. San Marcos).

Leírás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A családba aránylag kistestű fajok tartoznak, átlagos méretük 5-10 cm között változik. Ránézésre jellemzően két csoportba sorolhatóak, egyes fajaik teste ugyanis torpedószerűen megnyúlt, míg másokét a magasabb, ívelt hát jellemzi, de természetesen amolyan "átmeneti" küllemű fajok is akadnak.

Az ivari dimorfizmus és dichromatizmus remekül látszódik a magashegyi fogaspontyfajok esetében. Számos fajnál egyértelmű különbség mutatkozik a nemek között a színezetet illetően (pl.: Skiffia multipunctata, Xenotoca eiseni, Zoogoneticus tequila), a hímek általában ezen fajoknál színesebbek, tarkábbak, a nőstények viszont szürkés színezetűek. Más fajoknál az úszóformációkból lehet egyből következtetni a nemekre (ilyen például a Girardinichthys viviparus), viszon a nemi szervvé módosult farok alatti úszók minden fajnál biztos megkülönböztetést mutatnak. A hím példányok farok alatti úszója ugyanis andropódiummá módosult a belső megtermékenyítés feladatát ellátandó. E halak ugyanis elevenen hozzák világra kicsinyeiket úgy 2 hónap terhesség után. Az ivadékok különösen fejlettek, némely fajoknál az 1 cm-t is elérheti egy újszülött példány testhossza. Mivel fejlett ivadékokat hoznak világra, és sokáig vemhesek velük a nőstények, ezért számuk csekély, 10-20 közötti, sőt, nagyon gyakran 10 egyed alatti.

Táplálkozás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Táplálkozásukat tekintve többségük növény- vagy mindenevő. Egyes fajok a fonálalgák hatékony ellenfelei (pl. Ameca splendens), de a többségük vegyes étrenden él. Találkozhatunk köztük ún. microragadozókkal is, melyek nagyobb hányadában a kis vízben lebegő, talajon élő gerinctelen organizmusokat fogyasztják. Fogazatuk és bélrendszerük hossza minden esetben a megfelelő táplálkozásmódhoz alkalmazkodott.

'Elterjedés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Goodeidae család tagjai kizárólag Mexikó magashegyi tájain, leginkább Michoacán vidékén fordulnak elő. Sajnálatos módon rengeteg tényező fenyegeti fennmaradásukat, az élőhelyek eltűnése, tönkretétele, kiszáradása, a helytelen vízgazdálkodás, a vízszennyezés mind-mind veszélyeztető faktor, és ezzel nem is merül ki e lista.

Veszélyeztetettség[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Sajnálatos tény, hogy tán a világ legfenyegetettebb halcsaládját ismerhetjük meg körükben, ugyanis nem egy, s nem két fajuk pusztult már ki a vadonból, melyek összállománya is csak néhány elszánt tenyésztő gyűjteményét jelenti. Ismerünk végleg kihalt fajokat is (pl. Characodon garmani), de ha a vadonból kipusztult fogaspontyoktól eltekintünk, alig találunk 1-2 olyan fajt, mely ne lenne közvetlenül a kihalástól veszélyeztetett. Az elmúlt 10 évben állományaik hihetetlenül megcsappantak, alig néhány kis populációra korlátozódtak.

Fajvédelem[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Megmentésük érdekében alakult 2009 májusában a Goodeid Working Group, mely egy világméretű szakmai szervezet a Goodeidae fogaspontyok megmentéséért. Tagjai közt tenyésztőket és intézményeket is találunk, célja a fajok hatékony tenyésztése, a génállomány fenntartása, az állományok monitorozása és a tenyésztők gyűjtése.

Mexikóban is zajlanak kutatások és kezdeményezések a fajok megmentése érdekében, jobbára egy moreliai egyetem közreműködésével.

Magyarországon, Mosonmagyaróváron is indult projekt (KLG Goodeid Projekt) e fajok védelmének érdekében egy gimnáziumban (Kossuth Lajos Gimnázium), mely az első iskola a világon, ami szervezetten dolgozik a Goodeidae-k megmentése érdekében.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • www.klggoodeid.aweb.tk
  • Akvárium Magazin cikkei

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]