Gombos Ferenc (pártmunkás)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gombos Ferenc
Született1876.
Fülöpszállás
Elhunyt1919. december 29.
Budapest
Nemzetiségemagyar
SzüleiGombos Mária, ismeretlen
Foglalkozásapártmunkás, vasmunkás, géplakatos
SablonWikidataSegítség

Gombos Ferenc (Fülöpszállás, 1876.[1]Budapest, 1919. december 29.) vasmunkás, géplakatos, pártmunkás, karhatalmista, törvényszéki bíró, a KMP alapító tagja.

Élete[szerkesztés]

Anyja Gombos Mária, apja ismeretlen. Az első világháború előtt a Weiss Manfréd Művek bizalmijaként működött. A háború alatt a csepeli antimilitarista mozgalom egyik vezetője volt, és rendszeresen agitált a Weiss Manfréd-gyárban. A munkásmozgalomban László Jenő ismertette meg a forradalmi szocialistákkal, Sallaival és Korvinnal, 1918 novemberében pedig egyik alapítója volt a KMP-nek. A Magyarországi Tanácsköztársaság idején előbb a Budapesti Forradalmi Törvényszék tanácsvezető bírájának nevezték ki, és Szamuely Tibor egyik különítményének parancsnokává is vált. 1919. június 2-án a Dunántúlon vasutassztrájk tört ki, amelynek hírére több helyen (pl. Csornán, Rábacsanok) elfogták a helyi direktóriumi vezetőket. A lázadások leverésére Szamuely Gombost és különítményét küldte ki. Csapatát az 1919. június 24-i "ellenforradalom" napján a Szovjetház védelmére rendelték, és embereivel részt vett a ludovikások lázadásának leverésében. A kommün bukása után augusztus elején ellenállt a lefegyverzésnek Székesfehérvárott állomásozó egységével. A várost augusztus 5-ig tartotta, amikor is egy szegedi tiszti különítmény legyőzte őket, s elfogták. A Budapesti Büntetőtörvényszék halálra ítélte, és kivégezték.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Gombos Ferenc. Magyar Életrajzi Index. Petőfi Irodalmi Múzeum. Hozzáférés: 2015. december 24.

Források[szerkesztés]

  • Gombos Ferenc. Magyar Életrajzi Index. Petőfi Irodalmi Múzeum. Hozzáférés: 2015. december 24.
  • Munkásmozgalom-történeti lexikon. Szerkesztette Vass Henrik – Bassa Endre – Kabos Ernő. Budapest: Kossuth Könyvkiadó. 1976. 199. o. ISBN 963 09 0412 8  
  • Gombos Ferenc személyrekordja a Budapest Főváros Levéltára honlapján. Hozzáférés: 2015. december 24.
  • R. Gilicz Márta: Ifjúságunk példaképei. Válogatott bibliográfia a magyar munkásmozgalom nagy harcosairól. Bp., Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, 1965, 41. p.
  • Szerémi Borbála: Gombos Ferenc. In A szabadság vértanúi. Bp., 1960, Kossuth Kiadó, 60–64. p.
  • Magyar életrajzi lexikon I-II. Főszerk. Kenyeres Ágnes. Bp., Akadémiai Kiadó, 1967-1969.

További információk[szerkesztés]

  • Bancsó László: A csornai ellenforradalom. In Nagy idők tanúi emlékeznek. Bp. Kossuth Kiadó, 1958.
  • Békés István: Hazádnak rendületlenül. A magyar nép aranykönyve. Bp., 1955, Művelt Nép.