Gombaszögi-barlang

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gombaszögi-barlang
Világörökség
Gombaszögi-barlang
Gombaszögi-barlang
Adatok
OrszágSzlovákia
TípusTermészeti helyszín
KritériumokVIII
Felvétel éve1995
Elhelyezkedése
Gombaszögi-barlang (Szlovákia)
Gombaszögi-barlang
Gombaszögi-barlang
Pozíció Szlovákia térképén
é. sz. 48° 33′ 45″, k. h. 20° 27′ 47″Koordináták: é. sz. 48° 33′ 45″, k. h. 20° 27′ 47″
A Wikimédia Commons tartalmaz Gombaszögi-barlang témájú médiaállományokat.

A Gombaszögi-barlang (szlovákul: Gombasecká jaskyňa) a Szlovák Karszt Nemzeti Parkban található, Rozsnyó és Pelsőc között fekvő Szalóc község Gombaszög településrészén. Egyike azoknak a barlangoknak, amelyek az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai részeként a világörökség részei.

Leírása[szerkesztés]

A barlang másodidőszaki középtriászkori világos wettersteini és sötétszürke gutensteini mészkőben jött létre szerkezeti törések mentén a Fekete-patak valamint márvány-termi mellékfolyásának oldó és koptató hatására. A Szilice-gombaszögi föld alatti hidrológiai rendszer része, amelybe a Szilicei-jégbarlang is tartozik. A két barlangot a Fekete-patak feltáratlan szakasza választja el egymástól. A patak a fennsík lábánál fakadó Fekete-forrásban lép felszínre, 11 méterrel a Sajó folyása felett.

A Gombaszögi-barlang 1525 méter hosszú folyóvizes forrásbarlang. Két szintje folyóvíz által kialakított ovális hasadékjárat, amely helyenként termekké szélesedik. A felsőbb szint 5 - 10 méterrel a Fekete-patak aktív medre felett helyezkedik el. A felső szint Száraz-folyosóját azok a vizek alakították ki, amelyek jelenleg időszakosan jelennek meg a Márvány-terem 10 méter mély kútjában.

A barlang egyedülálló vékony szalmacseppköveivel tűnik ki, amelyek 3 méter hosszúságot is elérnek. Járataiban a sztalaktitok, sztalagmitok más formái, valamint cseppkőlefolyások és bekérgeződések is találhatók. A barlang léghőmérséklete 9,0 - 9,4 °C, relatív páratartalma 95 - 97%.

A barlang állatvilágából figyelemreméltó a Typhloiulus sp. nevű ikerszelvényes, amely 26 mm testhosszával a legnagyobb valódi barlanglakó gerinctelen állat Szlovákiában. A barlangban denevérek csak igen ritkán, tavasszal fordulnak elő. Az utóbbi időkben a bejárati részben foltos szalamandrák (Salamandra salamandra) tartózkodnak ősztől tavaszig.

Kutatástörténete[szerkesztés]

A barlangot 1951-ben fedezték fel rozsnyói önkéntes barlangkutatók, a Szlovák Szpeleológiai Társaság tagjai (Rozložník V., Herényi L., Roda Š., Abonyi A., Rusňák A., Ivanec Š. és mások). A földalatti járatokba a Fekete-forráson keresztül jutottak be a patak medrének kimélyítésével. A barlangot 1955-ben látogathatóvá tették a nagyközönség számára is, ami Herényi L. és társai érdeme. 1968-tól tíz évig, Szlovákiában elsőként gyógybarlangként is hasznosították. A látogatható rész hossza 285 m.[1]

Irodalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Solution, Creative: Gombaszögi-barlang (szlovák nyelven). www.ssj.sk. (Hozzáférés: 2017. február 9.)