Gombóc Artúr

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gombóc Artúr
Pom Pom meséi-szereplő
Megjelenési információk
Első megjelenéseSzegény Gombóc Artúr!
MegalkottaCsukás István
Sajdik Ferenc
HangjaKörmendi János
Csákányi László
Epizódok száma22
Gombóc Artúr adatai
BeceneveArtúr
Fajamadár
Nemeférfi
A Wikimédia Commons tartalmaz Gombóc Artúr témájú médiaállományokat.

Gombóc Artúr egy kitalált figura, rajzfilmszereplő. Kék színű kövér madár a Csukás István ötlete alapján készült Pom Pom meséi című rajzfilmsorozatban, rajzolt figuráját Sajdik Ferenc grafikusművész alkotta meg.[1] A sorozatban főszereplő, a legtöbb epizódban megjelent.

A Pom Pom meséi pilot epizódja Gombóc Artúr történetét helyezi előtérbe, majd a sorozat folyamán több figura történetében is felbukkan, legtöbbször problémamegoldó szerepet tölt be. Négy epizódban nem szerepelt a sorozatban (A vastalpú cölöpverő, Az ásító sárkány, A zengőtorkú nyivákoló, A zengő-bongó fésű). SzinkronhangjaKörmendi János és Csákányi László.

Személyisége[szerkesztés]

Gombóc Artúr karakteréről a leginkább köztudott, hogy rajong a csokoládéért. A pilot epizódban lévő erről szóló jelenet – melyben felsorolja, mindenféle csokoládét szeret – szintén köztudatban él. Az epizódban Pom Pom elmeséli, hogy Gombóc Artúr egy különösen kövér madár, aki már röpképtelenné vált, ezért úgy döntött, különleges fogyókúrába vág, mely szerint kizárólag csokoládét ehet. A fogyókúra természetesen nem vezet eredményre.

Gombóc Artúr pozitív szereplő, sokszor bajba keveredik, máskor másokon segít.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pom Pom, Gombóc Artúr és társaik - Sajdik Ferenc művészete. [2018. augusztus 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. augusztus 27.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]