Gogolák Péter

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gogolák Péter Kornél
Személyes adatok
Született1942. április 18. (82 éves), Budapest, Magyarország
Magasság185 cm
Tömeg86 kg
Csapat adatok
Csapat
Pozíciókicker (rúgó)
Mezszám3
EgyetemCornell Egyetem
AFL Draft1964 / 12. kör / 92. kiemelés
Pályafutása
Kezdete1964
Vége1974
Díjakkétszeres AFL bajnok (1964, 1965)
Elismerések1965-ös AFL All-Star Game válogatás

Gogolák Péter Kornél, Pete vagy Peter Gogolak (Budapest, 1942. április 18. –) amerikai-magyar amerikaifutball-játékos, rúgótechnikájának köszönhetően a sportág forradalmasítója.

Élete[szerkesztés]

Budapesten született Gogolák János fogorvos fiaként.[1] Pasaréten nevelkedett, gyerekként a Pénzügyőr-pályán focizott, majd az akkor Kinizsi név alatt szereplő Ferencváros igazolt játékosa lett,[2] ahol többek között Albert Flórián is csapattársa volt.[3] A család 1956-ban, az akkor 14 éves Péterrel, a 12 éves Károllyal és az épp várandós édesanyával, Saroltával az osztrák-magyar határon át elmenekült az országból, majd az Egyesült Államokba távozott, és a New York állambeli Ogdensburgban telepedett le. Öccsével, Károllyal (Charlie) itt ismerkedtek meg az amerikaifutball alapjaival, melynek később meghatározó alakjaivá váltak.[4]

A pontrúgás megújítása[szerkesztés]

Gogolák tanulmányait a Cornell Egyetemen végezte, ahol az intézmény csapatában is játszott. Az 1961-es szezonban lőtt 41 yardos (37.4 m) találata meghatározóvá vált az egyetemi futball fejlődésében, és később változásokat hozott professzionális szinten is. Míg előtte a rúgójátékosok egyenesen, spiccel rúgtak, addig Gogolák (az európai labdarúgásban is alkalmazott) rüszttel rúgta el a tojás alakú játékszert. Így a korábbiaknál jóval messzebbre szállt a labda. 1964-ben, az egyetemi elvégzése után az American Football League-ben szereplő Buffalo Bills szerződtette, így egy felsőbb ligában is bemutathatta szokatlan rúgótechnikáját. 1965-ben 115 pontot szerzett, és játékostársai szavazatai alapján beválasztották a Sporting News újság AFL All-League csapatába.

Szerepe az AFL-NFL egyesülésben[szerkesztés]

Gogolák volt az első játékos, aki az AFL-ből az NFL-be igazolt, amivel egy folyamatot indított el, melynek betetőzése a két liga egyesülése lett. Annak ellenére, hogy rúgójátékos volt, igen jó fizetést kapott csapatától, melynek csökkentésébe nem egyezett bele. Így 1966-tól a New York Giants játékosa lett, melynek eredményeként megkezdődött a két liga közötti versenyfutás a játékosok leszerződtetésére. Végül a vezetők megegyeztek és 1966. június 8-án az AFL és az NFL összeolvadt egy 24 csapatból álló ligává.

New York Giants[szerkesztés]

Kilenc szezonon keresztül volt a Giants rúgójátékosa. 646 pontot szerzett, amivel máig a csapat legeredményesebb játékosának számít. Emellett ő tartja a legtöbb touchdown utáni mezőnygól-kísérlet rekordját is: 277-ből 268 pontot ért el. 1972 novemberében a Philadelphia Eagles ellen 8 pontot szerzett, mellyel ugyancsak csúcstartó lett csapatában. Ezen kívül a legtöbb egymást követő mezőnygól (133) és a legtöbb mezőnygól-kísérlet (219-ből 126) csúcstartója is.

Magánélete[szerkesztés]

1974-es visszavonulása után a manhattani R.R. Donnelley Financial nyomdaipari cég alelnöke lett, és családjával a Connecticut állambeli Darienben él.[5] Idősebb öccse, Károly is elismert játékos lett, miután befejezte a tanulmányait a Princeton Egyetemen. Pályafutása során a Washington Redskins és New England Patriots csapataiban játszott.

Fia, a restaurátorként dolgozó David, 2008 januárjában egy lavina áldozatává vált, miközben a montanai hegyekben síelt.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]