Goblin (Warcraft)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A goblin a Warcraft-univerzumban szereplő intelligens, kis termetű, két lábon járó és zöldbőrű humanoid lény. A videojáték-sorozatban először a Warcraft II: Tides of Darkness-ben jelent meg, aztán a Warcraft III: Reign of Chaos-ban és a World of Warcraft-ban. Utóbbihoz megjelent harmadik kiegészítőben, a Cataclysm-ben lett játszható faj.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A goblin a Kezan nevezetű szigeten alakult ki. E szigeten sokáig a náluk lényegesen termetesebb és erősebb dzsungel trollok (jungle troll) rabszolgáiként dolgoztak, mígnem a földalatti bányákban talált "kaja'mite" nevű érc sugárzása miatt egyre okosabbá nem váltak. Troll gazdáik csak rituális eszközként tekintettek ezekre az ércekre, ezért hagyták, hogy szolgáik továbbra is a felszínre hozzák azt. Hamarosan a goblinok annyira intelligensek lettek, hogy szövevényes alagútrendszerük elkezdte behálózni az egész szigetet, és feltalálták a technológia alapjait is. Ezután fellázadtak és megdöntötték a dzsungel trollok uralmát, majd a korábban létrejött földalatti városukat, Undermine-t tették meg fővárosuknak. A goblinok továbbfejlődtek és Azeroth első olyan fajává váltak, akik felfedezték a gőztechnológia erejét is. Ám hamarosan kimerültek a kaja'mite tartalékaik, jótékonyan ható sugárzásuk hiánya miatt a goblin technológiai haladás is megtorpant, majd visszafejlődött a mai jól ismert megbízhatatlan, sőt egyenesen veszélyes szintre. A faj hamarosan hajókat készített és elindult felfedezni Azeroth többi részét.

Az első két nagy háború[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A goblinok az First War ("Első háború") kitörése előtt jó kereskedelmi kapcsolatok kiépítésére törekedtek, ezért az általuk létrehozott "Kereskedő flották" (Trade Fleets) útnak indultak, hogy minél nyereségesebb piacokat találjanak. A Second War ("Második háború") előtt viszont az orkok felkeresték legjelesebb képviselőiket, hogy az elkövetkező háborúban szerzett zsákmányon és aranyon osztozzanak velük, cserébe ha a goblinok segítik őket fejlett technológiájukkal. A goblinok elfogadták az ajánlatot, hiszen úgy gondolták, az Ork Horda (Orc Horde) majd ismét győzelmet arat az emberek, nemes elfek és törpök alkotta Lordaeron Alliance ("Lordaeron Szövetség") felett. Tévedtek, az orkok saját megosztottságuk miatt megsemmisítő vereséget szenvedtek el, ezért a goblinok pillanatok alatt felmondták az alkut és semleges oldalként igyekeztek Azeroth új győzteseinek kegyét keresni. A Third War ("Harmadik háború") alatt ezért egyik oldalhoz se csatlakoztak, de azért a technológiájuk iránti keresletet továbbra is igyekeztek kielégíteni. Ekkor kezdték felépíteni több városukat, amelyeket a Steamwheedle Cartel irányított[1].

Cataclysm[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Cataclysm (Kataklizma) a goblin faj otthonát, Kezant se kímélte meg, amikor a sziget közepén álló óriásvulkán, a Kajaro-hegy kitört, ezzel elpusztítva a szigeten található goblin infrastruktúra legjavát, a túlélőket pedig menekülésre kényszerítette. A menekülteket szállító hajók egyike sajnálatos módon egy szövetséges-hordás tengeri csata közepére kormányozta magát, előbbi fél pedig egy ágyúsorozattal elsüllyesztette a túlélőkkel teli lélekvesztőt. A túlélő hajótöröttek a Lost Isles ("Elveszett szigetek") nevű szigetcsoporton találták magukat, és hamar új életet kezdtek. Az ellenséges vadvilágot, a helyi nagák és pygmy-ek támadásait nagy nehezen sikerült túlélniük, ám hamarosan felfedezték, hogy a sziget közepén található vulkán kitörni készül. Jastor Gallywix, aki Kezanon a Bilgewater Cartel vezetőjeként megmentette a helyi goblinokat, úgy találta, hogy a vulkánkitörés után érdemes lehet az általa újfent megmentett fajtársait rabszolgaként munkára fogni, ám hamarosan kiderült, hogy a szigetcsoport egy távoli zugában ork túlélők tábort vertek. Ezek az orkok a goblinok hajójának elsüllyesztését okozó tengeri csata túlélőiként kerültek ugyanerre a szigetcsoportra, a szabad goblinok pedig úgy döntöttek, segítségükkel megpróbálják megmenteni a rabszolgaságba hajtott fajtársaikat. Először segítettek kimenteni a Szövetség (Alliance) fogságába került korábbi hadurat, Thrall-t, majd aztán megostromolták Gallywix bázisát, aki persze habozás nélkül megtámadta az orkokat és az ellenálló goblinokat, ám hamar megadásra kényszerítették. Thrall rávette, hogy mondjon le rabszolgáiról és csatlakozzon a Hordához (Horde), cserébe megőrizhette a kartell feletti hatalmát. Ő elfogadta, és a goblinok Orgrimmar-ban kötöttek ki, kvázi fővárosuknak pedig a közeli Azshara területén felhúzott Bilgewater Harbor-ot jelölték meg[2][3].

Warcraft II: Tides of Darkness[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Warcraft II: Tides of Darkness című valós idejű stratégiai videojátékban az önpusztító goblin sapper ("goblin utász")[4] és a felderítést segítő, ám fegyvertelen goblin zeppelin[5] szolgál az Ork Horda kötelékében.

Warcraft III: Reign of Chaos[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A Warcraft III: Reign of Chaos-ban a goblinok teljesen semlegesek, és több egységgel valamint egyéb szolgáltatással is rendelkeznek. Visszatér a goblin utász és zeppelin (aki ezúttal képes felszíni egységet szállítani, de nem észleli az láthatatlan egységeket), és megjelenik a fakitermelés segítő goblin shredder[6] ("goblin aprítógép"). A goblin laboratóriumban (goblin laboratory) ezúttal nemcsak az említett három egységet képzi, hanem a Reveal ("Felfedés") képességgel a térkép kijelölt területén felderítést is végezhet, míg az új goblin kereskedő (goblin merchant) a hősöknek szolgál egy tucatnyi értékes varázstárggyal[7].

Az alapjátékhoz kiadott egyetlen kiegészítőben, a The Frozen Throne-ban megjelenik egy újabb épület, a goblin shipyard ("goblin hajógyár")[7], amely szállítóhajókkal szolgál, és egy felbérelhető semleges hős, a Goblin Tinker ("Goblin Bádogos"). Ez a hős közelharcos, amely rakétasorozatával sebezheti és rövid időre elkábíthatja a célterületen belül lévő ellenségeit, miniatűr gyártóépületet húzhat fel, amely magától gyárt mesterséges "óramű goblinokat" (clockwerk goblin), mérnöki fejlesztéssel növelheti képességeinek hatékonyságát, legvégül pedig átalakulhat egy lánctalpas ostromgéppé, ami kitűnően felhasználható az ellenség épületeivel szemben[8].

World of Warcraft: Cataclysm[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A goblin a World of Warcraft: Cataclysm alatt válik játszhatóvá, amikor -a Bilgewater kartell keretén belül- feladja semlegességét és csatlakozott a Hordához. Hátasa a háromkerekű trike ("tricikli"), saját nyelve a goblin, faji jellemzői (racial trait) pedig az alábbiak[3]:

 • Best Deals Anywhere ("A legjobb alkuk mindenütt"): A frakcióhoz való viszonytól függetlenül részesül árengedményben.
 • Better Living Through Chemistry ("A kémián keresztül is van megélhetés"): Az alkímia (alchemy) kereskedelmi képzettség 15 ponttal növekszik.
 • Pack Hobgoblin ("Hobgoblin Poggyász"): A goblin magához hívat egy személyes szolgát, így saját bankfiókjához férhet hozzá. A képesség újratöltési ideje 30 perc.
 • Rocket Barrage (Rakéta zárótűz): A goblin a beépített övéből egy rakétasorozatot indít el egy 30 yardon belül tartózkodó célpont felé. A képesség újratöltési ideje 2 perc, de az öv másik funkciójával, a Rocket Jump újratöltésével közösen osztozik.
 • Rocket Jump (Rakétaugrás): A goblin beépített övének köszönhetően 20 yardnyit képes felugrani. A képesség újratöltési ideje 2 perc, de az öv másik funkciójával, a Rocket Barrage újratöltésével közösen osztozik.
 • Time is Money ("Az idő pénz"): Megnöveli a támadási- és az idézési sebességet 1%-kal.

A goblin 8 kaszt közül választhat : death knight (halállovag), hunter (vadász), mage (mágus), priest (pap), rogue ("zsivány"), shaman (sámán), warlock ("boszorkánymester"), warrior ("harcos").

Érdekességek:

 • A goblin death knight a játszható faj megjelenése előtti időben támad fel és szolgálja a Scourge-t ("Csapás"), ám életében nem a Bilgewater, hanem a Steamwheedle kartell tagja volt.
 • A goblin az egyik olyan faj, amelyik nem választhatja a monk kasztot, mivel kronológiailag ugyanakkor csatlakozott a Hordához, mint a kasztot először képviselő pandaren.
 • A Cataclysm kiegészítő előtt is voltak hordás goblinok, például azok, akik az ork és az élőhalott főváros, Orgrimmar illetve Undercity közelében felhúzott zeppelintornyokban szolgáltak, és a zeppelinek karbantartásáért feleltek.

Ismertebb goblinok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jastor Gallywix: Gallywix egy kezani bádogos apa és egy volt kalóz anya egyetlen fiaként látta meg a napvilágot. Amikor tízéves lett, megunva apja veszélyes kísérletezgetéseit, a helyi utcagyerekek bandavezére lett és elkezdte terrorizálni szomszédjait. Hamar rájött, hogy bűnözéssel gyorsan emelkedhet a társadalmi ranglétrán, így célja nem is lehetett más, mint Kezan felett megszerezni a hatalmat. Egymás után győzte le a konkurens bandákat, és kezdte kiépíteni apja támogatásával saját üzletét is. Pár éven belül Kezan második leggazdagabb goblinjaként tartották számon, az első a legbefolyásosabb kereskedőhercegeket (trade prince) tömörítő Trade Coalition ("Kereskedelmi Koalíció") egy tagja, a Bilgewater kartell alapítója, Maldy volt. Gallywix a Tinkers' Union ("Bádogosok Uniója") tanácsadója is volt, ezt kihasználva megdöntötte Maldy hatalmát, amikor megvásárolta annak vezetőségét, testőrségét pedig saját zsoldosaira cseréltette le. Maldy persze nem adta fel ilyen könnyen hatalmát, ezért a korábban a Szövetséggel kötött fegyverüzleteiből befolyt pénzből megpróbálta visszavásárolni vagyonát és befolyását, ám Gallywix tudomást szerzett erről, ezért elpusztította tengeri flottáját, őt és lányát pedig száműzte Kezanról (Maldy később "baleset" következtében elhunyt).

Több, mint húsz évvel később az elhízott Gallywix hatalma gyengülni kezdett, és minden feltörekvő goblinban ellenséget látott. Ám a Cataclysm mindent megváltoztatott; a Kajaro-hegy kitörése után megfordult a kereskedőherceg szerencséje, mivel a katasztrófa idején a sziget egyetlen hajója az ő tulajdonában volt. Ezért jegyeket kezdett osztogatni, és akik ezt elfogadták, később a rabszolgáivá váltak. Miután elhagyták az élhetetlenné váló szülőföldjüket, a fentebb említett tengeri csata közepén találták magukat, ahol a hajójukat találat érte és elsüllyedt. A túlélő goblinok hajótöröttként a Lost Isles partjain találták magukat, Gallywix pedig az egyiket -a játékost- továbbra is szemmel tartotta. Ahogy egyre mélyebbre hatoltak a szigetek belsejébe, kiderült, hogy annak közepén elterülő vulkán kitörni készül, majd az újabb katasztrófa után Gallywix rabszolgává tette a goblin játékos szövetségeseit. Hogy felszabadíthassa őket, szövetkezett a korábban felfedezett ork túlélőkkel, majd miután kiszabadította Thrallt, közösen támadást intéztek az áruló Gallywix bázisa ellen. A harc után a kereskedőherceg megadta magát és megígérte, hogy a kartellt új alapokra építi, majd csatlakozott a Hordához abban a reményben, hogy később nemcsak stabilizálhatja, hanem meg is erősítheti hatalmát[9].

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Wowpedia: Goblin, 2014. július 25. (Hozzáférés: 2004. december 23.)
 2. Blizzard Entertainment: Goblin, 2014. július 25
 3. ^ a b Wowpedia: Goblin (playable), 2014. július 25. (Hozzáférés: 2009. augusztus 22.)
 4. Wowpedia: Goblin sapper, 2014. július 25. (Hozzáférés: 2009. szeptember 2.)
 5. Wowpedia: Zeppelin, 2014. július 25. (Hozzáférés: 2005. február 7.)
 6. Goblins, 2014. július 25
 7. ^ a b Neutral Buildings, 2014. július 25
 8. Goblin Tinker, 2014. július 25
 9. Wowpedia: Jastor Gallywix, 2014. július 25. (Hozzáférés: 2010. június 21.)