Globális szegénység projekt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A globális szegénység projekt (angol: Global Poverty Project) nemzetközi oktatói és képviseleti szervezet, amelynek legfőbb célja, hogy véget vessen a Földön az extrém szegénységnek. A projekt Hugh Evans és Simon Moss nevéhez köthető, amelynek az a célja, hogy minél több aktív résztvevőt vonjon a mozgalomba, hogy csökkentsék a szegénységet.[1][2][3][4][5] A projekt célja, egy olyan világ megteremtése, ahol egy nemzedéken belül nincs extrém méretű szegénység. A projekt igyekszik kiaknázni minden olyan lehetőséget, amelyek az extrém szegénység csökkentését irányozzák meg, így a tanítás erejét, a kommunikációt, a képviseletet, a kampányolást és a média adta lehetőségeket. Egy olyan mozgalom kiépítéséért munkálkodnak, amely arra sarkallja az embereket, hogy megváltoztassák azokat a jelenlegi rendszereket, amelyek szegénységben tartják az embereket.[6] Két úton próbálják ezt megvalósítani:

  • egyfelől kormányzati, üzleti és fogyasztói részvételért kampányolnak, amely alapvető változást fog előidézni a világszintű szegénység rendszerében
  • másfelől olyan mozgalom kiépítésére törekednek, amely összefogja és tanítja az embereket, valamint támogatja őket, hogy egyszerű de hatásos egyéni lépéseket tegyenek a változtatás érdekében.[7]

A projekt célja több támogatás nyújtása, kiegyensúlyozott kereskedelmi kapcsolatok létesítése a fejlődő országokkal; úgynevezett erkölcsi kereskedelem, melynek során a fogyasztói termékek széles körben eljutnak mindenkihez; valamint befektetések az oktatásba, infrastruktúrába és a kormányzatba, mert az mindenképpen a szegénységből való kilábalásukat segíti elő.[8]

Története[szerkesztés]

Hugh Evans, a projekt fő alakja, egy globális világjáró program keretén belül indult a globális szegénység elleni harcba. Ösztöndíjasként már 15 éves korában személyes tapasztalatokat szerzett az indiai szegény gyerekek sorsával kapcsolatban.[9]

  • Az úgynevezett "1.4 milliárd ok" című multimédia prezentáció azokat a tényezőket sorolja fel, amelyek az extrém szegénység kialakulásában szerepet játszanak, valamint amit a mindennapi ember tenni tud ellene.[10]
  • 3 kontinensen több mint 100 ezer embernek beszéltek azokról a tényezőkről, amelyekkel megoldható lenne az extrém szegénység problémája.[11][12]
  • Az "Élet az életszínvonal alatt" nemzetközi kampány támogatása, amely több mint 24 ezer embert összefogott és több mint 5 millió dollárt gyűjtött össze az anti-szegénység program kezdeményezésére.[13]
  • A "gyermekbénulás vége" kampány óriási politikai támogatást szerzett a gyermekbénulás megsemmisítéséért, és több mint 118 millió dollárt gyűjtöttek össze az ez elleni védőoltásra.[14][15]
  • Kezdeményezték a "Globális polgár" programot, mely szintén a szegénység elleni küzdelmet hirdeti.
  • A "Globális polgár fesztivál" egy támogatói koncert volt a New York-i Central Parkban, amely egybeesett a 2011-es ENSZ Közgyűléssel. Az esemény 60 ezer embert hozott össze, és olyan művészeket, mint Neil Young, vagy a Black Keys.[16][17]

Az aktivitásokról bővebben[szerkesztés]

1.4 milliárd ok[szerkesztés]

Az "1.4 milliárd ok" című élő multimédia prezentációt arra tervezték, hogy megmutassa, miért lehetséges véget vetni az extrém szegénységnek, valamint azokat az egyszerű cselekedeteket amikre minden ember képes, hogy segítsen annak elkerülésére. A prezentáció beszél arról, hogy mit jelent extrém szegénységben élni, miért képes a világ ennek véget vetni, hogyan küzdhetők le az akadályok, valamint szót ejt az egyéni cselekedetekről, amelyek a szegénységet igyekeznek leküzdeni. A programot önkéntesek továbbítják az USA-ban, az Egyesült Királyságban, Ausztráliában és Új-Zélandon is.

Élet az életszínvonal alatt[szerkesztés]

Az "Élet az életszínvonal alatt" kampány rendkívül tudatosan és jótékonyan arra kéri az embereket, hogy a szegényekkel egyenrangú módon táplálkozzanak. Célja, hogy a résztvevőknek személyes belátást nyújtson a szegénységben élők lehetőségeinek hiányába, és a rendelkezésükre álló választékba, valamint hogy lehetőséget nyújtson a szegénységben élőknek a változtatásra. A Globális Szegénység Projekt kampányt kezdeményezett az Oaktree Alapítvánnyal 2010-ben Ausztráliában és már továbbították is a kampányt az Egyesült Királyságba, az USA-ba és Új-Zélandra. Nemzetközi fejlesztési szervezetekkel partnereskednek, hogy növeljék a tőkét a globális szegénység elhárításának kezdeményezésére. A kampány több mint 24 ezer résztvevőt gyűjtött maga köré, több mint 400 ezer párbeszédet kezdeményezett és több mint 5 millió dollárt szerzett partner szervezetektől amelyek a szegénység ellen küzdenek. Hugh Jackman a Projekt Globális Tanácsadójaként lép fel és az "Élet az életszínvonal alatt" kampány reklámarca.

A gyermekbénulás vége[szerkesztés]

A "gyermekbénulás vége" keretében 2011 júliusa óta a Projekt olyan partnerekkel dolgozik együtt, akikkel a paralízis végét elősegítő kampányt futtatják. A program célja természetesen a paralízis elleni védekezés, valamint a költségvetési űr betöltése, ami gátolja a globális megsemmisítési törekvéseket. A kampány megindítása óta több mint 25 ezer ember aláírását szerezték meg, illetve 118 millió dollárnyi járulékos támogatásról biztosították a kampányt a paralízis megszüntetése érdekében. 2011 októberében a kampány 4000 embert hozott össze Perth-ben, ahol művészek, helyi hírességek, paralízisből felgyógyultak és a korábbi ausztrál miniszterelnök, Kevin Rudd a paralízis megfékezésének fontosságáról beszéltek. A következő napokban 4 kormány és a Bill&Melinda Gates Alapítvány 118 millió dollárnyi támogatásról biztosította a programot.

Globális polgár[szerkesztés]

A "Globális polgár" egy olyan weboldal és mobil applikáció, amely az érdekelt közönség számára lehetővé teszi, hogy hatékonyan és releváns módon részt vegyenek az extrém szegénység csökkentésében. A program célja, hogy belátást nyújtson a szegény emberek csapdájába, és olyan szervezetek támogatása, amelyek a hosszan tartó változásért kampányolnak. A program 2012-ben alakult.

Globális polgár fesztivál[szerkesztés]

A Globális polgár fesztivált 2012 óta rendezik meg minden évben. 2012 szeptemberében az ENSZ Közgyűlés New Yorkba hozta össze a világ vezető politikusait, a fesztivál pedig művészeket és 60 ezer embert hozott össze a Central Parkba, hogy a támogatókat a szegénység erőteljes megfékezésére sarkallja. A fesztivál ugyanakkor ünnepelte a már elért eredményeket a szegénység terén, mint az 1.3 milliárd dollár összegű támogatást, emellett nagykövetek ezreit kérte fel, hogy vegyenek részt a küzdelemben.[7] Számos híres zenekar vett részt a jótékonysági koncerten, hogy a szegénység világméretű aspektusaira hívják fel a figyelmet. A szervezők olyan innovatív módszert fejlesztettek ki a koncertre jelentkezők számára, hogy a jegyeladást attól tették függővé, hogy ki milyen ismereteket szerzett a maláriáról, a gyermekhalandóságról, a szennyezett víz fogyasztásáról és egyéb globális problémákról.[18]

2015. szeptember 26-án a globális polgár fesztivál házigazdája Stephen Colbert, Hugh Jackman és más népszerű YouTube hírességek voltak.[19][20] A fesztivál legfőbb fellépői a Pearl Jam, Beyoncé, Ed Sheeran és a Coldplay voltak. A színpadon felszólaltak európai országok (Norvégia, Svédország, Olaszország) miniszterelnökei, a 2014-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett Malála Júszafzai, hollywoodi színészek és világméretű cégek és szervezetek vezetői.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Australia to launch global anti-poverty campaign Archiválva 2012. július 7-i dátummal az Archive.is-en, West Australian, 2009. május 18.
  2. Obeng-Odoom, Franklin 2010. "Promoting Human Development Through the Global Poverty Project", Development, Volume 53(1):120-126.
  3. Australia to launch anti-poverty push, The Age, 2009. május 18.
  4. Global Poverty Project Launches Archiválva 2012. március 30-i dátummal a Wayback Machine-ben, The Tab, 2010. február 27.
  5. Gen Y-not tackles world poverty, ABC News (ausztrália), 2009. június 25.
  6. Tumby group to live on $2 a day Archiválva 2011. május 17-i dátummal a Wayback Machine-ben, Port Lincoln Times, 2011. május 10.
  7. a b https://en.wikipedia.org/wiki/Global_Poverty_Project
  8. Archivált másolat. [2013. március 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 16.)
  9. Archivált másolat. [2013. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. március 16.)
  10. Australia to launch global anti-poverty campaign”, The West Australian , 2009. május 18.. [2012. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. október 24.) 
  11. Ulbricht, Julie. „"Like" if you want to end global poverty”, The Global Mail , 2012. szeptember 28.. [2015. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. október 24.) 
  12. Evans, Hugh: Global Poverty Project Annual Review 2011. Global Poverty Project. [2012. augusztus 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 24.)
  13. Global Poverty Project: What we've achieved. Global Poverty Project. [2013. október 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 24.)
  14. Closing the gap on polio. Girl with a Satchel. [2015. szeptember 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. október 24.)
  15. $50m pledge to stamp out polio”, The Age , 2011. október 29. (Hozzáférés: 2012. október 24.) 
  16. Smith, Steve. „Extreme-poverty warrior Hugh Evans brings the rock to Central Park”, Time Out, New York , 2012. szeptember 27.. [2013. június 6-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2012. október 24.) 
  17. Neil Young, Foo Fighters Concert Nets $1.3 Billion in Pledges”, Rolling Stone , 2012. október 9. (Hozzáférés: 2012. október 24.) 
  18. http://www.cbsnews.com/8301-207_162-57523026/thousands-attend-nyc-concert-highlighting-poverty/
  19. Huge Global citizens Announcement!”, 2015. augusztus 13. (Hozzáférés: 2015. augusztus 13.) 
  20. Stephen Colbert, Hugh Jackman to Host 2015 Global Citizen Festival”, 2015. augusztus 13. (Hozzáférés: 2015. augusztus 13.) 

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]