Glacialisaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Glacialisaurus
Evolúciós időszak: kora jura
kora jura
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Család: ?Massospondylidae
Nem: Glacialisaurus
Smith & Pol, 2007
Fajok
  • G. hammeri Smith & Pol, 2007 (típus)
Hivatkozások
Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Glacialisaurus témájú kategóriát.

A Glacialisaurus a korai sauropodomorpha dinoszauruszok egyik neme, amely a kora jura korban élt az antarktiszi Hanson-formáció területén. Az egyetlen fosszilizálódott hátsó láb és lábfej alapján ismert típusfaj, a G. hammeri első leírását Nathan Smith és Diego Pol készítette el 2007-ben.[1] A Glacialisaurus kapcsolatait vizsgáló filogenetikus elemzés alapján Smith és Pol úgy találta, hogy az állat, a Saturnaliánál és a Plateosaurusnál fejlettebb, nem eusauropoda sauropodomorpha volt. A lábfej jellemzői a (kora jura kori Kínából ismert) Lufengosauruséhoz hasonlók, és a filogenetikus tanulmány is arra utal, hogy a Lufengosaurus a Glacialisaurus rokona lehet. A Glacialisaurus felfedezése fontos a sauropoda dinoszauruszok korai elterjedésének tanulmányozása szempontjából. E kezdetleges sauropodomorpha jelenléte a (valódi sauropodáknak tulajdonított maradványokat is tartalmazó) Hanson-formációban azt jelzi, hogy e fejlődési vonal kezdetleges és fejlett tagjai a kora jura korban egymás mellett éltek.

A Glacialisaurus neve a latin glacialis 'jeges', 'fagyott' szóból származik, a fosszília lelőhelyére, a Transzantarktiszi-hegység középső részén levő Beardmore-gleccserre utalva.[2] A típusfajt, a G. hammerit az őslénytannal és az Antarktisz vizsgálatával egyaránt sokat foglalkozó Dr. William R. Hammer, az Illinois állambeli Augustana College kutatójának tiszteletére nevezték el.[1]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Smith, Nathan D., and Pol, Diego (2007). „Anatomy of a basal sauropodomorph dinosaur from the Early Jurassic Hanson Formation of Antarctica” (pdf). Acta Palaeontologica Polonica 52 (4), 657–674. o. (Hozzáférés: 2010. november 3.)  
  2. A big find. Scientists describe previously undiscovered dinosaur that lived 190 million years ago. The Antarctic Sun, 2007. december 20. (Hozzáférés: 2010. november 3.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Glacialisaurus című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]