Gjirokastra megye

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gjirokastra kerület szócikkből átirányítva)
Gjirokastra megye
Közigazgatás
Ország Albánia
SzékhelyGjirokastra
Népesség
Teljes népesség72 176 fő[1]
Földrajzi adatok
Tszf. magasság762 m
Terület2884 km²
IdőzónaUTC+01:00
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 40° 10′, k. h. 20° 10′Koordináták: é. sz. 40° 10′, k. h. 20° 10′
A Wikimédia Commons tartalmaz Gjirokastra megye témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gjirokastra megye (albánul: Qarku i Gjirokastrës) Albánia tizenkét megyéjének egyike. A Gjirokastra, Përmet és Tepelena kerületekből álló közigazgatási egység székhelye Gjirokastra.

Gjirokastra kerület (Rrethi i Gjirokastrës)[szerkesztés]

A kerület népessége 56 000 fő (2004, becslés), területe 1137 km², székhelye, gazdasági és kulturális központja a UNESCO világörökségi helyszíne, Gjirokastra. Egyéb városa Libohova. Hegyvidéki terület, amelyet a Drino folyó észak–déli irányú völgye szel át. A nagy történeti múltra visszatekintő, folyó menti települések mellett a kerület magasabban fekvő részei alig-alig lakottak. A délkeleten Görögországgal határos kerületet nagyszámú görög nemzetiség lakja, a népesség közel 50%-a ortodox vallású (hivatalos görög álláspont szerint mindannyian görögök). Mezőgazdasága és ipara nem jelentős. Az országhatár közelében, Glina falunál található az ország legbővízűbb ásványvízforrása és egy palackozóüzem.

Përmet kerület (Rrethi i Përmetit)[szerkesztés]

A kerület népessége 26 000 fő (2004, becslés), területe 929 km², székhelye Përmet. Egyéb városa Këlcyra. Az ország délkeleti, magashegyvidéki területén fekszik, a Vjosa forrásvidékénél. Nagyszámú görög és aromun nemzetiség lakja, emellett a lakosság felekezeti összetétele is tarka képet mutat: muszlimok, ortodoxok és Albániában egyedülálló módon protestánsok is lakják. Hagyományos bor- és rakitermelő körzet, de jelentős a Përmet környéki virágkertészet is.

Tepelena kerület (Rrethi i Tepelenës)[szerkesztés]

A kerület népessége 32 000 fő (2004, becslés), területe 817 km², székhelye Tepelena. Egyéb városa Memaliaj. Bozótos hegyvidéken, a Vjosa völgye és a Drino alsó folyása mentén terül el, legmagasabb pontja a 2122 méter magas Këndrevica. Karsztvidék sok barlanggal, cseppkőformációval és számos karsztforrással. Mezőgazdasága és ipara nem jelentős, a kerületben korábban működött bányák és Memaliaj gyárüzemei bezártak.

Gjirokastra megye
1 – Gjirokastra kerület
2 – Përmet kerület
3 – Tepelena kerület
  1. GeoNames (angol nyelven), 2005