Gigantoraptor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gigantoraptor
Evolúciós időszak: késő kréta, 70 Ma
A Gigantoraptor rekonstrukciója
A Gigantoraptor rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Theropoda
Öregcsalád: Caenagnathoidea
Család: Oviraptoridae?
Nem: Gigantoraptor
Xu et al., 2007
Fajok
  • G. erlianensis Xu et al., 2007 (típus)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Gigantoraptor témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Gigantoraptor témájú kategóriát.

A Gigantoraptor az oviraptorosaurus dinoszauruszok egyik óriásméretű neme, amely a késő kréta korban, mintegy 70 millió évvel ezelőtt élt. A belső-mongóliai Iren Dabasu-formációban, az Erenhot-medencében fedezték fel, 2005-ben.[1] Hszü és szerzőtársai úgy találták, hogy az Oviraptorral közös őssel rendelkezett és egy családba tartozott, de a Gigantoraptor sokkal nagyobb volt, körülbelül 35-ször akkora, mint közeli rokona a Caudipteryx.[2] 8 méteres hosszával és körülbelül 2 tonnás tömegével közel háromszor hosszabb és sokkal nehezebb volt, mint az addig ismert legnagyobb oviraptorosaurus, a Citipati.[3] 2010-ben a Gigantoraptor rokoni kapcsolatain végzett második elemzés úgy találta, hogy inkább caenagnathida volt, mint oviraptorida.[4]

Anatómia[szerkesztés]

A Gigantoraptor rekonstruált csontváza
A Gigantoraptor erlianensis és az ember méretének összehasonlítása

A Gigantoraptor anatómiájához oviraptorosaurus diagnosztikus jellemzők tartoznak. Ezek mellett azonban a maniraptora dinoszauruszok több tulajdonságával is rendelkezett.

Tollakra vonatkozó közvetlen bizonyíték nem őrződött meg a csontvázzal együtt, de Hszü és kollégái (2007-ben) valószínűsítették, hogy a Gigantoraptornak tollai voltak. Megemlítették, hogy a Gigantoraptor az Oviraptorosauria csoport tagja volt, melybe olyan tollas nemek tartoznak, mint a Caudipteryx és a Protarchaeopteryx. A szerzők azt állították, hogy a Gigantoraptor 300-szor nehezebb volt, mint ezek a nemek, és hogy az igen nagy állatok hőszabályzása sokkal inkább a tömegtől függött, így elveszítették a kisebb rokonaiknál megtalálható szigetelő testtakarót. Végül a szerzők kijelentették, hogy Gigantoraptornál valószínűleg legalább a kar tollai megmaradtak, mivel elsődleges feladatuk nem kapcsolódott a testhő szabályozásához.[1]

Az állat táplálkozása rejtély. Azonban egyes oviraptorosaurusokat, például a Caudipteryxet és az Incisivosaurust többnyire növényevőnek tartják, a Gigantoraptor láb arányai gyors mozgást tettek lehetővé (mozgékonyabb lehetett, mint a hatalmas Tyrannosaurus), a nagy karmok pedig olyan jellegzetesség, ami rendszerint nem található meg az ilyen méretű növényevőknél.

Az egyetlen ismert fosszília (az LN V0011 katalógusszámú lelet) egyetlen példány széttagolt maradványaiból áll. A példány előrehaladott elcsontosodása és a sípcsont növekedési gyűrűi azt jelzik, hogy a pusztulása idején valószínűleg 11 éves volt. Úgy tűnik, hogy a felnőttkor kezdetét 7 évesen érte el, és ezután valószínűleg sokkal nagyobbra nőtt. Ez olyan növekedési arányt jelez, ami gyorsabb a legtöbb theropodáénál.[1]

A holotípus fosszília felfedezését filmen is dokumentálták: Hszü Hszing egy japán dokumentumfilmben mutatja be egy sauropoda felfedezését. Mikor megtisztítja a csontot, rájön, hogy az nem egy sauropodától, hanem egy azonosítatlan, Albertosaurus méretű theropodától származik. A forgatást ezután leállították, hogy biztonságba helyezzék a leletet.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Xu, X., Tan, Q., Wang, J., Zhao, X., and Tan, L. (2007). „A gigantic bird-like dinosaur from the Late Cretaceous of China”. Nature 447 (7146), 844-847. o.  
  2. Remains of giant bird-like dinosaur unveiled”, CBC News, Canadian Broadcasting Corporation, 2007. június 13. (Hozzáférés: 2010. december 23.) 
  3. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 153
  4. Longrich, NR, Currie PJ, Zhi-Ming, D (2010). „A new oviraptorid (Dinosauria: Theropoda) from the Upper Cretaceous of Bayan Mandahu, Inner Mongolia”. Palaeontology 53 (5), 945–960. o. DOI:10.1111/j.1475-4983.2010.00968.x. (Hozzáférés: 2010. december 23.)  

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Gigantoraptor című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]