Gerry & The Pacemakers

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Gerry & The Pacemakers
Információk
Alapítva1959
Műfajbeatzene
Kiadó
A Gerry & The Pacemakers weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gerry & The Pacemakers témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Gerry and The Pacemakers az 1960-as években az egyik legismertebb angol rock and roll- és beategyüttes volt. Akárcsak a Beatles, Liverpoolban alakult meg és menedzsere szintén Brian Epstein volt.

Története[szerkesztés]

Gerry Marsden alapította az együttest az 1950-es évek végén fivérével, Freddel, valamint Les Chadwick-kel és Arthur Mack-kel. Egy időben a Beatles vetélytársának számítottak, hasonló helyeken is léptek fel Liverpoolban, Hamburgban, Nyugat-Németországban. 1961 táján a zongoránál Mack-et Les Maguire váltotta fel. Az együttes nagy sikere volt a You’ll Never Walk Alone című dal (a Liverpool FC "himnusza"), amely 1963 októberében 4 héten keresztül vezette az Egyesült Királyság slágerlistáját. Az együttes 1966-ban oszlott fel.

Gerry Marsden 2021. január 3-án elhunyt.[1]

Tagjai[szerkesztés]

A tagok utóélete ("Post-Pacemakers")[szerkesztés]

Az együttes feloszlása után Gerry Marsden tévés személyiségként folytatta pályafutását. Az új Pacemakers-szel kétszer annyi felvételt készített, mint az 1960-as években. Az 1980-as években a The Crowd tagjaként ismét a listák élére került, akárcsak 1989ben Paul McCartneyval, a The Christians-szel és Holly Johnsonnal. Feldolgozta két korábbi sikerdalát a bradfordi és a hillsborough-i labdarúgó tömegkatasztrófák áldozatai családjainak megsegítése érdekében.

2001-ben a 20 évvel korábban meggyilkolt John Lennon emlékére adta ki "Much Missed Man" című dalát.

Freddie Marsden a British Telecomnál dolgozott. Dobfelszerelését egy garázsban tárolta és többé hozzá sem nyúlt. 2006. december 9-én hunyt el Southportban, 66 éves korában.

Les Maguire a haditengerészetnél (Royal Navy) folytatta pályafutását. Les Chadwick Ausztráliába költözött és sikeres munkaközvetítő ügynökséget alapított Jo Siopis-szal, akivel Ausztráliában házasodott össze. Siopis a Gerry & The Pacemakers debütáló albumán (How Do You Like It?) is részt vett, valamint a The Simon Sisters Cuddlebug című második albumán. Chadwick és Siopis rossz hírbe keveredett, amikor Siopis nem ítélte el a botrányt kavaró Push the Limit című valóságshow-t, amelyben Siopis leánytestvére is szerepelt.

Diszkográfia[szerkesztés]

Egyesült Királyságbeli kislemezek[szerkesztés]

Egyesült királyságbeli albumok[szerkesztés]

USA-beli kislemezek[szerkesztés]

In U.S., a different series of Gerry and The Pacemakers' singles was issued, as their Laurie Records label created more albums, and at least two singles which were never issued in Anglia. This was a standard practice at the time. It also happened with The Beatles and the Dave Clark 5. Peak chart positions are from the Billboard Hot 100.

  • 1964 "Don't Let the Sun Catch You Crying" #4
  • 1964 "How Do You Do It?" #6
  • 1964 "I Like It" #17
  • 1965 "I'll Be There" #14
  • 1965 "Ferry Cross the Mersey" #6
  • 1965 "It's Gonna Be Alright" #23
  • 1966 "Girl on a Swing" #28

USA-beli albumok[szerkesztés]

  • Don't Let The Sun Catch You Crying (1964. július) #29
  • Gerry & The Pacemakers' Second Album (1964. november) Did Not Chart
  • Ferry Cross the Mersey [soundtrack] (1965. február) #12
  • I'll Be There! (1965. február) Did Not Chart
  • Gerry and The Pacemakers Greatest Hits (1965. május) #103
  • Girl on a Swing (1966. december) Did Not Chart

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]