Georgij Tyimofejevics Beregovoj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Georgij Tyimofejevics Beregovoj
Született
1921. április 15.
Elhunyt
1995. június 30. (74 évesen)
Moszkva
Foglalkozása pilóta
űrhajós
politikus
Iskolái Gagarin Légiakadémia
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Georgij Tyimofejevics Beregovoj témájú médiaállományokat.
Beregovoj egy szovjet postabélyegen

Georgij Tyimofejevics Beregovoj (oroszul: Георгий Тимофеевич Береговой) (Ukrajna, Fedorivka, 1921. április 15.Moszkva, 1995. június 30.) szovjet űrhajós, tábornok, a fizikai tudományok kandidátusa.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1941-ben végzett a katonai főiskolán, majd csapatrepülőként végigharcolta a Nagy Honvédő Háborút. Részt vett a magyarországi felszabadító hadműveletekben. Az 5. légi hadsereg kötelékében egy IL–2-es csatarepülő századot vezetett. 185 harci bevetésen vett részt. 1948 és 1964 között berepülő pilótaként közel hatvan repülőtípust tesztelt. 1956-ban diplomázott a repülőmérnöki akadémián. 1964. január 25-től kapott űrhajóskiképzést. 3 napot, 22 órát és 50 percet töltött a világűrben. 1982. február 25-én köszönt el az űrhajósoktól.

Űrrepülés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tartalékok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kitüntetései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kétszer kapta meg a Szovjetunió Hőse kitüntetést, és kétszer kapta meg a Lenin-rendet. Több magas állami kitüntetés tulajdonosa. A Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központ parancsnoka, a Szovjetunió Legfelső Tanácsának tagja, a Szovjet-Magyar Baráti Társaság alelnöke volt. A Nemzetközi Repülésügyi Szövetség (FAI) 62. ülésén Helsinkiben Urho Kekkonen finn elnök Jurij Gagarin Aranyéremmel tüntette ki. Moszkvában szobrot emeltek tiszteletére.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]