Georgij Tyimofejevics Beregovoj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Georgij Tyimofejevics Beregovoj
Született
1921. április 15.
Elhunyt
1995. június 30. (74 évesen)
Moszkva
Foglalkozása pilóta
űrhajós
politikus
Iskolái Gagarin Légiakadémia
Beregovoj egy szovjet postabélyegen

Georgij Tyimofejevics Beregovoj (oroszul Георгий Тимофеевич Береговой) (Ukrajna, Fedorivka, 1921. április 15.Moszkva, 1995. június 30.) szovjet űrhajós, tábornok, a fizikai tudományok kandidátusa.

Életpálya[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1941-ben végzett a katonai főiskolán, majd csapatrepülőként végigharcolta a Nagy Honvédő Háborút. Részt vett a magyarországi felszabadító hadműveletekben. Az 5. légi hadsereg kötelékében egy IL–2-es csatarepülő századot vezetett. 185 harci bevetésen vett részt. 1948 és 1964 között berepülő pilótaként közel hatvan repülőtípust tesztelt. 1956-ban diplomázott a repülőmérnöki akadémián. 1964. január 25-től kapott űrhajóskiképzést. 3 napot, 22 órát és 50 percet töltött a világűrben. 1982. február 25-én köszönt el az űrhajósoktól.

Űrrepülés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Tartalékok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kitüntetései[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kétszer kapta meg a Szovjetunió Hőse kitüntetést, és kétszer kapta meg a Lenin-rendet. Több magas állami kitüntetés tulajdonosa. A Jurij Gagarin Űrhajós Kiképző Központ parancsnoka, a Szovjetunió Legfelső Tanácsának tagja, a Szovjet-Magyar Baráti Társaság alelnöke volt. A Nemzetközi Repülésügyi Szövetség (FAI) 62. ülésén Helsinkiben Urho Kekkonen finn elnök Jurij Gagarin Aranyéremmel tüntette ki. Moszkvában szobrot emeltek tiszteletére.

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Külső hivatkozások[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]