Georges Lacombe (festő)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Georges Lacombe

Született1868. június 18.
Versailles
Meghalt1916. június 29. (48 évesen)
Alençon
Alkotott18901916
Nemzetiségefrancia francia
Stílusaszimbolista
divizionista
A Wikimédia Commons tartalmaz Georges Lacombe témájú médiaállományokat.

Georges Lacombe (Versailles, 1868. június 18.Alençon, 1916. június 29.) francia festő és szobrász. Őt tartják szimbolizmus egyik atyjának és tagja volt a Nabis művész csoportnak.

Életútja és munkássága[szerkesztés]

Lacombe jómódban élő művészcsaládban született, édesanyja, Laure kiemelkedő festőművész volt. Lacombe tanulmányokat Párizsban, a Julian Akadémián folytatott, tanítómesterei az impresszionisták voltak, Alfred Philippe Roll és Henri Gervex.

1892-ben csatlakozott Lacombe a fiatal képzőművészek Nabis mozgalmához, melyhez neoimpresszionisták, azaz pointillisták tartoztak, Émile Bernard, Paul Sérusier. A Nabis csoport legtöbb tagja, köztük Lacombe is, az 1890-es években a nyarakat Bretagne-ban töltötte. Lacombe számára is az egyik legkedvesebb hely Camaret-sur-Mer, ahol szimbolista stílusban festett, pointillista technikákat is alkalmazva. 1893-ban Lacombe megismerkedett Paul Gauguinnel, aki nagy hatással volt rá.

Lacombe kitűnt nemcsak a festészetben, hanem a fafaragásban is, számos szimbolikus faszobrot alkotott, ő lett a Nabi-k szobrásza, ahogyan barátai nevezték.

Lacombe 1916-ban, 48 éves korában halt meg tuberkulózisban, legtöbb munkáját a párizsi Musée d’Orsay őrzi. Őriz tőle jeles munkákat a Musée des Beaux-Arts de Rennes is.

Képek (válogatás)[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]