George Wassouf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
George Wassouf
Életrajzi adatok
Született1961december 23. (62 éves)
Kaufroun, Szíria
Származásszír
Pályafutás
Műfajokarab zene
Aktív évek1971-től
Hangszerénekhang
Tevékenység
KiadókRotana Music Group

George Wassouf weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz George Wassouf témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

George Wassouf (arabul: جورج وسوف ) (Kaufroun, 1961. december 23. –) szíriai énekes. Több mint 30 album fűződik a nevéhez. Gyermekkorában Libanonba költözött családjával, ahol állampolgárságot szerzett, és ahol fölfedezték énektehetségét, csodagyermek hírében állt.

Életrajz[szerkesztés]

George Wassouf gyermekkorában, 10 éves kortól kezdte pályáját Szíriában, Kafroun-ban, ahol mindenféle rendezvényeken énekelt, majd ez után Libanonban növekedett meg rövid idő alatt a népszerűsége. 16 évesen elnyeri a ""Sultan El-Tarab" "The Sultan of Music" címet "el-Hawa Sultan" című klasszikus dalával. Ettől az időtől kezdve közönsége, rajongótábora szinte az egyetlen, az "El-tarab" titulusra, elnevezésre méltó művésznek, előadónak tartja az egész arab világban különlegesen tiszta hangja, hangtónusa miatt, hangját varázslatosnak tartják, előadói tehetsége és munkája, előadói stílusa katartikus élményt nyújt a hallgató számára. Autentikus arab ének-, és zenei kultúra ötvöződik természetes, speciális, egyéni stílusú előadóművészetében.

Híres és korábbi dalai, nagy slágerei, amelyeknek nagy népszerűségét köszönheti:

"Hawa Sultan", "Rohi ya Nesmah", "Helif el-Amar", and "Law Naweit".

George Wassouf varázslatos hangjának és őstehetségének korai felfedezője "George Al-Khouri".

George Wassouf nős, 21 éves korában kötött házasságot a Sierra Leone-i Shalimar-ral, három gyermekük van:"Hatem", és "George" (junior), idősebb fiuk "Wadee".

Igazi karrierje és nagy népszerűsége a libanoni híres "Studio El Fan" című TV-műsorral indult 1980-tól, amikor 16 éves volt. (Már ekkor viselte a "Sultan of Tarab" címet). "Hilef il Amar" című dala az egész arab világban híressé és elismertté is tette, népszerűsége innentől kezdve dinamikusan, gyorsan ível fölfelé.

Különleges előadói stílusát, művészetét több fiatalabb énekes is utánozni, másolni próbálja, úgy mint:"George al-Rassi" és "Wael Jassar".

George Wassouf világsztár, igazi kuriózum, aki rendhagyó módon, igen rövid idő alatt érte el nagy hírnevét és elismertségét. Természetesen George Wassouf nem csak az arab világ énekes szultánja, annak egyik legjobb és legnagyobb énekes előadója, nagy sztárja, de az USA-ban is ismert, akár csak Európában.

Annak ellenére, hogy nem igazán szerette a filmforgatást, egyéni, nagy előadói tehetsége megmutatkozik a videó klipekben is.

Diszkográfia[szerkesztés]

A "Sultan El-Tarab" (A tarab szultánja) George Wassouf hivatalos albumai:

Videográfia[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap