George Maciunas

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
George Maciunas
Született1931. november 8.[1][2][3][4][5]
Kaunas[6][7]
Elhunyt1978. május 9. (46 évesen)[1][2][3][4][8]
Boston[9]
Állampolgársága
SzüleiAleksandras Mačiūnas
Foglalkozása
Halál oka
SírhelyeNew York

A Wikimédia Commons tartalmaz George Maciunas témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
George Maucinas.

George Maciunas (Litvánia, Kaunas, 1931. november 8.Boston, 1978. május 9.) litván művész, a fluxus mozgalom elnevezője, szervezője.

Fluxus szervezője[szerkesztés]

Mauciunas nagy energiákat mozgatott meg a fluxus szervezésének és terjesztésének érdekében: támogatókat szerzett munkájához, hirdette tevékenységét, árulta ötleteit és tárgyait. Szorgalmas levélíró volt, akinek a közleményei, listái, manifesztumai és diagramjai a Fluxus alakulásába felbecsülhetetlen értékű betekintést kínálnak Maciunasnak. Egy La Monte Youngnak írott 1962-es levele például nemcsak levetített néhány wiesbadeni eseményt (Young kottáját úgy írta le, mint „vonalművet”, amit Nam June Paik megszokott improvizatív módján adott elő), hanem betekintést ad az est hangulatába is.

Építészeti és zenei tanulmányokat folytatott. Az 1950-es évek végén határozta el, hogy hasonló gondolkodású művészek összefogására adja a fejét. Ebből alakult ki New York-i művészeti köre. Alkalmazott grafikával tartotta fel magát. Egész keresetét a mozgalom fenntartására költötte. A fluxus lényegét ő is úgy határozta meg, hogy lényege az áramlás, a meghatározatlanság, a lezáratlanság. Ami fontos az ő teoretikus tevékenységében az, hogy rengeteg diagramot készített. Ezek szövevényes hálók (nem következetesek). Kiállítási tárgyai általában hétköznapi dolgok, elhelyezve ilyen-olyan módon.

  • Fluxus betörő készlet: Átlátszó tetejű műanyagdoboz, benne kilenc kulcs található. Kettő ezekből törött.
  • Fluxus posta: Bélyegsorozat, melyben a növekvő értékeket egyre dúsabb szőrzetű (és korosabb) férfiak portréi díszítik.

Európa[szerkesztés]

Maciunas elhagyta az Amerikai Egyesült Államokat és 1961 őszén Európába utazott, első néhány hónapjában Maciunas sok olyan művész munkájával találkozhatott, akik az amerikaiakhoz hasonló ötleteket és kifejezési formákat próbálgattak. A Nyugat-Németországban élő zenész-performeren (később videoművész), Nam June Paik-on keresztül Maciunas számos jelentős európai zenésszel és képzőművésszel ismerkedett meg, olyanokkal, mint Karlheinz Stockhausen, Mary Bauermeister, Karl Erik Welin, Wolf Vostell, Jean-Pierre Wilhelm, valamint az amerikai Emmett Williams és Benjamin Patterson.

Performansz[szerkesztés]

1962 júniusában Maciunas két fontos nyugat-németországi proto-Fluxus-performanszban vett részt.

További információk[szerkesztés]

  • Maciunas Learning machines. A művészettörténettől a Fluxus-kronológiáig. Astrit Schmidt-Burkhardt tanulmánya; ford. Aknai Katalin, Bubryák Orsolya; MTA Művészettörténeti Kutatóintézet, Bp., 2006
  • Rakd sorba a gyöngyöket... A Fluxus-jelenség; szerk., jegyz. Koppány Márton, Boldog Gyöngyi, Koppány Márton; Kalligram, Pozsony, 1994 (Kagyló könyvek)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 29.)
  2. a b Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  3. a b George Maciunas (holland nyelven)
  4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 15.)
  7. george-maciunas, https://zkm.de/en/person/george-maciunas, 2022. június 30.
  8. Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  9. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)
  10. Museum of Modern Art online collection (angol nyelven). (Hozzáférés: 2019. december 4.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]