Gajá

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Gaya szócikkből átirányítva)
Gajá (गया Gaya)
Visnupád-templom
Visnupád-templom
Közigazgatás
Ország India
ÁllamBihár
Irányítószám823001
Körzethívószám631
Népesség
Teljes népesség474 093 fő (2011)
Tszf. magasság111 m
Terület90,17 km²
Elhelyezkedése
Térkép
é. sz. 24° 45′, k. h. 85° 01′Koordináták: é. sz. 24° 45′, k. h. 85° 01′
Gajá weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Gajá témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Gajá (hindi nyelven: गया, angolul: Gaya) város India északkeleti részén, Bihár szövetségi államban. Lakossága 463 ezer fő volt 2011-ben.[1] Hindu, buddhista és dzsaina zarándokhely.

A város mellett nyugatra van a Bramandzsuni-domb, amire 1000 lépcsőfok vezet fel. A dombtetőn templom áll és innen áttekinthető a város és környéke.

A Gajá környéki helyek; Radzsgir, Nálanda, Vészáli, Pataliputra az ősi India tudásközpontjai voltak.

Vallás[szerkesztés]

Hinduizmus[szerkesztés]

A város a Phálgu folyó partján épült és a hinduk számára Varanasi és Allahabad mellett a 3. legszentebb hely a halotti rítusokkal kapcsolatban. A hagyomány szerint Visnu itt ruházta fel Gaját azzal a hatalommal, hogy megtisztítsa az embereket a bűntől. Tódulnak ide a hívők, hogy a szertartások elvégzésével megszabadítsák halottaikat a bűnök terhétől. A folyóban elvégzik a szent fürdőzést, és pinda-áldozatokat és szertartási rizses süteményeket hagynak a part menti ghátokon, mielőtt belépnének a Visnupád-templomba. Ide a nem hívők nem léphetnek be. A templomot az indóri maháráni építtette 1787-ben.

Buddhizmus[szerkesztés]

Gautama Buddha a közeli Bodh-Gajában érte el a megvilágosodást.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Gaya (India) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]