Gaspard de Prony

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Prony

báró Gaspard Clair François Marie Riche de Prony (Chamelet, 1755. július 22.Asnières-sur-Seine, 1839. július 29.), francia mérnök, fizikus, matematikus. A Prony-fék (forgó gépek forgatónyomatékának ill. teljesítményének mérésére szolgáló eszköz) feltalálója. Az École polytechnique-on mechanikát tanított, majd az École des Ponts et Chausséesnek igazgatója volt.

Élete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A mérnöki pályát választotta, melyen nagy szorgalommal és ügyességgel dolgozott. Később a kataszter igazgatója lett, majd az École polytechnique-on mechanikát tanított. Ezután ugyanezen intézetben examinátor, majd az École des Ponts et Chausséesnek az igazgatója lett. 1828-ban a bárói, 1835-ben pedig a pairi méltóságot nyerte el.

A francia nemzeti konvent (1789) elrendelte Prony számára olyan táblázatok készítését, amelyekben a számok logaritmusa 19, a trigonometrikus függvények logaritmusa 14 jegy pontossággal szerepel. Mivel ez a feladat rengeteg számítási műveletet igényelt Prony néhány matematikust kért föl a számítási projekt beindításához, majd az egyszerűbb számításokat 80 - 100 éppen állástalan önkéntes számolónak adta ki. A manufaktúra – páratlan a maga nemében – jól szervezett információtermelő üzemként működött az Adam Smith által leírt munkamegosztásra épülő tömegtermelési modell alapján. A munkával 1801-ben készültek el, de az eredmények kinyomtatására nem volt elegendő pénz.

Egyike azon 72 tudósnak, akiknek neve szerepel az Eiffel-torony oldalán.

Munkái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nevezetes még Prony-nak a zeneelmélet terére eső működése is: Instruction élémentaire sur les moyens de calculer les intervalles musicaux c. munkája említendő.

Hidraulikus munkái[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Mémoire sur le jaugeage des eaux courantes (Páris, 1802)
  • Recherches physico-matématiques sur la théorie des eaux courantes (u. o. 1804.)

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]