Garry’s Mod

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Garry's Mod szócikkből átirányítva)
Garry’s Mod
FejlesztőTeam Garry
KiadóValve Corporation
ForgalmazóValve Corporation
TervezőGarry Newman
MotorSource Engine
PlatformokMicrosoft Windows
Kiadási dátumeredeti megjelenés:
2005. december
Steam megjelenés:
2006. november 29.
Verzió10.72
Legfrissebb kiadás
Stabil2023.06.28 (2023. június 28.)[1]
MűfajSandbox
Játékmódokegyjátékos, többjátékos
AdathordozóSteam
Rendszerkövetelmény
Rendszer-
követelmény
1.7 GHz processzor, 512 MB RAM, DirectX 8 kompatiblis videókártya (a DirectX 7 is támogatott, de rengeteg grafika hibásan jelenik meg), Windows 2000/XP/Vista, internetkapcsolat, Source játékmotort tartalmazó videójáték, a 9-es és korábbi verziókhoz Source SDK
A Garry’s Mod weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Garry’s Mod témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Garry’s Mod (röviden GMod) eredetileg a Half-Life 2 nevű videójátékhoz készült freeware játékmódosítás volt, amely mára a Half-life és más játékok Source játékmotorát használó, kereskedelmi (nem ingyenes) több célú, felhasználói szinten is továbbfejleszthető (szkriptelhető) alkalmazássá nőtt. Lényeges tulajdonsága, hogy sandbox stílusú, azaz lehetővé teszi, hogy a játékosok szabadon mozoghassanak az elérhető terepen és kedvük szerint manipulálhassák a környezetükben lévő dolgokat.[2][3] A Gmodot egy amatőr C++ programozó, Garry Newman hozta létre 2004-ben[4]

Kezdetben csupán egy nagyon szerény Half-Life 2 modifikáció volt, arra nyújtott lehetőséget, hogy a játékosok egy egyszerű kötéllel bármit összekössenek a játékokban, továbbá a pisztolyból a manhack nevű robotot lehetett kilőni.[5] Azóta a játék rengeteget fejlődött, és mára már az egyik legtöbb felhasználói tartalommal rendelkező sandbox játék. A tizedik verzió óta már nem ingyenes a program, a Steam rendszeren keresztül vásárolható meg. Boltban nem kapható és a fejlesztők szerint valószínűleg nem is lesz sosem az.[6] A játék futtatásához egy Source Engine alapú játék megléte is szükséges,[7] mint pl. a Half-Life 2 vagy a Team Fortress 2.

A Gmod köré idővel egész szubkultúra fejlődött, ma már nemcsak játékra (multiplayeres öldöklés) használják, hanem animációs videók, filmek, machinimák, 3D modellek stb. készítésének is népszerű eszköze.[8]

Játékmenet[szerkesztés]

A Garry’s Mod segítségével a játékosok jó néhány Source motorral rendelkező játékból (ami telepítve van a felhasználó számítógépén) előhozhatják a modelleket és effekteket, és azokkal kedvük szerint létrehozhatnak bármit. A program két fő eszköz használatára épül. Az egyik a Physics Gun (vagy Physgun), amivel bármilyen objektumot szabadon lehet mozgatni a levegőben, illetve azokat forgatni vagy egyszerűen egy helyben megfagyasztani. A másik eszköz a Tool Gun ("Eszközpisztoly"), amivel a játékos különböző akciókat hajthat végre a tárgyakon, így pl. összeforraszthatja őket, köteleket köthet közéjük, de lehetséges különböző lámpákat és kerekeket is a tárgyakra rakni. Legalább száz ilyen akció létezik alapból a játékban, de a felhasználók egyedi megoldásokat is programozhatnak.[9]

Mivel a játéknak nincsen kijelölt célja, így a játékosoknak maguknak kell eldönteni, hogy mit csináljanak. Három főbb cselekvési típus terjedt el:

  • Építkezés – A játékosok szinte bármit megépíthetnek a játékban, így pl. autót, házat, rakétát, vagy űrállomást is létrehozhatnak.[10]
  • „Pózolás” – Ennek során a játékosok a különböző karaktermodelleket bizonyos pózokban helyezik el. Az elkészült beállításokat gyakran lefotózzák, képregényt vagy videót készítenek belőlük és az interneten megosztják egymással.
  • Harc – ez folyhat a Source motoros játékokból beimportálható intelligens ellenfelek (NPC) ellen, vagy a játékosok között is, esetleg vállvetve az előbbiek ellen.

Felhasználói tartalom[szerkesztés]

A játék legnagyobb előnye, és aminek valószínűleg köszönheti, hogy sosem válik unalmassá, az az, hogy a játékosoknak lehetőségük van különböző tartalmakat létrehozni a játékhoz, és ezeket egyszerű formában megosztani másokkal. A programba be van építve a Lua programozási nyelv, ennek segítségével a felhasználók teljesen egyéni dolgokat hozhatnak létre, úgy mint saját fegyvert, vagy akár egy egészen új játékmódot. A játékosok a játékszerverekre való csatlakozáskor automatikusan letölthetik az egyedi alkotásokat, ha azt a szerver megkívánja.

Az egyéni tartalmakat az alábbi kategóriákba lehet sorolni:

  • Pálya[11] – A pálya az a terület, ahol a játékosok mozognak, cselekednek. Egyéni pályákat a Source SDK-ban készíthetnek a játékosok. Érdekesség, hogy elterjedtek a kifejezetten az építésre szánt, illetve az egyéni játékmódokhoz tartozó pályák.
  • Modell – Alapvetően csak a támogatott játékokból érhetőek el a modellek, de a felhasználók készíthetnek egyedi modelleket is. Ezt többféle modellező programmal is végrehajthatják, bár elkészülte után át kell konvertálni az eredményt az Source motor modellformátumába, az MDL-be.
  • Szkriptelt fegyver – A szkriptelt fegyver (angolul scripted weapon, röviden SWEP) egy Lua nyelven írt fegyver. A beépített opcióknak hála lehetőség van szinte mindent meghatározni a fegyverrel kapcsolatban: a fegyver modelljét, a lövedék típusát, a tár nagyságát, az egyszerre kilőtt lövedékek számát, a hangokat, stb. A fegyver típusának is csak az alkotó képzelete szab határt, így tehát közelharci, távolsági, de még távolról irányított robbanóeszközöket is lehet készíteni.
  • Szkriptelt eszköz – A szkriptelt eszköz (angolul scripted tool, röviden STOOL) egy Lua nyelven írt eszköz. Ezen kiegészítők lényege ugyanaz, mint a kezdetben elérhetőké, a különböző tárgyakon lehet bizonyos akciókat végrehajtani.
  • Játékmód[12] – A fentiek egyesítésének eredményeként jön létre a teljesen egyéni játékmód. A játék menetét szintén a Lua nyelv segítségével lehet megírni. Itt is nagyfokú szabadsággal rendelkezik az alkotó, így lehetőség van rá, hogy akár teljesen más számítógépes játékokat is el lehessen készíteni a Garry’s Modon belül.

Források[szerkesztés]

  1. June 2023 Update (angol nyelven). (Hozzáférés: 2023. november 15.)
  2. Garrys Mod. ModDB. [2008. június 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. június 16.)
  3. Garry's Mod Official Website - Parents
  4. Urbandictionary.com.
  5. GMod Archiv – GMod.de Wiki[halott link]
  6. Garry's Mod Official Website - Frequently Asked Questions
  7. Garry's Mod on Steam
  8. Gmod Wiki
  9. GMod Wiki - Tools. [2009. szeptember 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 11.)
  10. GMod Wiki - Contraptions. [2010. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 11.)
  11. GMod Wiki - Mapping. [2010. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 11.)
  12. GMod Wiki - Gamemodes Home. [2010. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. december 11.)

További információk[szerkesztés]